Te rog să îi cumperi azi copilului primul lui computer

Mă știi ca pe băiatul cu blogul de mașini și gadgeturi care vorbește la TV despre internet și tehnologie. E jobul la care visează mii de copii pentru că munca mea pare scoasă dintr-o poveste. Și așa este. Îmi trăiesc visul în fiecare zi atunci când pot încerca toate noutățile. Sunt însă doar un jurnalist care povestește despre toate acestea. Visul meu ar fi fost să le și construiesc poate.

Puțini oameni știu că în copilărie mă pasionau tot butoanele. Îmi plăceau așa de mult că am subtilizat din depozitul de la serviciul mamei câteva întrerupătoare de tractor. Le-am adus acasă, le-am fixat pe o bucățică de tablă vopsită proaspăt și am instalat panoul de comandă pe ghidonul bicicletei Pegas. Nu se aprindeau și nici nu comandau ceva anume dar arătau spectaculos când intram în curtea școlii. Așa arăta maximul de tehnologie la care am avut acces până în liceu.

În anii ‘90 PC-urile erau o poveste SF. Îmi ajunsese la urechi că unele costau 1000$ așa că am înțeles devreme că nu voi avea calculator cât timp stau cu ai mei. Totul până într-o zi…

O rudă ne-a donat o cutie masivă care rula MS-DOS de pe o dischetă de hârtie. Ore lungi am încercat să învăț ghicind primele linii de comandă. Nu avea jocuri, documente, nimic. Doar răsfoiam arborele de directoare fără scop. După încă o vreme, cutia inutilă a rămas de izbeliște exact așa cum merita.

Abia în 1995 am ajuns în fața unui PC adevărat care avea procesor Intel. Tata a făcut un efort mare să îmi plătească cursul de operare și am luat 10. De atunci am descoperit internetul, jocurile și MP3-urile dar numai din internet-cafe-uri. Sute și mii de ore în internet-cafe-uri. Viața mea s-a schimbat la 18 ani. Deja munceam ca reporter, deci ce credeti că mi-am cumpărat din prima leafă adevărată?

Nu îți lăsa copilul să aștepte primul calculator până la 18 ani. Părinților mei le-a fost prea greu atunci și poate nu au înțeles ce mare bine ar fi putut face cu un PC pentru băieții lor. Fii un tată adevărat și oferă-le copiilor tăi o fereastră către lume. Poți începe cu echivalentul a 200 de EURO. Investește și îți promit că ți se va întoarce însutit. Ai mai jos câteva modele recomandate.

(P)
De exemplu, laptopul ASUS X555LB cu procesor Intel® Core™ i5 sau laptopul 2 în 1 HP Pavilion x2 cu procesor Intel® Atom™ Z8300. Mai multe PC-uri cu Intel Inside pentru copilul tău găsești aici.

Intel

Ultimele articole

Articole recomandate

20 Comments

  1. Foarte frumoasa povestea
    Intradevar un PC ajuta extraordinar de mult , imi aduc aminte toti din cartierul meu aveau PC-uri iar eu nu aveam dar tot eu mergeam la ei si le reinstalat windows-ul, jocuri programe etc toate astea le-am invatat la un internet caffe , in clasa a 8-a au facut bunicii un efort si mi-au cumparat primul pc un Intel Celeron cu 512mb ram ddr2 prin o „oferta” de la Romtelecom si a venit PC-ul prin curier l-am desfacut din cutie si a venit cu windows si toate proglamele preinstalate eu baiat bun primul lucru care l-am facut am reinstalat windows-ul pe el si imi mergea brici , l-am folosit 4 ani dupa care l-am donat

    PC-ul ma ajutat foarte mult sa invat lb. engleza , editare foto / video + multe beneficii care nu cred ca puteam sa am parte de ele fara un pc

  2. Salut. Pe linga cumparare , e nevoie de educatie pentru a sti cum trebuie sa il foloseasca. Aici, in acest capitol, ar fi multe de spus.
    Primul PC era unul cu Windows 3.1.1 sau altul, tot vechi. Cind a aparut Windows XP , eram uitmit de asa minunatie, la fel si Windows Me.
    Un pc poate fi si ca Media Center.

  3. Salut George! Ai mare dreptate, insa conteaza foarte mult si educatia pe care o primesc. Daca cei mici descopera pc-ul cu jocuri, s-a terminat. Or sa traiasca in realitatea virtuala. Sunt de acord ca si joaca are importanta ei, insa, cred ca cel mai bine ar veni calculatorul, atunci cand o sa si-l doreasca. Daca nu, pc-ul va fi bun pana va aparea prima tableta. Si va avea mausul tocit de la facebook.

  4. Salut,

    Asa este calculatorul iti poate intoarce intr-un mod nelimitat banii investiti in el. Si eu am avut primul calculator in clasa a 10a, internet dupa inca un an, primii bani i-am castigat facand logouri pentru diverse site-uri de profil, tot datorita calculatorului am reusit sa imi cumpar singur prima masina si dupa ceva ani de la primul calculator imi pot plati si rata la un apartament. Provoaca un copil sa creeze ceva cu un calculator si si posibil sa fie fascinat.

  5. Si pe mine m-a apucat melancolia aducandu-mi aminte de ceea ce povestea George :) Primul calculator pe care am lucrat a fost un HC 90, cand am invatat limbajul de programare BASIC. Eeee, dar ca sa te joci trebuia sa incarci jocul de pe o caseta de casetofon, dadeai o comanda parca LOAD „” si apoi play la casetofon si asteptai 30 de minute sau si mai mult pana se incarca. Marea problema era mufa de alimentare care nu mai facea bine contact si cum miscai pc-ul se reseta…si iar 30 de minute sa se incarce jocul :)
    Apoi a aparut MS-DOS cum spunea si George, dar existau totusi destule jocuri. Oricum noi am crescut cu tehnologia, cu evolutia si am fost interesati sa invatam, sa descoperim. Cei din ziua de azi se nasc cu aceasta tehnologie si interesul pentru a invata mai mult in domeniul informaticii este foarte diminuat, majoritatea sunt interesati de jocuri si internet.

  6. Primul ” calculator ” l-am primit în clasa 3-4 și era pentru cei care cunosc un XC 91. Avea ca sistem de ” operare ” BASIC, dacă ați auzit de el cu programe și jocuri descărcate de pe casete audio… ce aventură !

  7. Frumoasa poveste…am descoprit intamplator un internet cafe in 1999 iar la putin timp tata a cumparat primul calculator dedicat in principal softului pt contabilitate pe care il folosea. a costat 800 usd si era un Pentium 200 Mhz, placa video 1 MB si 16 MB ram. si imprimanta Canon 700 usd. il luase in rate.

    din prima zi am instalat Fifa 99. wow ce nopti albe faceam. Si DOOM si pinball. iar mai tarziu quake. si pot spune cu mandrie ca am folosit computerul ca sa ma educ descoperid enciclopediile si mergand apoi la netcafe sa le downloadez pe cd.

    deci sfatul tau este legitim…orice copil are dreptul la un calculator

  8. Eu am prins microbul la Casa Pionierilor, pe Tim-S si Jet, iar tata vazand ca imi place a facut rost, nu stiu de unde si cum, de un HC… Apoi prietenul meu cel mai bun, baiatul chirurgului cel mai cel din mica noastra urbe provinciala, a primit originalul, un Spectrum ZX, o bijuterie, legat evident la un televizor color si la un casetofon Tehnoton… Eu aveam pe post de monitor un Sport si un jaf de casetofon sovietic, cu care nu reuseam sa incarc nici un program, desi reglam capul cu surubelnita de imi venea rau. Ce vremuri…
    Apoi dupa vreo 2 ani, marea bucurie a venit in ’92. Tata a fost la un curs/bursa/delegatie, drac’ stie ce, de 6 luni in Franta, impreuna cu un coleg. Dupa jumate de an de mancat din brisca si economii maxime, colegu’ si-a tras un Renault 21 second hand, dar tata a venit acasa cu o surpriza, mai precis a facut ceea ce sfatuiesti si tu. A luat un PC, mai precis un „avion” intel 386 SX (adica fara co-procesor, daca sunteti cunoscatori), cu procesor de 16 megaherzi. Da, mega, nu giga… Memorie cred ca avea 1 Mb, hard avea de 40 de Mb, avea floppy de 3 toli, o raritate pe vremea aia pe la noi, tastatura AZERTY fratuzeasca, mouse, monitor VGA color, si pentru ca eram mai cu motz, avea si o imprimanta cu ace Epson. Care toate, au costat cat o masina second, dar foarte la moda atunci, nu mai tin minte cati franci.
    Iti dai seama ca asta se intampla cand eram a 9-a la liceul de informatica, am devenit brusc vedeta scolii, pentru ca cel mai tare calculator din liceu era un 286 :)
    Pe scula asta am invatat soft (msdos si programare in Pascal, C, Fox si assembler), si hard (i-am pus initial Co-procesor, facand din SX un DX. Apoi i-am mai pus 1 Mega de memorie, iar intr-un final i-am pus un procesor 486 de la Cyrix si din avion l-am facut nava spatiala). Pe scula asta mi-am transcris comentariile pentru bac, in WordPerfect sub DOS. Pe imprimanta aia amarata cu ace am facut primii mei bani de elev de liceu, listand te miri ce si jucand mortal kombat si wolfenstein pe bani cu colegii care nu imi erau prieteni, pentru ca prietenii jucau gratis :)
    Am pierdut singur sau cu amici apropiati (multi ramanandu-mi prieteni si in ziua de azi) nopti din cauza acestui microb.
    Pot spune ca acel calculator m-a facut omul care sunt acum, cu un job in IT, cu venituri indestulatoare, cu posibilitati si cu aproape o lume intreaga vazuta. Si, cel mai important lucru este ca jobul este si pasiune si imi face placere.
    Asadar, sfatul tau este unul cat se poate bun. De fapt, juniorul meu care are 5 ani si trei luni, are deja un 2-in-1 al lui, pe care il folosim cu moderatie pentru a invata diverse lucruri in mod distractiv (litere si cifre, coloram etc). Sunt din pacate si parinti care din ce spui tu, inteleg sa le dea tableta, si uite de ei cu orele…

  9. ce vorbiti aici de pentium ……am avut in 97 486 Dx2 la 66 de mhz ……16 rami , placa de sunet adlib , hardisk 40 de de mega … ( ulterior a crapat si cu 640 mega ) !

    • Nu am testat exact aceste două modele, iar pentru fiabilitate ar trebui să îl testez minim un an. Din câte știu însă, la ASUS ROG sistemul de răcire e foarte bine gândit. La acer e puțin subdimensionat și mai gălăgios.

  10. Mai am o intrebare,merita sa fac extra garantie la acel laptop ASUS ROG GL552VX-CN059D , pe un an e 300 lei iar pe 2 e 425 lei. Ce parere ai? Si pentru care din ele ai opta 1 sau 2 ani?

  11. Asa e, George, tehnologia ne poate ajuta sa visam sau sa ajungem sa traim visul nostru.
    Stii, multi parinti cred ca a le da acces copiilor lor la tehnologie inseamna a-i indeparta de sport sau viata sanatoasa, dar nu e asa pentru ca nu trebuie sa alegi. Si noi le facem pe toate, facem si sport, folosim gadgeturi, citim, vedem si filme.
    Asta e prezentul. Si mai ales viitorul.

  12. „Părinților mei le-a fost prea greu atunci și poate nu au înțeles ce mare bine ar fi putut face cu un PC pentru băieții lor. Fii un tată adevărat și oferă-le copiilor tăi o fereastră către lume.”

    Crede-ma ca si daca aveai pc de la 10 ani nu puteai absolvi Institutul Politehnic.
    Ai fi facut exact ce fac si acum: citesti specificatiile tehnice ale unui produs fara sa ai prea mare habar de conexiuni, pachete de informatii etc.

    M-a deranjat f mult ultimul pasaj, tu crezi ca n-ai avut un tata adevarat doat pt ca nu ti-a putut oferi un pc? La ce foamete si saracie era in anii ’90 crede-ma ca nu multi au avut acces la un computer daramite la internet.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.