Dă-i încolo pe fraieri!

 taxi.jpg

Avem şi noi un aeroport. Nu vă amăgiţi că am avea mai multe. Unul singur arată a aeroport internaţional. Se numeşte Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti. Îi spunea Otopeni dar bine că i-au schimbat numele, nu de alta, dar în italiană „otto penni” nu sunt opt chestii academice.

De bine de rău, arată acceptabil. Este curăţel, până acum sigur dar are o problemă. Este ca o fătucă ce iese aranjată în oraş şi e „spălată” de o baltă de noroi împroşcat de sub roţile unui taxi de îndată ce a ieşit pe uşă. Rechinii, piraţii, ţeparii… spuneţi-le cum vreţi… Pseudo-taximetriştii care trag în terminalul de sosiri de străini şi de românii naivi care nu ştiu mersul îmi provoacă o repulsie aproape fizică. Soioşi, îmbrăcaţi în „uniformele” lor invariabile: pantof, pantalon de stofă şi geacă de piele sau foiţă cu fes transformă bruma de bun simţ pe care o transmitem la intrarea în ţară străinilor în greaţă.

Pistonez ministrul transporturilor şi administraţia aeroportului pe acest subiect de luni de zile. Promit soluţii, dar par neputincioşi. Rechinii îşi văd de treabă sub ochii şi complicitatea (mai mult sau mai puţin tacită) a securităţii aeroportuare şi a poliţiei transporturi. I-am filmat cu camera ascunsă de trei ori şi am demonstrat ilegalitatea. M-au ameninţat cu moartea sau bătaia de fiecare dată. Ştiu că au ameninţat inclusiv directori din aeroport. Şi nimic… Azi erau tot acolo, va fi la fel şi mâine. O cursă, maxim două pe zi la 8RON/KM plus umflatul tarifului cu „maimuţa” (buton special ascuns din care se dă aparatul peste cap) le asigură piraţilor un trai uşor din jecmănirea unor oameni care nu se aşteaptă să fie furaţi chiar de la intrarea în ţară.

De vină sunt şi  poliţia şi aeroportul, în acceaşi măsură. Nu poţi să îmi spui că nu ai ac de cojocul unei cârtiţe care îşi face zilnic muşuroi pe terenul tău de fotbal. Eu ca jurnalist sunt obligat să anunţ de fiecare dată când vreau să filmez în zona publică a aeroportului printr-un fax. Altfel sunt escortat cu amabilitate afară. Mi s-a întâmplat asta. Pe rechini nu îi întreabă însă nimeni pe cine tot aşteaptă să vină de dimineaţa şi până seara în terminalul de sosiri internaţionale. Nu bat la ochi şi nu deranjează.

Probabil se merge pe principiul: „Dă-i încolo pe fraieri! Să plătească, doar au venit cu avionul şi au de unde…”

Acum se pregăteşte o modificare a legii taximetriei care să dea puteri sporite aeroportului. Să vedem ce fac cu ea. Tare îmi e că degeaba le dăm muşchi, dacă ei nu ştiu să dea!

Subiectul, aşa cum l-am prezentat la Ştirile ProTV, aici şi încă unul aici.

Ultimele articole

Articole recomandate

7 Comments

  1. Din cate stiu eu, exista o singura firma acreditata de Primaria Generala a Bucurestiului pentru aeroportul Henri Coanda.Aceasta este ”Fly Taxi” si are un tarif unic pentru aeroport. Celelalte firme de taxi nici nu ar trbui sa faca transport spre aeroportul din Otopeni.
    Oricum sunt o gramada de taxiuri care inca au licente false(adica dublate) si asta se intampla in cadrul firmelor de taxi.
    Taximetristii independenti au fiecare ce tarif doresc si de cele mai multe ori nici macar nu este afisat pe usa ,asa cum cere legea. Ca sa nu mai spun ca taximetristii independenti ar trebui sa aiba pe usa si un numar de dispecerat(cel la care sunt afiliati).
    Se poate verifica in trafic. De cele mai multe ori îi gasesti in fata la Romexpo cand este un targ in desfasurare,in fata la World Trade Plaza…..

  2. Am facut o precizare care este gresita:firma care face transport spre aeroportul din Otopeni nu este acreditata de P.M.B.,ci a castigat licitatia organizata.Referitor la amenintarea cu moartea:
    Poate ca aurul de la gat credea ca îi da mai multa putere sau sa arate ce bogat este el in comparatie cu noi cei care nu trebuie sa demonstram lucrurile acestea. In general cred, ca persoanele care sunt slabe din punct de vedere al culturii generale(ca sa nu zic intelectual) vor sa demostreze prin alte lucruri ca sunt puternice.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.