Categorie: Editorial

Cuţite şi cârpe româneşti

Mulţumesc tuturor pentru ideile oferite la articolul de mai devreme. Revin cu un răspuns sub formă de postare pentru că am descoperit ceva important, care merită ceva mai mult spaţiu de expunere. Acele Zwilling-uri îmi fac cu ochiul. Deşi sunt mare fan, Ikea m-a dezamăgit de data asta şi nu am găsit nimic convingător.

Ca soluţie de tranziţie (şi de criză !? financiară) am găsit totuşi, într-un final, la Carrefour-ul din Băneasa cuţite de la ICOS – Sibiu. Nu sunt excepţionale, dar măcar sunt româneşti. Mânerul din lemn de o calitate rezonabilă, lama din inox suficient de groasă, nu extraordinar de bine ascuţite. Erau însă numai câteva în marea de Tramontina – braziliene, Tefal – chinezeşti, şi tot felul de mărci gen “Schweizenhartenschnitzerhouser” produse în PRC, adică People’s Republic of China. Semn că aprovizionarea ori este pur şi simplu deficitară ori sunt chiar atât de căutate. Tot de acolo am luat şi cârpe de bucătărie româneşti de la firma TRAINICA. Au fost mai greu de găsit şi nici nu sunt la fel de arătoase ca cele străine care le zdrobeau numeric la raft. De fapt la asta suferă majoritatea produselor naţionale. Chiar şi când sunt de calitate, design-ul, culorile, varietatea, ambalajul lasă de dorit şi sunt uşor bătute de “ieftinăciunile” străine care au învăţat deja lecţia marketing-ului.

I-am iertat data asta pe ai noştri, şi mi-am zis că de banii aceia am plătit câteva ore de muncă ale unei românce sau ale unui român de pe undeva din ţara asta. Vă sfătuiesc să faceţi la fel. Altfel banii noştrii nu se vor mai învârti între noi, ci vor ajunge tot în puşculiţa chinezească. Şi cum noi nu prea avem ce să le vindem chinezilor…

PS: Unde mai pui că este aproape imposibil să găseşti legume sau fructe de pe la noi. Am văzut azi struguri la 18 RON/kg din Peru, salată din Olanda, cartofi din Franţa, pătrunjel din Turcia, usturoi din China. Parcă produceam şi noi din astea.

A, de fapt uite o idee… Dacă ştiţi voi vreun produs cu care am putea să invadăm exportul, vă dau un premiu.