Categorie: #casabuhnici

Cum trebuie să alegi un bec!

Pare destul de simplu, nu? Îl iei pe cel vechi, cel care s-a ars, te duci la magazin și ceri unul la fel. Ei bine, suntem în 2018 și s-ar putea să te trezești ca mine acum ceva vreme, în fața unui stand cu zeci de modele, dimensiuni și desigur prețuri. De la 3 lei la 300 de lei, sau chiar și mai mult. Da, vorbesc de becurile din veioză sau lustră de la tine de acasă. Eu așa am pățit însă am înfruntat greul și acum pot să spun că știu ce bec trebuie să îmi aleg. Și pentru că există și specialiști în domeniu, l-am adus în studio pe Florin de la Philips, ca să mă ajute să vă explic care sunt cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont când alegi un bec.

Promit să nu vă complic memoria și viața mai mult decât trebuie, însă, dacă ții cont de sfaturile noastre confortul tău va fi mult mult mai bun. Așadar, să le clasificăm ca să înțelegeți despre ce vorbesc.

Unde se înfiletează?

Primul lucru la care te uiți este soclul becului. Filetul, sau fasungul cum este corect. Cele mai populare sunt E27, filetul normal, E14 filetul mic pentru lustre sau candelabre și GU10, adică cel pentru spot-uri. Cel mai probabil ai nevoie de E27 dacă este un bec normal de veioză sau de aplică, ori E14 dacă acea aplică este mai îngustă.

Apropo, dacă alegi și îți recomand să alegi un bec LED, nu mai există problema că se ard repede. Ne auzim peste cinci ani când probabil o să le găsești funcționale la locul lor.

Ce tipuri de becuri există?

Cel clasic, cu incandescență, care este acum chiar ilegal, face multă căldură și rezistă două luni până cere un înlocuitor.

Cel mai puțin clasic care tocmai a fost interzis de la începutul lunii, becul cu halogen. Consumă o idee mai puțin, se încălzește la fel de tare și rezistă 3-4 luni. Nu mai mult.

Becul CFL, adică neonul sub diferite forme, care consumă și mai puțin ca cele de mai sus, rezistă și mai mult, însă dă o lumină foarte proastă. Foarte proastă. Nu ți-l recomand deloc.

Becurile cu LED. Aici ar trebui să se limiteze discuția pentru că nu ai nevoie de altceva. Tehnologia a avansat atât de mult, și s-au ieftinit atât de mult încât găsești și al 25 de lei un bec LED de calitate de la Philips, care dă lumină la fel de multă ca un bec de 100W din acela ilegal. Iar lumina este mult mai bună.

Când consumă un bec?

Păi cele clasice vreo 75-100W, cele cu halogen cu vreo 10-15% mai puțin pentru aceeași cantitate de lumină, CFL-urile undeva la jumătate și cel LED de cel puțin cinci ori mai puțin ca primele.

Câtă lumină dă un bec?

Aici chiar nu mai vorbesc de cele vechi, nu are rost. Cantitatea de lumină se măsoară în lumeni. Un bec cu un consum de aproximativ 20W de la Philips oferă 2500 de lumeni. Un bec clasic consumă 100W și oferă maximum 1500 de lumeni atunci când e nou. Dacă nu e chinezesc.

Ce fel de lumină dă un bec?

Citește cu atenție pentru că este foarte important. Temperatura de culoare o găsești pe cutia becului și poate fi alb cald (2700K), alb neutru (4000K) și alb rece (6000-6500K). Acei K sunt grade Kelvin și măsoară temperatura de culoare a unui bec. Spre exemplu, lumina de dimineață este rece. Ajunge chiar și la 10.000 grade Kelvin. După masă temperatura de culoare a luminii soarelui se apropie de 4000 K. Cea de seară este caldă, undeva la 2000-3000 grade Kelvin.

Dacă știi ce înseamnă ritmul circadian înțelegi și mai bine. Corpul uman reacționează altfel la diferite temperaturi de culoare a luminii. Dimineața este foarte energic, la prânz, calm liniștit, și seara relaxat și chiar pregătit de somn. De aceea trebuie să alegi un bec diferit pentru fiecare activitate în parte. Pentru dormitor lumină caldă, în sufragerie baie, bucătărie lumină neutră, și în birouri doar lumină rece.

Ce ste CRI și ce treabă are el cu becurile?

Un alt element foarte important ce reflectă calitatea unui bec este CRI. Color Rendering Index, cum o să îl găsești pe ambalaje. Indicele de Redare a Culorii este o cifră care trebuie neapărat să fie peste 80. Asta dacă roșul pe care îl vezi afară la soare să fie același pe care îl vezi în fața oglinzii în casă. Un bec de calitate slabă va avea un CRI sub 80, și toate obiectele din casă, mâncarea, chiar și culoarea pielii vor fi altele decât cele reale.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.