Categorie: Editorial

Economie pentru “dummies”


Nimeni nu suportă să i se facă morală la el acasă. Așa că înjurați cu poftă ultimul meu editorial scris pentru ProMotor.ro

Economie pentru “dummies”

Ce am înţeles eu din economia românească? Prea mulţi termeni ca „austeritate”, „recesiune”, „criză”, „deficit” şi spanac la tavă, care nu spun nimic. Hai să vă traduc pe româneşte specialitatea turcească în care ne lăfăim.

De ce suntem în rahat? Ne-am învăţat de prin 2005-2006 să consumăm mai mult decât ne permitem. Adică am luat credite cu buletinul sau pentru imobiliare exagerat de scumpe când euro era ieftin. Acum nu ne mai permitem să le achităm că ne-au scăzut lefurile şi euro s-a scumpit. Unora dintre noi… Ne-am obişnuit prea repede cu binele şi am crezut că o să ţină. Băncile la fel, aşa că ne călăresc cu dobânzi şi comisioane nesimţite.

Pesediştii şi apoi peneliştii împreună cu pedeliştii (udemeriştii au fost şi ei acolo de fiecare dată) au pornit economia cu cota unică. Au venit după aceea, o dată cu aderarea la UE, speculanţii deghizaţi în investitori imobiliari. Ăştia au cumpărat terenuri şi case foarte ieftin după care le-au revândut între ei rapid ca să crească forţat preţul. Se numeşte bulă imobiliară şmecheria. Românii au crezut că terenurile lor chiar valorează de o sută de ori mai mult peste noapte. Că doar procii zboară la noi. Au cumpărat şi au vândut, apoi au luat credite să le răscumpere terenurile străinilor. Ăştia şi-au luat banii şi au plecat. Noi am rămas datori la bănci pe viaţă.

Americanii au trântit apoi planeta cu băncile şi fondurile financiare perverse. Noi eram deja săraci, dar la noi se poate oricând şi mai jos. Mai ales când le dai bani tuturor fără să încasezi la buget. Ne-am obişnuit de pe vremea lui Ceau să ni se dea. 18 milioane primesc servicii medicale gratuite. Doar patru milioane şi jumătate de români cu carte de muncă susţin sistemul. Eu personal duc după mine (a se citi că sunt asistaţi din taxele încasate din leafa mea) vreo 20 de pensionari pe caz de boală ipohondră, asistaţi cu venit minim garantat cărora le e lene să muncească măcar cu ziua, mame în concediu cu indemnizaţie mişto, umflată pe ştatul de plată, pensionari pe legi speciale, care primeau zeci de milioane pe lună. De unde atâta?

O să sară cu gura pe mine cei care le plâng de milă putorilor. Să vă spun că părinţii mei se spetesc pe câmp primăvara, vara şi toamna pentru că ţiganii asistaţi nu vor să dea la sapă pentru mai puţin de 100 de lei plus trei mese, băutură, ţigări şi o găleată de cartofi la sfârşitul zilei. De toate astea o freacă plini de tupeu, pentru că oricum alţii nu vin. Şi dacă nu le dai, nu mai vin la tine… Se bazează pe alocaţiile progeniturilor şi ajutorul social de la primărie. Adică sunt finanţaţi din banii mei, ca să ăşi bată joc de muncă şi de părinţii mei.

Habar nu avem că ne furăm zilnic căciula. Cei de la putere se trag de părul din cap să scoată economia pe plus ca să nu piardă următoarele alegeri. Trebuie să taie unde nu mai sunt bani, dar le e frică de votul negativ. A fost nevoie să vină Băsescu la Guvern să le dea curaj. Nu îi remaniază până în 2012 dacă fac ce trebuie, aşa le-a spus. Udemeriştii fac oricum opoziţie şi la putere. Oricum vor bate palma cu oricine care vine.

Ar putea să repare ţara în câteva luni, dar nu au curaj şi nici nu vor să facă ce trebuie, cei de la putere. Indivizii care fac evaziune fiscală cu cereale, intermediarii de energie şi angajatorii la negru ocupă două treimi din economie. Au putere şi numere de telefon la care miniştrii răspund în poziţia de drepţi. Nu îi poţi opri. Nimeni nu poate. Deşi cota unică de impozitare este 16%, statul strânge doar 6% din banii care circulă. Restul e furt. Din TVA se încasează doar 9%. Doar oraşele mari respectă parţial regulile. Grosul ţării funcţionează la negru, cu ziua, la mica înţelegere. Toţi furăm, ciupim şi apoi ne smiorcăim. Să ni se dea. De aceea guvernul măreşte taxele. Ca să mai strângă de la cei care plătesc. Restul care fură, oricum nu vor plăti nimic în plus.

De ce plătim taxe? De ce ar trebui să le plătim? Taxele presupun un serviciu pe care statul ţi-l face. Vrei să fii păzit, tratat, judecat, educat? Plăteşti. Nu plăteşti, nu primeşti. La noi primeşti, dar de rahat. Nu am mai fost la spital pentru mine de doi ani. Mi-e jenă şi târşă să stau la cozi, să fiu umilit şi să dau şpagă. Amân de un an un ecograf pe care cred că o să îl fac până la urmă într-o policlinică privată. Deşi dau mii de lei pe an la stat pentru CAS şi alte taxe.

5,3 milioane de bătrâni merită pensii mai mari. Dar cine ar trebui să le plătească? Tot eu şi restul de 4,5 milioane care sunt cu taxele la zi? Chiar şi aşa, bani nu ajung.

Când nu ai bani, strângi cureaua. Noi împrumutăm ca să nu lăsăm să moară de foame milioane de asistaţi. De aceea luăm miliarde cu dobândă de la FMI şi UE. Apoi luăm alte credite ca să plătim ratele. Luăm bani ca să dăm pensii şi salarii pentru bugetari. Adică ne ducem la vale cu premeditare.

Când iei bani împrumut ca să cheltuieşti, e clar că te prăbuşeşti. E ca şi cum la firma ta ai lua credit ca să dai salarii mai mari. Păi şi din ce bani mai investeşti? Ca să ai bani şi luna viitoare, trebuie să iei materie primă şi să faci un produs care să se vândă. Adică să produci ceva mai valoros decât marfa brută. Iei o bucată de ţesătură cu 10 lei metrul pătrat şi faci o cămaşă de 50 de lei. Din diferenţa de 40 de lei firma plăteşte salarii, taxe, utilaje, impozite şi aduce un mic profit. La scară mare, ţara trebuie să facă chestii mari. Drumuri, autostrăzi, blocuri, şcoli. Când băgăm fonduri în astfel de construcţii, adică în infrastructură, aproape toţi banii se întorc la buget prin salariile muncitorilor impozitate, taxe, TVA la materialele folosite, etc. Per ansamblu ţara se dezvoltă. Autostrăzile şi căile ferate aduc trafic de marfă mai ieftin, turişti care acum nu vin la noi de frica gropilor şi tot aşa.

Sunt lucruri banale, pe care străinii le-au învăţat de mult. Noi încă ne mai prostim de-a capitalismul cotârcit cu lenea comunismului. E ora 20 şi mă opresc ca să plec acasa. Sunt în picioare de la ora 7. Mie nu mi-a pus nimeni niciodată o pilă la angajare, însă şefii nu mi-ar tolera lenea ca la stat. Ce ironie. La stat… de pomană… Muncesc din liceu şi mi-am pus pielea la bătaie ca să ajung aici. Vrei şi tu un salariu ca al meu? Atunci încetează să mergi la serviciu şi pleacă la muncă.