Cuţite şi cârpe româneşti

Mulţumesc tuturor pentru ideile oferite la articolul de mai devreme. Revin cu un răspuns sub formă de postare pentru că am descoperit ceva important, care merită ceva mai mult spaţiu de expunere. Acele Zwilling-uri îmi fac cu ochiul. Deşi sunt mare fan, Ikea m-a dezamăgit de data asta şi nu am găsit nimic convingător.

Ca soluţie de tranziţie (şi de criză !? financiară) am găsit totuşi, într-un final, la Carrefour-ul din Băneasa cuţite de la ICOS – Sibiu. Nu sunt excepţionale, dar măcar sunt româneşti. Mânerul din lemn de o calitate rezonabilă, lama din inox suficient de groasă, nu extraordinar de bine ascuţite. Erau însă numai câteva în marea de Tramontina – braziliene, Tefal – chinezeşti, şi tot felul de mărci gen „Schweizenhartenschnitzerhouser” produse în PRC, adică People’s Republic of China. Semn că aprovizionarea ori este pur şi simplu deficitară ori sunt chiar atât de căutate. Tot de acolo am luat şi cârpe de bucătărie româneşti de la firma TRAINICA. Au fost mai greu de găsit şi nici nu sunt la fel de arătoase ca cele străine care le zdrobeau numeric la raft. De fapt la asta suferă majoritatea produselor naţionale. Chiar şi când sunt de calitate, design-ul, culorile, varietatea, ambalajul lasă de dorit şi sunt uşor bătute de „ieftinăciunile” străine care au învăţat deja lecţia marketing-ului.

I-am iertat data asta pe ai noştri, şi mi-am zis că de banii aceia am plătit câteva ore de muncă ale unei românce sau ale unui român de pe undeva din ţara asta. Vă sfătuiesc să faceţi la fel. Altfel banii noştrii nu se vor mai învârti între noi, ci vor ajunge tot în puşculiţa chinezească. Şi cum noi nu prea avem ce să le vindem chinezilor…

PS: Unde mai pui că este aproape imposibil să găseşti legume sau fructe de pe la noi. Am văzut azi struguri la 18 RON/kg din Peru, salată din Olanda, cartofi din Franţa, pătrunjel din Turcia, usturoi din China. Parcă produceam şi noi din astea.

A, de fapt uite o idee… Dacă ştiţi voi vreun produs cu care am putea să invadăm exportul, vă dau un premiu.

Ultimele articole

Articolul precedent
Articolul următor

Articole recomandate

12 Comments

  1. braga..dar putini o mai fabrica.

    bunicu’ (Dzeu sa-l odihneasca) imi tot povestea de bautura asta, era la moda pe vremea lui.
    imi zicea ca lua „o braga si cativa covrigi” si-i place tare mult. mai mult decat berea, chiar.
    acuma, in Focsani n-am mai auzit de cineva care sa faca asa ceva. asta desi au fost multi evrei, armeni si greci acum vreo 50 de ani.

    dupa ce mi-a zis, student fiind acum cativa ani (in Constanta), am gasit prin zona Autogarii de langa gara Cfr, un locsor unde servea un neen braga la pahar.
    am gustat si nu era deloc rea la gust.
    stiu ca isi are originea in zona Braila-Galati si prin Dobrogea am inteles.

    al doilea exemplu, poate fi…socata !
    dar nu porcaria aia de-o imbuteliaza producatorul din Atlanta !
    nu mai descriu procedeul de obtinere, e simplu, stiut de oricine. vara prindea foarte bine o cana din borcanul mare pus de bunica din timp, cand stateam la ei. stiu ca, in plus, punea si portocale, nu doar lamai.
    asta desi era buna si bautura aia imbuteliata la stical de jumate „Lamaita” parca ii zicea.
    sau nectarul bulgaresc, ala gros, tot la sticla de jumate. Doamne ce bun era ala…

    ma opresc aici. nu stiu in ce condtitii se poate gasi un investitor care sa poata prospecta piata interna (la inceput) incat sa poata obtine o linie de fabricatie si sa demareze imbutelierea acestor bauturi.

    dar, uite … ca sa intelegi de ce ti-am propus BRAGA sau SOCATA … iti dau un exemplu care vine din afara si, se gaseste pe piata romaneasca , George !
    am gasit intr-un market din Focsani, o bautura excelenta si incerc acuma sa o fabric si eu in casa, poate-mi iese.

    cred ca se aseamana oarecum cu braga asta. este vorba despre „Bere Ginger”, produsa in Australia si este grozav de buna. pe cuvant este bautura pe care as consuma-o mereu vara.
    e usor acidulata, la gust putin intepatoare ( de la fermentatia radacinei de ginger) si se aseamana putin cu socata de care iti vorbeam eu. asta ca sa vezi ca altii s-au gandit, noi dc n-am putea ?
    si nu e deloc scumpa, adusa fiind din indepartata Australie.
    o sticla de 0,33 costa 3,50 ron … prin vara cand am luat timp de vreo 2 luni de acolo.
    oricum e sanatoasa, nu contine aditivi sau altceva daunator, e energizanta si racoritoare vara.

    cam asta vroiam sa-ti aduc ca si exemple, BRAGA si SOCATA romaneasca !
    bafta, cele bune !

  2. Produsele romanesti platesc niste taxe mult mai mari supermarketurilor pentru ca ai nostri nu au retea de distributie si nici sustinerea financiara necesara .
    Este drept si ca termenul de capitalism provine de la capital , nu de la capitala , si ca patronasii nostrii mai intai si-au luat Q7 sau alte asemenea din imprumuturi , in loc sa investeasca sau sa-si majoreze capitalul social .

  3. Eu am cumparat funghi porcini de la un Metro din Roma cu 4-5 euro kg tara de origine Romania … la noi nici nu gasesti in magazine si daca le gasesti sunt scumpe ca frasu … cred ca am pe undeva o poza

    cat despre export daca-mi aduc eu bine aminte exportam magarusi parca suntem in frunte prin europa :)

  4. Nu stiu eu am ajuns la concluzia ca trebuie sa fii un priceput tu insuti cand alegi un produs.Adevarul este ca nu poti sa ai cunostinte din toate domeniile.Si e adevarat chinezii au invadat pietele,si de unde produse romanesti…cand s-au inchis maj.fabricilor,iar romanii sunt stimulati sa promoveze branduri straine si chiar se identifica cu ele.Politica e profit imediat,ca daca nu merge ceva ne axam pe altceva.De ex.: sunt tari care nici macar nu au iesire la mare si au o adevarata flota,tari care nu au padure si exporta mobila,tari in care se practica turismul dar ele dau in gropi de saracie…

  5. Situatia agriculturii romanesti e chiar de plans. Cu mai mult ajutor de la stat nu cred ca nu se pot produce legume, fructe, carne in Romania la un pret imbatabil si calitate cel putin la fel de buna ce cea a produselor de la export, avantajul transportului ieftin nefiind de ignorat.

    Din pacate lipsa de implicare a statului in subventionarea si sprijinirea agriculturii romanesti o sa ne coste peste cativa ani/zeci de ani cand lumea se va confrunta cu o criza alimentara.

    …si romanul cumpara ce gaseste si e mai ieftin, aici nu prea poti sa il invinuiesti ca nu e nationalist si e doar rational.

  6. Foarte bune toate observatiile. Mai ales ale lui PatrickDAN. Vai ce dor îmi este şi ce poftă mi s-a făcut de sucul de soc făcut de mama în borcanul mare. Şi cum dădeam iama în el, chiar dinainte de a se face aşa cum trebuie şi completam cu puţină apă ca să nu se vadă şi tot foarte bun rămânea. Bragă nu am încercat, dar m-ai făcut curios. Şi când te gândeşti că nu ai nevoie decât de un pic de chef de muncă şi ceva capital – cred că te poţi descurca în câteva mii de euro.
    Ce spui despre ginger este mai exact „ginger ale” sau pe româneşte „bere de ghimbir”. Dacă ţi-ar face plăcere să porţi un tricou polo branduit cu http://www.buhnici.ro, ţi-l ofer cu plăcere.

  7. cele mai adevarate cutite ce produc in germania marca DICK si credetima stiu ce spun sunt transator dar sunt si piperate dar calitatea are intaietate asa ca lasatii pe romani sa faca ce stiu mai bine ….

  8. vara era o minunatie socata…si nu trebuie multa floare de soc, e de ajuns cateva buchetele si, din vreo 5 faci un borcan de 5-7 litrii. abia astept vara sa-mi faca mama.

    braga e mai greu de gasit in zilele astea, George. poate reusesti la vara in Constanta, intrebi in stanga-dreapta si te indruma careva. eu am terminat Facultatea in 2003, atunci inca mai gaseai.

    gingerul mi-am luat recent din Kaufland, de fapt, radacina de ginger si o sa incerc sa-mi fac singur o „berica” poate imi iese. daca merge treaba, poate ma gandesc si mai departe, la ceva…

    Multam fain de acel tricou, George !
    Mi-ar face placere, desigur !
    <:-P
    Cum fac sa-l obtin !

  9. George, urmeaza un post foarte offtopic, dar nu ma pot abtine. M-am SATURAT de stirile sportive de la noi. Implacabil toate „stirile” contin cuvintele „salariu, euro, contract, masina de lux, sute de mii, milioane, miliarde” etc. Asta da jurnalism sportiv. Mi-e sila de colegii tai de la sport. Daca ma chinui putin, in 10 minute adun de pe Google informatii necesare unui buletin sportiv. Scuze pentru off.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.