De ce răcești iarna? Probabil din vina ta!

Poate pare puțin dur, dar asta doar pentru că este adevărat. Principalul motiv pentru care majoritatea răcim iarna este căldura din casele noaste. Ni s-a urât să ne fie frig, și de când s-a inventat centrala o dăm la maximum să duduie caloriferele și noi stăm în chiloți prin casă. E adevărul, și dacă nu faci asta sigur ai întrat într-o casă a unui prieten unde te-a lovit în ochi un val de căldură imediat ce ai pășit înauntru. Suficient cât să te ia somnul instant.

Ideea pentru acest material a venit de la vizita organizată la #casabuhnici cu ocazia evenimentului EnelFocusOn la care am participat și eu.

Lăsăm calorifele la maximum pentru că nu avem un termometru în casă și dacă avem termoastul de la centrală este tot timpul pe 27 de grade. Eventual mai dormim și cu geamul rabatat că este prea cald în casă. Greșit! Total greșit! Tenmperatura optimă este de 21 de grade. Celsius. Poate 22 dacă ești mai friguros. Iar aici intervine umiditatea care este în relație strânsă cu temperatura.

Orice tip de încălzire, electrică, cu ulei, sau calorifer legat la instalația de termoficare publică ori centrala proprie usucă aerul. Dacă deschizi geamul iarna, aerul care teoretic este mai umed, se usucă în contact cu aerul cald care iese din casă și pierde mult din umiditate.

Regula generală este ca temperatura din casă să nu depășească 21-22 de grade iar umiditatea să fie pe cât posibil între 45% și 65%. O valoare de 55% este optimă dar destul de greu de obținut.

La #casabuhnici folosim un aparat de ventilație cu recuperare de căldură. Acesta ventilează toată casa, încălzește aerul adus de afară și îl și umidifică. Totuși, nu este suficient, de aceea am introdus și un umidificator în casă, pentru a ridicia nivelul la 55%. Adică acolo unde poți respira cel mai bine, nu ți se mai usucă nările, căile respiratorii și plămânii, și nu mai răcești. Acesta este secretul, e atât de simplu.

Urmărește clipul de mai jos pentru o explicație cât mai bună și vei înțelege de ce ai nevoie de un umidificator, mai ales în camera copilului, un termometru și un higrometru.

Ultimele articole

Articole recomandate

15 Comments

  1. Cu ce aparat pot masura calitatea aerului? Am cautat prin magazine și nu găsesc nimic. Termometre și higrometre am destule, as vrea un aparat de măsurat calitatea aerului. Știi cumva de unde pot sa achiziționez?

  2. 1. Multi Romani, care stau la bloc, cu caldura subventionata, gasesc ca e musai sa stai pe 25-26C, in tricou.
    Mai putin de tata, si e crima – urla domnisoarele dezbracate si domnii in chiloti.

    2. La 25C e musai nevoie de umidicator, iar aici povestea e simpla: cele ieftine sunt proaste.
    Ai nevoie de Umificator evaporativ, iar alea costa mult, pt ca sunt cele mai simple :)
    Pana acum erau doar Venta Air, dar mai nou ne salveaza chinezii de la Xiaomi (am cumparat doua bucati)

    Nu stiu daca e permis, dar iata doua linkuri distractive:
    https://forum.softpedia.com/topic/1130601-temperatura-si-umiditate/
    https://forum.softpedia.com/topic/1076591-economie-la-factura-de-gaze-naturale/

  3. Salutare George!
    Pentru că aveam și eu probleme cu aerul uscat mai ales iarna, mi-am luat și eu un umidificator(https://www.emag.ro/umidificator-de-aer-philips-tehnologie-nanocloud-rezervor-2l-acoperire-44mp-umidificare-300-ml-h-led-negru-hu4813-10/pd/DZPNYDBBM/).
    În privința calității aerului sunt foarte mulțumit de el, numai că, de curând, am întâmpinat o problemă. L-am lăsat vreo două nopți pornit, și m-am trezit cu o durere foarte mare la un dinte. Crezi că există riscul ca un umidificator, prin circulația aerului din cameră, să-ți provoace ceea ce în limbaj popular se spune „te-a tras curentul”?

  4. Yo bro, am trimis vre-o trei comenturi pe diverse postari si nici nu le vad postate nici raspuns nu am primit la intrebari. Esti busy? sau e o problema in system. e destul de jenant.
    BFT

  5. Salutare. Întrebarea următoare nu are legătură cu articolul de mai sus, dar am ales să scriu aici pentru că e cel mai recent articol postat în #casabuhnici. Am o casă la 25km distanță de oraș și vreau să-mi cumpăr un sistem de supraveghere video de 4 camere (este un kit la pret foarte acceptabil. la ce am eu nevoie cred eu că e ok). Însă nu sunt sigur de a achiziționa acest kit. Nu am găsit nici un articol despre supravegherea video de la casabuhnici și oarecum înțeleg motivul, dar totuși aș dori să știu poate niște tips/tricks, vorba aia, mai pe românește. Cred că ar clarifica acest subiect dacă voi veți face un video despre asta, mult mai bine decât multe alte articole scrise foarte vag, doar cu date tehnice. Aștept cu nerăbdare. Mulțumesc! Numai bine.
    PS.: am urmărit tot proiectul casabuhnici pe youtube, live-uri, articole, dar despre supraveghere video nu este. Este un video mai vechi despre PNI la George pe canal, dar e unboxing/review. Doar atât.

  6. Vă salut domnule Buhnici! Cum pot lua legătura cu dumneavoastră în privat? V-aș fi tare recunoscător! Am nevoie de puțin ajutor pe care nu mai dumneavoastră mi-l puteți oferii! Mulțumesc anticipat!

  7. Salut George,
    O intrebare off-topic:
    Doresc sa achizitionez niste filtre pentru apa, sa pot consuma apa de la robinet in locul celei din bidoanele de plastic, ai vreo recomandare? locuiesc in popesti leordeni.
    Multumesc pentru raspuns!
    Felicitari pentru casa, s-o stapanesti sanatos!

  8. Informativ articolul..insa raceala se ia de la virusuri (rinovirusuri). Daca stai la 27C in chiloti in casa (fara contact cu alti oameni infectati), poti sta mult si bine, ca nu racesti. La fel de bine si cu 55% umiditate, daca la serviciu ai colegi de stranuta langa tine, ai sanse sa racesti si tu, asta-i biologia

    • @georgiana Daca ai casa proaspat construita s-ar putea sa ai nevoie de ceva solutii specializate (vezi http://www.lifeart.ro, primesti consultanta gratuita de la oameni care se pricep exact la asta) sau poti apela la un dezumidificator casnic. In orice caz, nu ramane in umiditatea aia (80% ur e boala curata!). Succes!

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.