Despre Netflix și alți unicorni agitați

image001

Bâzâie internetul românesc despre venirea Netflix în România. Nu suntem noi vreun mare moment strategic ci doar una dintre cele 160 de țări în care Netflix se extinde după anunțul de azi de la CES. În industrie, genul acesta de anunț e făcut cu omul de la marketing în capul mesei. Intrarea „surpriză” le-a adus iată publicitate gratuită de zeci de milioane de euro. (apropo, la Apple se calculează inclusiv valoarea zvonurilor și reclamei gratuite din ziua lansărilor de iPhone – 25 mil.$) La nivel global, acțiunile Netflix au sărit cu 10%, adică vreo 4 miliarde $. La scară mai mică, rețeta succesului a funcționat și la noi, vezi newsfeed-ul tău de facebook. România e însă un business nesemnificativ pentru companie dar suntem și noi pe listă data asta. E de bine chiar dacă oferta la noi e limitată și scumpă. Puțin peste 300 de titluri fără subtitrări deocamdată. Merge însă pe calculator și device-uri mobile. Singurele SmartTV-uri pe care există deocamdată aplicație sunt cele de la LG cu WebOS. Samsung tropăie desigur dar soluții există și vor apărea rapid pe orice de la Chromecast și Apple TV până la ecranul de pe frigider.

Problema serioasă e deocamdată că

se cer bani mulți pentru puțin conținut. Cel mai mic tarif este mai scump decât abonamentul la internet și noi știm ce cred românii despre internet. „Dacă mi-am plătit netul, pot să descarc orice găsesc.” Serios acum, plăcerea vinovată de a vedea orice gratuit de pe torenți e greu de oprit cu astfel de oferte. E valabil și pentru Google Play Music sau Apple Music ce au venit recent la noi. Am avut abonamente active la amândouă. Pe cel de la Google l-am închis primul după câteva luni. Sistemul lor mi s-a părut neinteresant iar oferta slabă. Apple Music mi-a plăcut până a început să meargă prost. Streaming-ul merge infect de vreo lună inclusiv pe Beats1 așa că mă mulțumesc cu podcasturile trase prin WiFi și sistemul automat și gratuit (sic) de la Deezer, Flow. Nici cu Uber nu mai merg nonstop de când au crescut prețul iar tarifele lor cu 1,7X sau 2,4X mi se par nesimțite. Nu am încurcat borcanele, și Uber e din aceeași poveste.

Hai să punem lucrurile într-o perspectivă mai largă. Ori România s-a civilizat și a devenit profitabilă, ori numele mari din domeniul tehnologiei au nevoie disperată de expansiune. Cred mai degrabă în a doua variantă deși aud și văd tot mai mulți români dispuși să plătească pentru muzică, filme și jocuri. Să vă explic. Netflix, Apple, Google, Facebook, Uber, Booking.com etc sunt variații ale unei specii fantastice denumită unicorni. Valoarea lor e de zeci sau sute de miliarde și rulează enorm de mult cash prin conturi. Acționarii vin buluc să investească la ei pentru că se uită la un număr cheie: CREȘTEREA, pentru că ea promite profit. Câtă vreme o companie crește e de bine. Stagnarea e o sperietoare chiar mai mare decât lipsa profitului. Văd mereu companii evaluate la miliarde deși nu produc nimic, precum Snapchat sau instagram, însă în tehnologie, când o companie stă cu numerele pe loc, chiar dacă nu are o problemă, începe să miroasă a IBM sau HP, apoi a Nokia sau BlackBerry și în final a Kodak. De aceea Facebook și-a făcut o fundație care duce internetul în Africa sau a cumpărat Whatsapp, pentru că are nevoie să dea bine pe hârtie. Apple s-a extins în China pentru că în America stă deja pe loc. Abercrombie & Fitch sau Victoria’s Secret au venit în Europa din același motiv. Miliardul trebuie dus la plural chiar dacă pentru unicorni înseamnă să adune acum și firmituri din țările mici. Pe logica asta, eu aștept curând localizarea pe la noi și pentru Amazon, eBay, Lyft etc. Pariez pe 2016-2017 pentru primele două.

Și aș mai puncta ceva la care trebuie să ne gândim puțin. Când plătiți la Uber unde merg de fapt banii? Dar pentru Netflix, anunțurile de pe facebook sau AdSense? Aplicațiile din AppStore sau Google Play? Cazarea pe Booking.com sau Airbnb? Mai toate companiile de mai sus au sediul în SUA și rezidența fiscală prin Irlanda, Luxemburg sau alte paradisuri fiscale. Azi se scurg spre ele zeci de milioane de euro pe lună, prin internet. În câțiva ani vor fi sute, apoi miliarde. Dar noi să fim fericiți acum și să așteptăm sezonul 3 din House of Cards. În 4K desigur, dacă se poate HDR.

UPDATE: Netflix există și pe Samsung Smart TV.

Ultimele articole

Articole recomandate

74 Comments

  1. Bogdan, ai cazut in cursa lui George ! House of Cards nu e disponibil (pe Netflix) in Romania.
    Eu am pe Philipsul meu 40PFH6510/88 ditamai butonul cu Netflix care-si face treaba.

  2. Mei, da’ eu nu pricep boala asta cu privitul orisicat pe dupa cortina, ca poate-poate vedem viitorul. Nu-l vedem, ca nu suntem capabili sa facem analize macroeconomice si alte delicatesuri. Iar daca putem .. bravo, da’ nu stiu pe cine intereseaza.

    Sa expediezi studiul de piata facut de Netflix cu un simplu „romanii e hoti, draga – deci n-o sa functioneze” mi se pare cumva amatoricesc. Daca tot stim totul dinainte, atunci nici n-are sens sa ne inhamam la discutii, zic.

    McDonalds n-ar fi venit niciodata in Romania, fiindca (nu-i asa?) romanii mananca numa’ verdeturi de la piata sau numa’ animale crescute de mamaia de la tara. Supermarketurile n-ar fi venit niciodata, malluri n-am fi construit, ca si-asa romanu’ e verde si nu serveste el chestii moderne.

    Eu unul cuget ca oferta de pe piata modeleaza piata prin adaugarea de varietate. In tara in care nimeni nu importa jucarii sexuale nici nu exista o piata pentru ele, insa se poate dezvolta in timp cand cineva aduce o cutie de vibratoare misto. Netflix poate sa isi castige o nisa intre oamenii care doresc convenienta si carora nu le pasa neaparat de fiecare leu. Crezi ca nu exista asa ceva? Avem, vorba aia, gameri care platesc abonamente la mmorpg-uri de ani buni.

    Pe scurt, desi nu ma entuziasmez c-au venit astia sau aialalti, ma bucur ca se testeaza piete noi. A, si ca nu ne mai vede lumea ca pe o tara de mana a treia, unde nu merita sa incerci sa intri.

    • De acord cu tine. Orice se poate întâmpla. Așa au spus și colegii de la Voyo care au un preț mai mic și ofertă dublă. Și ei încă așteaptă să nu mai fim o țară de lumea a treia. Dar poate depășim în 2016 100.000 de abonați la servicii de streaming în România și o să contăm cât un oraș mediu din Vest.

  3. Salut George, si pe TV Sony 4K cu android are aplicatia de Netflix, inclusiv un mare buton pe telecomanda cu NETFLIX care isi face treaba perfect. Si filmele 4K se vad exceptional.

  4. Salut George,

    De Vplay din 2009-2011 cred, ce zici ? unde vedeai toate serialele updatate + super claritate. Totul la doar 10e pentru 6 luni. Era un fel de RDS al site-urilor cu seriale.

    Seara buna.

  5. Povestea mea cu marile servicii de streaming Netflix si Amazon a durat fix 2ore.Am vazut ca nu au nici un serial din cele pe care le vizionez ,stergere cont instant.Pai ce Putlocker nu ne mai place si unde pui ca is si la calitate bunasa nu mai zicem de gratuite,atat filme cat seriale.Combinat cu Ad blocker si Advanaced downloader(daca vrei sa descarci filmul de pe website) ai satisfactie garantata.0 ads,viteza streaming buna,chiar si in UK.

  6. Voyo nu este rau deloc… Plus ca are I Like It :)
    Costurile de implementare netflix.ro sunt foarte mici + vin la noi in primul rand pentru ca Romania este cunoscuta in SUA drept tara cu cel mai bun internet de pe glob. Era deci firesc sa vina pentru ca avem o infrastructura excelenta la acest capitol. Ar fi venit și multi alții din SUA și din alte părți dacă am fi avut și o infrastructura de transport ceva mai buna.
    Tesla Motors va monta in Romania, in 2016, cel putin 3 stații SuperCharger.

  7. Mă refer la ambele. Sezonul 3 a fost filmat in 4K HDR într-un parteneriat cu Sony și oferit la streaming la acest nivel de calitate în premieră. Pentru sezonul 4 aș vrea să văd și HFR. Deși nu prea e cazul că nu are acțiune rapidă însă cine știe.

  8. Netflix a fost profitabila din al treilea an de la înființare. In prezent este o companie publica căreia i s-a triplat valoarea acțiunilor in ultimii cativa ani, nici vorba de unicorn, încurci borcanele.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.