Bâzâie internetul românesc despre venirea Netflix în România. Nu suntem noi vreun mare moment strategic ci doar una dintre cele 160 de țări în care Netflix se extinde după anunțul de azi de la CES. În industrie, genul acesta de anunț e făcut cu omul de la marketing în capul mesei. Intrarea „surpriză” le-a adus iată publicitate gratuită de zeci de milioane de euro. (apropo, la Apple se calculează inclusiv valoarea zvonurilor și reclamei gratuite din ziua lansărilor de iPhone – 25 mil.$) La nivel global, acțiunile Netflix au sărit cu 10%, adică vreo 4 miliarde $. La scară mai mică, rețeta succesului a funcționat și la noi, vezi newsfeed-ul tău de facebook. România e însă un business nesemnificativ pentru companie dar suntem și noi pe listă data asta. E de bine chiar dacă oferta la noi e limitată și scumpă. Puțin peste 300 de titluri fără subtitrări deocamdată. Merge însă pe calculator și device-uri mobile. Singurele SmartTV-uri pe care există deocamdată aplicație sunt cele de la LG cu WebOS. Samsung tropăie desigur dar soluții există și vor apărea rapid pe orice de la Chromecast și Apple TV până la ecranul de pe frigider.
Problema serioasă e deocamdată că
se cer bani mulți pentru puțin conținut. Cel mai mic tarif este mai scump decât abonamentul la internet și noi știm ce cred românii despre internet. „Dacă mi-am plătit netul, pot să descarc orice găsesc.” Serios acum, plăcerea vinovată de a vedea orice gratuit de pe torenți e greu de oprit cu astfel de oferte. E valabil și pentru Google Play Music sau Apple Music ce au venit recent la noi. Am avut abonamente active la amândouă. Pe cel de la Google l-am închis primul după câteva luni. Sistemul lor mi s-a părut neinteresant iar oferta slabă. Apple Music mi-a plăcut până a început să meargă prost. Streaming-ul merge infect de vreo lună inclusiv pe Beats1 așa că mă mulțumesc cu podcasturile trase prin WiFi și sistemul automat și gratuit (sic) de la Deezer, Flow. Nici cu Uber nu mai merg nonstop de când au crescut prețul iar tarifele lor cu 1,7X sau 2,4X mi se par nesimțite. Nu am încurcat borcanele, și Uber e din aceeași poveste.
Hai să punem lucrurile într-o perspectivă mai largă. Ori România s-a civilizat și a devenit profitabilă, ori numele mari din domeniul tehnologiei au nevoie disperată de expansiune. Cred mai degrabă în a doua variantă deși aud și văd tot mai mulți români dispuși să plătească pentru muzică, filme și jocuri. Să vă explic. Netflix, Apple, Google, Facebook, Uber, Booking.com etc sunt variații ale unei specii fantastice denumită unicorni. Valoarea lor e de zeci sau sute de miliarde și rulează enorm de mult cash prin conturi. Acționarii vin buluc să investească la ei pentru că se uită la un număr cheie: CREȘTEREA, pentru că ea promite profit. Câtă vreme o companie crește e de bine. Stagnarea e o sperietoare chiar mai mare decât lipsa profitului. Văd mereu companii evaluate la miliarde deși nu produc nimic, precum Snapchat sau instagram, însă în tehnologie, când o companie stă cu numerele pe loc, chiar dacă nu are o problemă, începe să miroasă a IBM sau HP, apoi a Nokia sau BlackBerry și în final a Kodak. De aceea Facebook și-a făcut o fundație care duce internetul în Africa sau a cumpărat Whatsapp, pentru că are nevoie să dea bine pe hârtie. Apple s-a extins în China pentru că în America stă deja pe loc. Abercrombie & Fitch sau Victoria’s Secret au venit în Europa din același motiv. Miliardul trebuie dus la plural chiar dacă pentru unicorni înseamnă să adune acum și firmituri din țările mici. Pe logica asta, eu aștept curând localizarea pe la noi și pentru Amazon, eBay, Lyft etc. Pariez pe 2016-2017 pentru primele două.
Și aș mai puncta ceva la care trebuie să ne gândim puțin. Când plătiți la Uber unde merg de fapt banii? Dar pentru Netflix, anunțurile de pe facebook sau AdSense? Aplicațiile din AppStore sau Google Play? Cazarea pe Booking.com sau Airbnb? Mai toate companiile de mai sus au sediul în SUA și rezidența fiscală prin Irlanda, Luxemburg sau alte paradisuri fiscale. Azi se scurg spre ele zeci de milioane de euro pe lună, prin internet. În câțiva ani vor fi sute, apoi miliarde. Dar noi să fim fericiți acum și să așteptăm sezonul 3 din House of Cards. În 4K desigur, dacă se poate HDR.
UPDATE: Netflix există și pe Samsung Smart TV.
DigiPlay rulez! Gratis! Pacat ca nu e app de tv ci doar Android.
Pt Netflix HD sa sai 10 euro… Prea mult fata de tarifele RDS. Unde net 1Gb e 10euro.
Netflix UHD e 12 euro! Doar asa sa il testez o luna pe TV meu Samsung UHD cu app de Netflix.
George sa fim seriosi , chiar putem sa comparam Voyo cu Netflix (chiar si cel cu continut scazut)?, eu din ce vad pe Netflix sunt destul de multe filme si seriale , documentare si desene etc. Nu le-am numarat dar sunt multe, poate nu este tot ce este in sua dar poate tu inca esti pe aclo si nu sti exact ce ofera aici. Hai sa vedem ce avem in sua si nu avem in RO, de ex am gasit pe net cum ca Friends nu ar fi in UK si in SUA este. L-am cautat aici si merge. Nu zic ca exista tot continutul (pt ca momentan nu cred ca este posibil din cauza drepturilor de autor) dar am intrat de pe VPN cu ip de SUA si nu am observat nimic diferit. Stiu ca incerci sa lauzi Voyo si este normal dar nu pot sa platesc nici 1 euro pe ceva ce nu merita, e mult praf pe voyo. Cat despre abonamentele de la Netflix… ca si la toate serviciile se face din $ in euro, de obicei la noi in EU e mai scump de cat in SUA, nu m-ar mira ca in UK sa fie in lire 8-12 , nu ca ar conta la banii lor.
Mai citește o dată. Nu sunt vânzător la Voyo și nu am spus să îți iei Voyo. Am dat un exemplu despre cum merge genul acesta de business la noi. România nu este o piață profitabilă pentru cei care vor să facă o afacere din vânzarea de conținut.
Pentru posesorii de smart tv-uri LG cu Netcast OS (anterior webOS-ului), pentru a gasi aplicatia Netflix, schimbati din setari Service Country pe UK si apoi gasiti aplicatia in sectiunea Premium.
filme in rezolutia 4k sunt multe ?
Eu mi-am facut abonamentul ala de 12$ pentru ca am acces si la 4k si pot viziona filme+seriale pe 4 dispozitive.
Mentionez ca mi-am facut contul special pentru LOST pe care nu-l au :-))
In rest toate bune.
Peace my ex ottobase friend :-))
Dar ce zici de Voyo care pur si simplu o inchis Vplayul pentru ca i distrugea ca si concurenta?De ce sa platesti la Voyo cand Vplay avea o gama mai variată ,calitate acceptabilă si totul gratiuit?Nimeni nu i băgau in seama cu toata reclama lor la protv,de ce sa platesti cand poti avea gratis ceva la o calitate similara sau superioara?
Nu știu cine a închis Vplay dar site-ul acela era o treabă ilegală. Ești sigur că vrei să le dai bani unor infractori doar pentru că îți ofer ce îți dorești la preț mic?
In mare parte cand am vazut oferta de lansarea a celor de la Netflix am zis frate, astia lucreaza cu materialul clientului. Adica lanseaza un serviciu intr-o tara noua, intai isi fac o mica clientela si apoi se dezvolta pe banii lor. Clienti sunt sigur ca vor avea pentru ca de mult timp am vazut lume care se chinuia cu tot felul de proxy-uri si vpn-uri sa-si faca abonament ca sa aiba acces la cele mai noi episoade din nu stiu ce seriale. Citind articolul tau sunt lamurit care-i treaba cu unicornii :D
Salut,
Eu sunt una din acele persoane ce in prima zi si-a creat cont, iar dupa cateva minute am fost dezamagit de continutul slab. Totusi chiar si asa mi-am pastrat contul cu gandul ca situatia se va schimba.
In aceasta seara am avut o surpriza… si din pacate nu una pozitiva, contul a fost „spart” (adresa de mail schimbata) iar planul(de la cel mai mic disponibil) a fost schimbat in cel mai mare. Dupa cateva discutii pe chat cu suportul de la Netflix, contul a fost recuperat.
Ca si impresie generala lasata de modul de abordare a suportului, lucrul acesta se intampla mai des decat ne-am putea imagina, iar ajutorul oferit dupa recuperarea contului lasa de dorit. Cu toate ca adresa de mail a fost schimbata mai existau si alte metode prin care contul putea fi „spart” inca o data daca nu eram atent(numarul de telefon pentru recuperare era si el schimbat), cu toate acestea nu am primit nici macar un avertisment.
In concluzie, daca pana acum eram foarte nehotarat in privinta utilitati contului, acum cu siguranta il voi inchide si sper ca sunt singurul(din Romania) ce a patit acest lucru.
P.S. parola avea 16 caractere alfanumerice :)
Salut. Îmi poți spune,te rog,cum opresc Netflix sa-mi mai tragă bani din cont? Nu il mai folosesc de 5 luni.
Scoate datele cardului din contul de Netflix. E valabil pentru orice altă aplicație cu plată.
Salut.
Sunt dornic sa fac un abonament pe un site de streaming video asa ca am si eu o intrebare la care sper sa imi dai tu raspunsul.
Ce platforma de streaming sa aleg? Am vazut ca sunt ceteva si nu prea stiu pe care sa o aleg. As dori o platforma unde gasesc si filme noi dar si seriale facute de alti producatori nu de cei care detin platforma.
Multumesc!
Buna, am un LG 32 inch CINEMA 3D Smart TV LA620S, are aplicatie in el de la NETFLIX, , mi-am facut abonament la NETFLIX si imi functioneaza pe LG doar ca nu am traducere in Romana ! Poate sa-mi spuna cineva care este motivul ! Pot sa ma uit la seriale sau filme doar ca nu am traducere in limba romana pe el.