Daţi-mi robinetul, că fac eu investiţii!

Directorul general al Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, miercuri, la Sibiu, citat de NewsIn, că o mare parte din preţul mare plătit de români pentru gazele naturale se datorează monopolului deţinut de Romgaz şi că privatizarea companiei, ar putea aduce României investiţii de circa şase miliarde dolari.

“România poate fi un depozit pentru Europa Centrala şi de Est, pentru că are o capacitate de depozitare de 20 miliarde metri cubi. Cine deţine robinetul, deţine şi controlul acestor gaze, dar din cauza luptelor politice suntem pe cale să pierdem acest avantaj. Privatizarea celor 200 de licenţe deţinute de Romgaz ne-ar face să devenim un depozit pentru această zonă. Este însă o decizie politică şi nu cred că ea va putea fi luată până la alegeri. După asta însă, eu sunt convins că se va întâmpla”, a spus Patriciu.

Acum, analiza mea pe text:

o mare parte din preţul mare plătit de români pentru gazele naturale se datorează monopolului deţinut de Romgaz şi că privatizarea companiei, ar putea aduce României investiţii de circa şase miliarde dolari

Asta inseamnă, în traducerea mea ne-oficială, că domnul Patriciu are nevoie de o trambulină pentru nişte KazMunayGaz de prin Kazahstan către Europa cu bani de cheltuit. Adică ar aduce aici nişte gaz ieftin să îl revândă la un preţ corect în zonă, dar nu ar vrea să îl lase în depozitele statului – a se citi Romgaz. Şi ca să îşi securizeze investiţia, ar face nişte investiţii de miliarde de dolari – un mizilic în comparaţie cu gazul de vândut, însă asta i-ar da dreptul să vină şi să spună că trebuie să alinieze preţurile la nivel european, aşa cum fac toţi investitorii străini care s-au pus călare pe robinetele din România. Şi cum preţul românesc al gazului este cel mai mic din UE, pentru că încă mai avem zăcăminte de gaze naturale în mâna statului, cea mai mică creştere de preţ ar însemna aur curat prin buzunarele omului de la robinet. Mare atenţie, el nu spune că preţurile la gaz vor scădea, ci că românii vor avea şansa unor investiţii făcute de către firma care face preluarea. Ştie el ce ştie.

 

Ultimele articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.