CE FACEM CU ROMÂNIA BIZARĂ? – DANIEL DAVID #IGDLCC 265

Rar am avut un interviu atât de intens și de dens în idei ca acesta cu Daniel David, psihologul care a devenit Ministrul Educației. L-am urmărit de mult timp și am alergat după el să îl prind la IGDLCC pentru că voiam să înțeleg ce l-a făcut să accepte această provocare. Știam că lasă în urmă o carieră academică extraordinară și o viață confortabilă la Cluj pentru un post care a ros mulți oameni competenți înaintea lui.

Nu m-am așteptat însă ca discuția noastră să ajungă atât de repede în miezul problemelor cu care ne confruntăm ca societate. De la analfabetismul funcțional care atinge cote alarmante (42% dintre tinerii de 15 ani!), până la pericolul real al pseudoștiinței și al teoriilor conspirației care rod din ce în ce mai adânc în țesutul social.

„România bizară” – așa numește Daniel David această parte din societatea noastră care pare să se îndepărteze tot mai mult de valorile europene și NATO, deși paradoxal, peste 90% dintre români susțin apartenența la Alianța Nord-Atlantică. Este o Românie care se teme de ce nu înțelege și care caută răspunsuri simple la probleme complexe. O Românie în care oamenii de știință și vocile raționale se retrag din spațiul public, intimidați de valul de ură și vitriol care îi așteaptă pe social media.

Am vorbit despre cum tehnologia și social media au schimbat fundamental modul în care se propagă ideile. Dacă înainte aveai doi-trei oameni cu idei bizare într-un oraș, acum ei se găsesc instant pe internet și formează comunități care se validează reciproc și devin din ce în ce mai vocale și mai agresive. Este o bătălie asimetrică – un cercetător care vine cu studii și date concrete poate fi ușor îngropat sub avalanșa de comentarii negative coordonate.

Dar poate cea mai interesantă parte a discuției a fost despre educație și noua generație. Daniel David vine cu o perspectivă diferită despre cum am ajuns să creștem copii cu stimă de sine ridicată dar cu toleranță scăzută la frustrare. I-am protejat atât de mult încât mulți nu știu să facă față eșecului. Le-am dat medalii de participare și i-am convins că sunt speciali, dar viața nu funcționează așa. Și apoi ne mirăm de ce crește anxietatea în rândul tinerilor.

Ce m-a surprins plăcut a fost deschiderea lui față de tehnologie și inteligența artificială în educație. În loc să militeze pentru interzicerea telefoanelor în școli (cum fac multe voci), el vorbește despre nevoia de a le controla și folosi constructiv. Mi-a plăcut foarte mult când i-am arătat cum poate fi folosit ChatGPT pentru educație și a înțeles imediat potențialul. „De ce să nu facem meditații așa cu toți copiii?”, m-a întrebat. „Să le dăm un instrument național, oferit de Ministerul Educației, un meditator cu inteligență artificială acreditat.”

Este clar că avem de-a face cu un om care înțelege că nu poți opri progresul tehnologic – poți doar să încerci să îl îmbraci educațional și să îl folosești constructiv. Altfel, cum spune el, „va veni ca un tăvălug peste noi”.

Mi-a plăcut și că nu s-a ferit de subiecte controversate. Am discutat despre droguri în școli, despre religie și educație sexuală, despre cum facem să readucem vocile raționale în spațiul public. Este refreshing să vezi un ministru care nu vine cu platitudini și răspunsuri prefabricate, ci care pune diagnoze oneste și caută soluții reale.

Sigur, sunt multe întrebări la care încă nu avem răspunsuri. Cum facem să combatem eficient pseudoștiința când ea oferă explicații simple și reconfortante? Cum readucem încrederea în instituții când ele par tot mai departe de cetățean? Cum facem educație modernă cu un corp profesoral care adesea se chinuie să țină pasul cu tehnologia?

Daniel David pare să înțeleagă că nu are toate răspunsurile. Dar cel puțin pune întrebările corecte și caută soluții bazate pe dovezi, nu pe ideologie. Rămâne de văzut dacă va avea timp să implementeze măcar o parte din viziunea sa – știm cu toții cât de efemere sunt mandatele miniștrilor educației în România.

Un lucru este cert – avem nevoie disperată de oameni competenți care să își asume roluri publice, chiar dacă asta înseamnă să își riște „cămașa albă”, cum spune el. Pentru că alternativa – să lăsăm spațiul public doar vocilor extreme și iraționale – ar fi dezastruoasă pentru viitorul acestei țări.

Tu ce părere ai? Crezi că mai putem readuce rațiunea și știința în prim plan? Sau am pierdut deja bătălia cu „România bizară”? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm!

Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:

Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!

Platformele mele sunt susținute de oameni ca tine, care aleg să se aboneze și să devină membri, dar și de companii ce investesc în publicitate. Nu doar prietenii tăi, ci și potențialii tăi clienți urmăresc #IGDLCC. Trimite un email la contact@buhnici.ro pentru a solicita o ofertă personalizată pentru afacerea ta.

Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram

Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.