Categorie: Editorial

DE CE NU AVEM ÎNCĂ 5G ÎN ROMÂNIA?

De ce nu avem încă 5G? De ce plătim abonamente de 5G, la viteze mai mici ca amărâtul 4G? De ce vorbim de 5G de mai bine de 5 ani, avem țări care l-au implementat deja de 4 ani, iar noi în 2023 suntem încă la coada calului la acest capitol?

Nu am fost noi printre primii să avem o rețea fizică de UTP, iar mai apoi fibră optică? Nu ne lăudam acum ceva vreme că suntem în top 5 la viteza de broadband? Cum am rămas în urmă și de ce?

Motive sunt multe, însă evoluția tehnologică nu este unul din ele. Avem tehnologie să ne punem și în cap, sute de companii mari care produc totul de la hardware, până la software, soluții de analiză și testare, orice.

La MWC e plin de tehnologie, am văzut companii mari care toate parcă cerșesc puțină atenție de la operatori și de la guverne, ca să vândă echipamente pregătite pentru noua tehnologie. Unii au deja contractele făcute, alții arată că există ca să atragă atenția țărilor care nu au făcut încă investițiile.

Planul de acțiune 5G al Comisiei Europene din 2016 prevedea că  ele, nu au alocat încă spectrul. Celelalte trei sunt Polonia, Lituania și Estonia. Asta erțările din UE trebuiau să pună la dispoziție pentru utilizare spectrul de frecvențe joase pentru rețeaua 5G până la 30 iunie 2020, iar spectrul de frecvențe medii și înalte până la 31 decembrie 2020. Cu toate acestea, patru țări din cele 30 analizate, România fiind una dintrea la mijlocul anului 2022. Prin noiembrie s-a făcut și licitația întârziată mai bine de 3 ani (că covid, că recesiune, că politică) și s-au stabilit cei trei operatori mari cu licențe de 5G.