Categorie: #casabuhnici

De ce răcești iarna? Probabil din vina ta!

Poate pare puțin dur, dar asta doar pentru că este adevărat. Principalul motiv pentru care majoritatea răcim iarna este căldura din casele noaste. Ni s-a urât să ne fie frig, și de când s-a inventat centrala o dăm la maximum să duduie caloriferele și noi stăm în chiloți prin casă. E adevărul, și dacă nu faci asta sigur ai întrat într-o casă a unui prieten unde te-a lovit în ochi un val de căldură imediat ce ai pășit înauntru. Suficient cât să te ia somnul instant.

Ideea pentru acest material a venit de la vizita organizată la #casabuhnici cu ocazia evenimentului EnelFocusOn la care am participat și eu.

Lăsăm calorifele la maximum pentru că nu avem un termometru în casă și dacă avem termoastul de la centrală este tot timpul pe 27 de grade. Eventual mai dormim și cu geamul rabatat că este prea cald în casă. Greșit! Total greșit! Tenmperatura optimă este de 21 de grade. Celsius. Poate 22 dacă ești mai friguros. Iar aici intervine umiditatea care este în relație strânsă cu temperatura.

Orice tip de încălzire, electrică, cu ulei, sau calorifer legat la instalația de termoficare publică ori centrala proprie usucă aerul. Dacă deschizi geamul iarna, aerul care teoretic este mai umed, se usucă în contact cu aerul cald care iese din casă și pierde mult din umiditate.

Regula generală este ca temperatura din casă să nu depășească 21-22 de grade iar umiditatea să fie pe cât posibil între 45% și 65%. O valoare de 55% este optimă dar destul de greu de obținut.

La #casabuhnici folosim un aparat de ventilație cu recuperare de căldură. Acesta ventilează toată casa, încălzește aerul adus de afară și îl și umidifică. Totuși, nu este suficient, de aceea am introdus și un umidificator în casă, pentru a ridicia nivelul la 55%. Adică acolo unde poți respira cel mai bine, nu ți se mai usucă nările, căile respiratorii și plămânii, și nu mai răcești. Acesta este secretul, e atât de simplu.

Urmărește clipul de mai jos pentru o explicație cât mai bună și vei înțelege de ce ai nevoie de un umidificator, mai ales în camera copilului, un termometru și un higrometru.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.