Economie pentru „dummies”


Nimeni nu suportă să i se facă morală la el acasă. Așa că înjurați cu poftă ultimul meu editorial scris pentru ProMotor.ro

Economie pentru “dummies”

Ce am înţeles eu din economia românească? Prea mulţi termeni ca „austeritate”, „recesiune”, „criză”, „deficit” şi spanac la tavă, care nu spun nimic. Hai să vă traduc pe româneşte specialitatea turcească în care ne lăfăim.

De ce suntem în rahat? Ne-am învăţat de prin 2005-2006 să consumăm mai mult decât ne permitem. Adică am luat credite cu buletinul sau pentru imobiliare exagerat de scumpe când euro era ieftin. Acum nu ne mai permitem să le achităm că ne-au scăzut lefurile şi euro s-a scumpit. Unora dintre noi… Ne-am obişnuit prea repede cu binele şi am crezut că o să ţină. Băncile la fel, aşa că ne călăresc cu dobânzi şi comisioane nesimţite.

Pesediştii şi apoi peneliştii împreună cu pedeliştii (udemeriştii au fost şi ei acolo de fiecare dată) au pornit economia cu cota unică. Au venit după aceea, o dată cu aderarea la UE, speculanţii deghizaţi în investitori imobiliari. Ăştia au cumpărat terenuri şi case foarte ieftin după care le-au revândut între ei rapid ca să crească forţat preţul. Se numeşte bulă imobiliară şmecheria. Românii au crezut că terenurile lor chiar valorează de o sută de ori mai mult peste noapte. Că doar procii zboară la noi. Au cumpărat şi au vândut, apoi au luat credite să le răscumpere terenurile străinilor. Ăştia şi-au luat banii şi au plecat. Noi am rămas datori la bănci pe viaţă.

Americanii au trântit apoi planeta cu băncile şi fondurile financiare perverse. Noi eram deja săraci, dar la noi se poate oricând şi mai jos. Mai ales când le dai bani tuturor fără să încasezi la buget. Ne-am obişnuit de pe vremea lui Ceau să ni se dea. 18 milioane primesc servicii medicale gratuite. Doar patru milioane şi jumătate de români cu carte de muncă susţin sistemul. Eu personal duc după mine (a se citi că sunt asistaţi din taxele încasate din leafa mea) vreo 20 de pensionari pe caz de boală ipohondră, asistaţi cu venit minim garantat cărora le e lene să muncească măcar cu ziua, mame în concediu cu indemnizaţie mişto, umflată pe ştatul de plată, pensionari pe legi speciale, care primeau zeci de milioane pe lună. De unde atâta?

O să sară cu gura pe mine cei care le plâng de milă putorilor. Să vă spun că părinţii mei se spetesc pe câmp primăvara, vara şi toamna pentru că ţiganii asistaţi nu vor să dea la sapă pentru mai puţin de 100 de lei plus trei mese, băutură, ţigări şi o găleată de cartofi la sfârşitul zilei. De toate astea o freacă plini de tupeu, pentru că oricum alţii nu vin. Şi dacă nu le dai, nu mai vin la tine… Se bazează pe alocaţiile progeniturilor şi ajutorul social de la primărie. Adică sunt finanţaţi din banii mei, ca să ăşi bată joc de muncă şi de părinţii mei.

Habar nu avem că ne furăm zilnic căciula. Cei de la putere se trag de părul din cap să scoată economia pe plus ca să nu piardă următoarele alegeri. Trebuie să taie unde nu mai sunt bani, dar le e frică de votul negativ. A fost nevoie să vină Băsescu la Guvern să le dea curaj. Nu îi remaniază până în 2012 dacă fac ce trebuie, aşa le-a spus. Udemeriştii fac oricum opoziţie şi la putere. Oricum vor bate palma cu oricine care vine.

Ar putea să repare ţara în câteva luni, dar nu au curaj şi nici nu vor să facă ce trebuie, cei de la putere. Indivizii care fac evaziune fiscală cu cereale, intermediarii de energie şi angajatorii la negru ocupă două treimi din economie. Au putere şi numere de telefon la care miniştrii răspund în poziţia de drepţi. Nu îi poţi opri. Nimeni nu poate. Deşi cota unică de impozitare este 16%, statul strânge doar 6% din banii care circulă. Restul e furt. Din TVA se încasează doar 9%. Doar oraşele mari respectă parţial regulile. Grosul ţării funcţionează la negru, cu ziua, la mica înţelegere. Toţi furăm, ciupim şi apoi ne smiorcăim. Să ni se dea. De aceea guvernul măreşte taxele. Ca să mai strângă de la cei care plătesc. Restul care fură, oricum nu vor plăti nimic în plus.

De ce plătim taxe? De ce ar trebui să le plătim? Taxele presupun un serviciu pe care statul ţi-l face. Vrei să fii păzit, tratat, judecat, educat? Plăteşti. Nu plăteşti, nu primeşti. La noi primeşti, dar de rahat. Nu am mai fost la spital pentru mine de doi ani. Mi-e jenă şi târşă să stau la cozi, să fiu umilit şi să dau şpagă. Amân de un an un ecograf pe care cred că o să îl fac până la urmă într-o policlinică privată. Deşi dau mii de lei pe an la stat pentru CAS şi alte taxe.

5,3 milioane de bătrâni merită pensii mai mari. Dar cine ar trebui să le plătească? Tot eu şi restul de 4,5 milioane care sunt cu taxele la zi? Chiar şi aşa, bani nu ajung.

Când nu ai bani, strângi cureaua. Noi împrumutăm ca să nu lăsăm să moară de foame milioane de asistaţi. De aceea luăm miliarde cu dobândă de la FMI şi UE. Apoi luăm alte credite ca să plătim ratele. Luăm bani ca să dăm pensii şi salarii pentru bugetari. Adică ne ducem la vale cu premeditare.

Când iei bani împrumut ca să cheltuieşti, e clar că te prăbuşeşti. E ca şi cum la firma ta ai lua credit ca să dai salarii mai mari. Păi şi din ce bani mai investeşti? Ca să ai bani şi luna viitoare, trebuie să iei materie primă şi să faci un produs care să se vândă. Adică să produci ceva mai valoros decât marfa brută. Iei o bucată de ţesătură cu 10 lei metrul pătrat şi faci o cămaşă de 50 de lei. Din diferenţa de 40 de lei firma plăteşte salarii, taxe, utilaje, impozite şi aduce un mic profit. La scară mare, ţara trebuie să facă chestii mari. Drumuri, autostrăzi, blocuri, şcoli. Când băgăm fonduri în astfel de construcţii, adică în infrastructură, aproape toţi banii se întorc la buget prin salariile muncitorilor impozitate, taxe, TVA la materialele folosite, etc. Per ansamblu ţara se dezvoltă. Autostrăzile şi căile ferate aduc trafic de marfă mai ieftin, turişti care acum nu vin la noi de frica gropilor şi tot aşa.

Sunt lucruri banale, pe care străinii le-au învăţat de mult. Noi încă ne mai prostim de-a capitalismul cotârcit cu lenea comunismului. E ora 20 şi mă opresc ca să plec acasa. Sunt în picioare de la ora 7. Mie nu mi-a pus nimeni niciodată o pilă la angajare, însă şefii nu mi-ar tolera lenea ca la stat. Ce ironie. La stat… de pomană… Muncesc din liceu şi mi-am pus pielea la bătaie ca să ajung aici. Vrei şi tu un salariu ca al meu? Atunci încetează să mergi la serviciu şi pleacă la muncă.

Ultimele articole

Articole recomandate

27 Comments

 1. Bravo pentru articol George, mai ales partea cu tiganii. Sa vii sa vezi cum se duc cu Mercedes-urile si BEAMVE-urile sa isi ridice ajutoarele sociale pentru 10 copii, in timp ce noi ne chinuim sa terminam o facultate si sa crestem un copil. Mizerie mare in tara asta!

 2. D-le GB (nefericita coincidenta),

  Puteti raspunde cititorului dvs., Claudiu ?

  Priviti fotografia lui CTP. Priviti-o pe a dvs. Un tanar foarte atragator. Cu o unda alunecoasa in expresia faciala. Semn ca interiorul e de „calitate” si functioneaza ca „uns”. (Da, ma pot insela! Sunteti tanar, e timp sa ne convingem.)

  In Paradis multi au trait la fel: pe datorie. Sunau baietii la intamplare, si la ora mesei, sa ii ajute pe indigeni sa isi reduca ratele la dobanzi. Ziceau ca oriunde te-ai uita, e o gospodarie datoare!

  „Au venit după aceea, o dată cu aderarea la UE, speculanţii deghizaţi în investitori imobiliari. Ăştia au cumpărat terenuri şi case foarte ieftin după care le-au revândut între ei rapid ca să crească forţat preţul. Se numeşte bulă imobiliară şmecheria. Românii au crezut că terenurile lor chiar valorează de o sută de ori mai mult peste noapte. Că doar procii zboară la noi. Au cumpărat şi au vândut, apoi au luat credite să le răscumpere terenurile străinilor. Ăştia şi-au luat banii şi au plecat. Noi am rămas datori la bănci pe viaţă.”

  „Smecheria” se numeste „economie de piata” – piata „libera” (adica avand cat mai putine reglementari). Se practica si in Paradis.

  Exista o teorema – a lui B. Riemann, cel cu integrala definita – privitoare la convergenta absoluta (serii si integrale). Se face prin anul I, semestrul I, desi se poate face in clasa a 11-a. Spune ca o serie convergenta, dar nu absolut convergenta poate fi adunata astfel incat sa produca orice rezultat (inclusiv infinit, negativ, oscilant).

  De exemplu:

  1/1 – 1/2 + 1/3 – 1/4 + 1/5 – 1/6 + …

  duce la ln 2.

  Pe de alta parte,

  1/1 + 1/2 + 1/3 + 1/4 + 1/5 + 1/6 + …

  duce la infinit.

  Rezulta ca aceste valori (pozitive si negative) pot fi adunate „incalcit” astfel incat rezultatul sa fie oricat. Poate asta sa ajute un pic la a intelege ce fac baietii.

  Baietii „destepti” stiu mult mai mult de-atat. Pentru „Formula Black-Scholes” s-a dat un premiu Nobel (economie) si s-a creat (prin anii ’80) o companie care i-a ras pe „investitorii” care faceau „tranzactii” bazati pe experienta. Care companie era sa lichideze respectiva piata (derivative) prin eficienta.

  „Romanii au crezut …” e o formulare tipic nesimtita. Se poate lauda „democratia” cu populatii profund instruite ? Nici macar in Paradis.

  Claudiu v-a spus deja: foarte putini oameni au abilitatea de a fi autodidacti si/sau intreprinzatori. Si asta pentru situatia de acum 100 de ani!

  Dvs. asociati intreprizatorul „privat” cu un proiect TGV sau „Bullet train” ? Cel mult ca sa dea banii; ori insistati ca pot asista proiectele si cu contributii relevante tehnic ? Astea-s facute de imense colective de oameni care chiar stiu cate ceva (te si miri cum!) si carora le lipseste – notabil – calitatea de … proprietar.

  V-am „insultat” deja, in deschidere. Recititi ultimul paragraf al articolului dvs. Asertivitatea nerusinata tipic „democrata”. Nu putea omul da intervale de salarizare, s-a referit direct la cel personal – care oricum e secret, in lumea „civilizata”. Si ne-a trimis la „munca”, nu la „serviciu” (acesta fiind demonetizat de „comunisti”). Gurile rele spun ca termenul de „munca” vine din slavona, unde cuvantul inseamna „cazna”, „tortura”.

  Asta doar parantetic. E nevoie de timp, pana vor intelege oamenii in majoritate ce inseamna „la munca” in „democratie”. Cu ziua si cu ora, si fara … „beneficii”. Nu, nu e exagerare. Pe piata se tranzactioneaza si pentru doar cateva secunde. Respectivii sunt intre marii creatori de … „bogatie”.

  Presupun ca ati continuat studiile atunci cand spuneti ca ati inceput sa lucrati. Ne puteti spune cu ce va ocupati si – mai ales – ce anume produceti ?

  Paranteza: baietii s-au apucat sa dezbata „democratic” daca oamenii ar trebui sa fie „fortati” sa economiseasca pentru pensii.

  D-le GB, v-am cam spus deja impresia mea. Va amintesc ca Einstein a fost somer 2-3 ani, si ca a obtinut pozitia de la Biroul de Patente din Berna cu pile. Nu cred sa fi fost „comunistii” de vina, nici ca omul era refuzat fiindca era „un ciudat”. Einstein e unul care a trait, sa povesteasca – vorba Madonnei.

  Ii voi cere parerea si lui CTP.

 3. Adevarat ce graiesc tastele dumitale, totusi ti-a scapat faptul ca, Romania va ajunge mai bine dupa faliment (oricum e inevitabil).
  Toti vor salarii „miliarde”, dar fara sa munceasca. E mai ieftin asa. E mai ieftin si sa ne uitam in curtea vecinilor.
  Lasa romanii sa se „destepte”, dupa ce-or termina de mancat căcat cu ambele mâini și crăpat, scuipat semințe din colțul gurii, pe-un gard îngâmfați ca ciorile.

 4. bravo george ai pus punctul pe j . pe jegul asta national consolidat in anii de comunism si de guvernarile asa zis de stinga pesede si penele, in care marea majoritate a invatat sa se smiorcaiasca la stat , eventual sa fure , dar la munca mai lejer. incearca cineva sa faca o oarecare reforma in mizeria asta , dar n-ai cum , vine un nebun care incaseaza lunar adunat cu tot cu ajutoare vreo 50 de milioane de la stat si se arunca de la balconul parlamentului ca i da cu 500000 de mii mai putin , vine si poporul bugetar si se da de ceasul mortii in demonstratii si lesinuri televizate si toate astea in timp ce , platitorul de taxe din mediu privat , se intreaba daca mai are vreun rost sa ramina in tara asta.

 5. George mi-a placut articolul tau ai o mare dreptate suntem un popor de milogi.Sunt oameni care nu au muncit O ZI si au pensii de 2000 RON[revolutionari] iar daca muncesti castigi 600RON pe luna.Traim intr-o tara unde daca esti cinstit si corect esti numit FRAIER .

 6. Intr-o tara la pamant nu poti sa te legi de popor, fie el cat de puturos ar fi. Ce este tragic e faptul ca multi nu mai au unde sa munceasca. Am cunostinte care sunt exasperate de faptul ca nu isi pot gasi de munca. Tu acum vorbesti dintr-un loc caldutz la ProTV, probabil ca vii dintr-o familie buna ce ti-a facilitat accesul la dezvoltare etc. Dar chiar si asa, nu poti sa te indepartezi atat de mult de realitate, precum un politician sau un dictator ce traieste in propriile inchipuiri. Unii ajung sa fie „puturosi” pentru ca au intampinat atat de multe probleme si deziluzii chiar de la nastere incat si-au pierdut si bucuria de a trai, „de a face ceva in viata”.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.