Cu sânge cald despre sângele rece, închegat pe mâini…

De o zi fierbe sângele în mine. Mă uit cu furie cum tot sistemul se spală cu nesimțire de sângele rece, închegat pe mâinile unor generali și miniștri care conduc un sistem care a dat o eroare fatală. Sistemul a omorât oameni din culpă. Oameni care acum puteau fi vii dacă un deget era apăsat pe ecran.

Am explicat deja la știri că transmiterea coordonatelor GPS de o victimă lucidă cu iPhone conectat la rețeaua 3G era joacă de copil și ar fi durat 30 de secunde.

Milioane de români au un smartphone. Sute de mii folosesc Whatsapp, Viber, Facebook sau Yahoo Messenger etc. Toți puștii știu să posteze cu locație ori să trimită poziția lor. Nu și dispecerul de la 112. Nici șefii lui. Nici securistul de serviciu. Omul a cărui meserie este să îi ajute pe cei aflați între viață și moarte l-a rugat pe supraviețuitor să descrie ce vede pe iPhone în aplicația Google Maps. Nu îi poți cere unui medic șocat să aibă idei prea multe în acel moment. Un negociator competent ar trebui să aibă instrcuția lui și așa ceva. Sute de oameni se pierd pe munte. În loc să îi pună să facă zoom în Google Maps, mai bine le spui să facă un clic de 2 secunde. Un clic a făcut diferența între viață și moarte. Când apeși lung pe hartă în aplicația Google Maps pui un semn roșu care poate fi trimis prin SMS, facebook, email și orice altă aplicație de mesagerie de pe mobil. Semnul acela are coordonate exacte care te poziționează cu eroare de 2-10 metri. *

STS spune că a vorbit la telefon 5 ore cu supraviețuitorii dar că nu au putut obține de la omul cu iPhone-ul coordonatele GPS exacte. Mie mi-a luat un minut să obțin asta cu ochii închiși de la un om cu iPhone cu care vorbeam de la distanță. Pe bune. Am făcut un experiment. Vă fac și vouă un demo simplist:


– Alo, 112. Ne-am prăbușit cu avionul!
– Vă rog să vă păstrați calmul. Acum trimitem ajutoare. Unde vă aflați?
– Într-o pădure. E ceață și întuneric. Nu știu unde suntem.
– Încercăm localizarea dumneavoastră. De pe ce telefon ne sunați?
– Am un iPhone.
– Aveți aplicația Busolă sau Compass? O aplicație de navigație?
– Am. Sau nu am.
– Puteți încerca să o deschideți pentru mine ori să o descărcați și să o deschideți? E gratis în AppStore. Vă descurcați?
– Da. Acum deschid. Văd punctele cardinale. Jos sunt niște cifre.
– Vă rog să mi le dictați. Sunt coordonatele dumneavoastră GPS. Vă trimitem acum ajutorul. Îmi puteți spune în ce stare sunt celelalte victime…

Prima victimă a murit după două ore. Cu poziția GPS era depistată în zece minute, toți cei șase supraviețuitori ar fi fost găsiți de salvatori în maximum 40 de minute. Din acel moment ar fi ajuns la 3 km distanță, pe un drum public unde putea aștepta o ambulanță de terapie intensivă. Ar fi trăit toți azi.

Dar doi oameni au murit. Azi e o tragedie peste care vom trece și va deveni o istorie pe care o vom uita repede. O să vină încă vreo aberație românească să ne șocheze prin incompetență. Dar nu și de data asta. Eu aici îmi aleg punctul de reper. Nu cât timp mai sunt lucid. Vreau să văd demisii, inclusiv de miniștri și șefi de servicii care au mâinile mânjite de sânge. Vreau să văd o schimbare. Vreau să văd la comandă în aceste instituții specialiști pricepuți la salvat oameni, nu ofițeri, care servesc partidul.

Sunt furios acum cum nu am mai fost de mult. 14 ani mi i-am petrecut făcând anchete și investigații care de cele mai multe ori nu au avut nici un efect. De la traficanți de droguri, la miniștri incompetenți și preoți putrezi în suflet care corupeau copii. Prea puțini au plătit pentru corupția lor. E o parte a motivației de a alege să fac o schimbare spre tehnologie acum doi ani. Cred că tehnologia ne poate salva de prostie, ignoranță, manipulare. Tehnologia ar fi ajutat decisiv salvarea lui Adrian Iovan și a tinerei Aurelia Ion de 23 de ani. Cineva ar fi trebuit doar să o folosească.

* orice smartphone din România are GPS. Telefoanele mobile care au GPS arată poziția telefonului indiferent dacă telefonul are sau nu semnal de la rețea sau internet. Câtă vreme deasupra capului vezi cerul, telefonul tău vede 8 sateliți GPS de la care își ia poziția exactă. Poziția este folosită apoi în orice aplicație ca Busola, GPS test, Whatsapp, Viber, facebook etc.

Ultimele articole

Articole recomandate

173 Comments

 1. Eu propun altceva ! Sa se duca unu in varful muntelui si sa sune la 112 ca a pus o bomba in casa poporului si atunci sa vedem exact in cat timp il localizeaza.Dar asta nu acuma,peste vro luna,doua cand se mai linistesc apele …

 2. pt GEORGE
  ai dreptate, dar nu o vezi acele demisii.
  oamenii din acele posturi de decizie si cel putin un nivel sub ei sunt numiti politic ca rasplata pentru sustinerea financiara de la alegeri sau ca decont la sumele platite la numire. Nu sunt specialisti pe acel loc, au in grija doar pastrarea cu orice mijloc a postului si privilegiilor eferente. Motivatiile ordinare, scuzele si explicatiile ulterioare nu au nici un efect. Cand nu vor mai exista partide, in fapt reprezentanti ai unor grupuri infractional financiare si toate posturile vor fi ocupate functie de pregatire profesionala recompensata corespunzator lucrurile se vor schimba.

 3. Daca maine, noi radioamatorii v-am cere sa completati fisa ” 2%” ca sa primim fonduri sa continuam dezvoltarea RVSU (Radioamatori Voluntari in Situatii de Urgenta), ati face asta? Intre timp, noi ne luptam cu birocratia si cu prejudecatile si facem actiuni in care ne antrenam. Localizam si RECUPERAM nacele de balon (cub cu latura de 3 cm) care atinge pamantul la 20 de km de statia cea mai apropiata in doua ore de la touch down, asiguram comunicatii in zone lipsite de smenal GSM, 3G sau TETRA (Ciucas Trail Running), instalam repetoare pe varfuri de munte (pe care le fura niste dobitoci) samd.
  Iar majoritatea celor care acum se infurie sau plang de mila vireaza banii la catei si pisicute. Iar ProTV a refuzat sa ne faca vizibili cand am depasit recordul european de altitudine la baloane stratosferice pentru ca lansarea era sustinuta de alt trust de presa printr-o revista de tehnologie! Deci, lasati-o un pic mai jos! 73 de yo3hjv, Adrian

 4. Ar trebui sa se implementeze o functie de urgenta pe telefoane care sa fie capabile sa comunice direct prin reteaua de satelit cu serviciile de urgenta. Nu stiu, gen S.O.S. Tot sunt dotate smartphone-urile sau iphone-ul cu modul GPS. Sa arunce singure coordonatele la activarea functiei si eventual unele date de identificare, nume, IMI ca sa rezolve si abuzurile. Ca degeaba au GPS telefoanele si sunt localizate daca nu le si pot trimite prin Internet. Poate ai cartela si nu ai credit sau lipsa semnal. Zic si eu, nu stiu…

 5. George,aveam pretenti la tine,spui ca cei de la STS au stat de vorba 5 ore cu supravietuitorii,?!
  Nu te credeam un tip nepregatit,STS nu vorbeste la telefon cu nimeni in nici o imprejurare,cu supravietuitorii au vorbit ,operatorii 112 si reprezentantii ISU,STS este doar un intermediar de date intre operatorul de telefonie mobila si serviciul 112
  Asteptam reactia ta pe fb sau la Pro TV in cele 6 ore de cautare bezmetica al autoritatilor

  • 1. Am citat STS cu această informație. Nu e un zvon.
   2. Am explicat deja. Reporterii (profesioniști) nu intervin de la distanță în situații de urgență. Nu știm tot și nu ne dăm cu părerea despre cum se face o salvare. Nu e o chestie de orgoliu. Se învață pe teren.

 6. A venit iarna, acum acest subiect se dezbate pe posturile tv, tragedia in care au murit acei oameni deja sa uitat, sa invechit si nu mai creaza rating.
  Politicieni pot rasufla usurati acum fiindca atentia publica este distrasa in alta directie.

  http://www.financiarul.ro/2013/09/27/decalogul-chomsky-tehnici-de-manipulare

  Decalogul Chomsky

  1. Poporul trebuie sa aiba mereu mintea ocupata cu altceva decat cu problemele lui adevarate
  Pentru aceasta: Sa distragi permanent atentia de la problemele sociale reale, indreptand-o catre subiecte minore, dar cu mare impact emotional.

  2. Poporul trebuie sa perceapa conducatorii drept salvatori ai natiunii
  Pentru aceasta: Inventeaza false amenintari, ori creeaza probleme grave, care ingrijoreaza real si angajeaza opinia publica, iar apoi ofera solutiile.
  Un exemplu: Favorizeaza insecuritatea cetatenilor, apoi guvernarea providentiala salveaza natiunea in temeiul legilor represive cerute de popor, cu pretul limitarii propriilor libertati democratice.

  3. Poporul trebuie permanent pregatit pentru ce e mai rau
  Pentru aceasta: Mecanismele propagandei albe (oficiala, integral asumata de guvern), “gri” (partial asumata) si “negre” (niciodata asumata) trebuie sa promoveze imaginea unui guvern in permanenta preocupat pentru ameliorarea conditiilor tot mai sumbre ale viitorului. Politicile antipopulare dure se vor aplica gradual, pentru a se preveni ori atenua protestele sociale. In acest fel, cel mai mare rau devine suportabil daca e administrat in portii anuale, conform unui program anuntat.

  4. Poporul trebuie sa creada ca si ceea ce guvernele ii pregatesc spre a trai mai rau este tot pentru binele sau
  Pentru aceasta: Sa obtii acordul de moment al poporului pentru masuri economice dure din viitor. Omul se obisnuieste cu ideea si inghite tot, daca e prevenit si amanat.

  5. Poporul trebuie sa aiba o gandire care sa nu-i permita sesizarea legaturii dintre cauze si efecte
  Pentru aceasta: Sa te adresezi oamenilor ca si cum ar avea cu totii o gandire infantila. In felul acesta, indrepti multimile spre un tip de gandire superficiala, naiva si cu predispozitie la intoxicari informationale.

  6. Poporul trebuie dezobisnuit sa problematizeze realitatea si sa actioneze sub impulsul emotiilor
  Pentru aceasta: Sa faci tot timpul apel la sentimente si la reactii glandulare, nu la ratiune. Sa incurajezi reactiile emotionale, pentru ca sunt cel mai usor de manipulat.

  7. Poporul trebuie obisnuit cu satisfactii ieftine, care sa-i ocupe timpul si sa-l demotiveze in atingerea unor idealuri superioare
  Pentru aceasta: Un sistem de invatamant corupt si nefunctional este instrumentul ideal de a tine cetatenii in ignoranta si a manipula opiniile colective dupa bunul-plac.

  8. Poporul nu trebuie sa aiba acces la mijloace de informare completa, exacta, corecta si obiectiva
  Pentru aceasta: Sa incurajezi financiar acele mijloace de comunicare in masa care indobitocesc publicul si il tin legat de emisiuni si seriale vulgare, ce trag inteligenta in jos.

  9. Poporului trebuie sa-i fie indus spiritul de turma
  Pentru aceasta: Sa stimulezi sentimentul individual de vinovatie, de fatalitate, de neputinta. Persoanele care nu mai au impulsul de a se revolta, devin o turma si sunt usor de controlat.

  10. Poporul nu trebuie sa creada in existenta strategiilor si mijloacelor oficiale de manipulare
  Pentru aceasta: Sa apelezi la toate cuceririle stiintelor pentru a cunoaste punctele slabe din psihologia individului si a multimilor. In acelasi timp, sa discreditezi aceste cunostinte prin mass-media, astfel ca poporul sa nu creada in mijloacele si strategiile statale de manipulare.

 7. Uitati pe ce s-au cheltuit 8 milione de euro

  http://portaleromania.ro/wps/portal/Eromania/!ut/p/c5/04_SB8K8xLLM9MSSzPy8xBz9CP0os_hAAwNfSydDRwP_UGMzA0_XUEtv4-AQYwMDA_1wkA6zeAMcwNFA388jPzdVvyA7rxwA-YBK0g!!/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

  http://adevarul.ro/tech/internet/cat-e-halatul-1_52ebc18cc7b855ff56f6c6a0/index.html

  Oare cate avioane de salvare se moderne se puteau achizitiona cu acesti bani ?
  Se pare ca se puteau achizitiona 8 avioane de tipul celor achizitionate de Domnul Arafat ( chiar si asa la supra pret )
  http://www.ziarulprofit.ro/index.php/avionul-smurd-cumparat-de-raed-arafat-de-trei-ori-mai-scump-decat-pretul-unui-avion-similar/

  Alt exemplu.
  Mai nou se doreste a se face un registru agricol electronic ca sa nu se mai umble cu hartii si cerneala.
  Doar in judetul Caras Severin aflam ca acest sistem informatic va costa 1,5 milioane de euro .
  http://www.agroinfo.ro/vegetal/economic/caras-severin-sistem-informatic-pentru-registrul-agricol-in-valoare-de-1-5-milioane-euro

  Daca inmultim cu 41 numarul de judete aflam ca se vor cheltui in jur de 60 de milioane de Euro .
  Cum acest sistem informatic nu era suficient se mai creaza inca unul separat de evidenta electronica a stupilor de albine si o institutie speciala a carui sistem informatic si licente vor costa vreo 2 milioane de Euro.
  http://www.evz.ro/detalii/stiri/guvernul-ponta-da-alocatia-a-200000-de-copii-pe-un-sistem-informatic-pentru-identificarea-1079775.html

  Nu mai pun la socoteala cei 130 miliaone de dolari pe licentele softwere Micro achizitionate de statul Roman din ultimi 10 ani.
  Nu mai vorbim de firmele din afara care au fost iertate de datorii si de fostele si actualele guvernari etc, etc, etc

  In ce tara traim, ce tara e asta in care banul public e risipit in stanga si dreapta pe toate porcariile iar oameni mor din lipsa de bani, nu sunt bani de pensii, nu sunt bani de alocatii, nu sunt bani pentru chestiile importante dar pentru tampenii sunt.

  Trebuie sa vina privati sa doneze avioane, sa doneze pc-uri in scoli ca tara nu are bani frate

  Sunt furios nu pot uita si nu pot ierta acel tragic accident si toate mizeriile ce sse intampla in tara asta cineva trebuie sa plateasca cu adevarat, un om demis nu e o pedeapsa.
  Il iau de colo si il muta in partea celalalta si totul e ok se uita.
  Politicienii cu o nesimtire iesita din comun ies pe tv si spun ca ei au platit politic pentru greseli.
  Polularitatea o considera un lucru meritat iar pierderea ei o pedeaspsa.
  Ma opresc aici nu pot continua, imi repugna sa imi amintesc si sa enumar toate mizeriile.

  Nu mai pot suporta mizeria asta de tara si de politicieni.
  Ce fel de oameni suntem de stam si privim ca niste oi cum suntem exterminati sau izgoniti din tara unu cate unu de acesti dusmani.

 8. Vezi tu George, multa lume isi cumpara smartphone doar ca sa se joace pe el sau ca sa intre pe retelele de socializare. Putina lume stie sa foloseasca sau foloseste aplicatiile cu adevarat utile ale unui smartphone. Tu ai spus in incheierea articolului ca orice smartphone are GPS incorporat, ceea ce este corect. Dar cunosc situatii in care chinezarii (impropriu spus smartphone-uri romanesti) gen Allview, Eboda, Utok etc au nevoie chiar de zeci de minute ca sa se conecteze la un satelit cand este pornit GPS-ul. In situatii limita, e bine sa te poti baza pe un smartphone bun produs de o firma cunoscuta, si nu pe chinezarii pe care le-am enumerat mai sus.

 9. Eu nu cred ca operatorul de la 112 are un salariu care sa-i permita achizitionarea unui smartphone, deci probabil habar n-avea ca se rezolva cu un click. Si nimeni din incaparea aia, la acel moment, toti functionari minusculi. De aici toata povestea cu coruptia, salarizarea, dezvoltarea tarii etc. Pestii mari, cand au auzit ca a picat un avionas pe nu-stiu-unde, nici nu s-au sinchisit. Apoi i-a izbit …

  Degeaba va perpeliti voi ca vai, in RO sec XXI … Ei bine, aici & acum putini isi permit si un tel. de vreo 600-700 de ron care sa le arate vreo harta.

 10. Si sa fim seriosi, ‘reprezentanții STS’, colonei, draci, laci … si dvs. trebuie sa fi cunosocut din astia, am si eu contact cu lumea asta – sunt figuri de carton, parveniti ajunsi in functii prin cardasie, rudenie, orice numai competenta nu. Cei de la 50 de ani in sus (varsta care ii recomanda pt. functii de genul asta si implicit responsabilitatea maxima) de-abia lucreaza in word orice si manuiesc niste tel. banale, cu functii minime, n-au curiozitati despre gadgeturi sau chestii de ultima ora, sunt fiinte lenese si hulpave. Chiar daca domeniul e foarte tehnic, stim cu totii cum se ajunge ‘sus’ ‘la stat’. Iar in functiile de sub ei, probabil si-au pus rubedeniile, amantele fomiste care platesc rate la alte chestii si na-u apucat sa dea de iphone.

 11. Am gasit intr-o stenograma publicata pe realitatea.ro, a unei convorbiri intre ISU si un supervizor de trafic aerian, urmatoarele coordonate, TRANSMISE AUTORITATILOR DE UN SUPRAVIETUITOR (banuiesc dr. Zamfir): Latitudine 46,6023. Longitudine 22,98421.
  In 5 (CINCI) minute am gasit pe Google site-ul itouchmap.com. Am introdus coordonatele si am gasit o harta.
  ROMATSA inteleg ca sustine acum ca aceste coordonate nu erau complete, suficiente etc. Este o minciuna sfruntata. Mie mi-au fost suficiente pentru ca, din fata calculatorului, sa gasesc harta cu localizarea EXACTA a supravietuitorilor, fara sa am absolut niciun fel de cunostinte de specialitate sau instrumente performante.

 12. Din pacate in astfel de situatii se vede cat de nepragatiti sunt cei care sunt desemnati sa intervina in relatia cu eventualii supravietuitori.
  Nu cunosc ce prevede fisa postului unui astfel de operator ,de altfel
  poate ca este necesara existenta unei intregi echipe de consiliere pentru astfel de situatii de urgenta care dupa parerea mea ar trebui sa stie cum sa afle primele informatii despre nr.victimelor si starea lor, locul accidentului, inventarul dotarii aflate asupra victimelor, mijloace de comunicare si sa le poate indruma in privinta primului ajutor, a mijloacelor de orientare, supravietuire,consiliere psihologica etc.
  Este inadmisibil sa nu poti sa afli niste coordonate GPS daca supravietuitorii au smartphone si sa moara de frig cand aveau la dispozitie scaunele avionului si anvelopele acestuia.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.