Cum te protejezi de spam?

10 sfaturi bune de la Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii.

Protejează-ţi computerul!

1. Instalează şi actualizează regulat programe anti-virus şi programe pentru filtrarea e-mail-urilor. Nu te conecta niciodată la internet dacă programul tău antivirus nu este actualizat sau dacă nu ai instalat un firewall.

2. Nu deschide mesajele şi fişierele ataşate venite de la expeditori necunoscuţi sau care au ca subiect texte suspecte. Nu accesa niciun link, nici măcar pe cel de „Dezabonare”. Vei evita astfel descărcarea unor viruşi, troieni sau aplicaţii spion.

3. Deconectează calculatorul de la internet sau închide–l atunci când nu-l foloseşti.

Protejează-ţi adresa de e-mail!

Cum să rămână un secret pentru spammeri?

4. Nu-ţi da adresa de e-mail necunoscuţilor şi nu o înscrie pe site-uri, decât dacă este absolut necesar.

5. Foloseşte cel puţin două adrese de e-mail: una pentru corespondenţa cu cei cunoscuţi şi alta pentru înscrierea pe site-uri, completarea formularelor etc.

6. Creează-ţi o adresă de e-mail care să conţină atât litere, cât şi cifre. Va fi mai greu de descoperit de spammeri.

7. Atenţie când completezi diverse formulare pe internet! Citeşte termenii şi condiţiile de abonare şi verifică dacă opţiunea de a primi comunicări comerciale este bifată automat.

Protejează-te pe tine însuţi!

Cum te protejezi după ce ţi-au aflat adresa de e-mail?

8. Nu răspunde şi nu trimite mai departe e-mailurile nesolicitate. Reclamă-le autorităţilor. Sau şterge-le pur şi simplu!

9. Nu activa opţiunea de trimitere automată a confirmărilor de citire. Nu trimite e-mail de „Dezabonare” la mesajele nesolicitate şi cu expeditori necunoscuţi. Aceste acţiuni i-ar putea ajuta pe spammeri să valideze adresa ta de e-mail şi astfel vei primi mai mult spam.

10. Nu răspunde niciodată la e-mailurile în care ţi se solicită date personale, parole, conturi sau PIN-uri. Nici o companie nu procedează astfel. Nu transfera sume de bani în conturile indicate în aceste mesaje.

Ultimele articole

Articole recomandate

9 Comments

 1. Recomand Gmail! Este extrem de bine gandit, functional si atractiv. Pe partea de spam are probabil cele mai avansate filtre. Plus ca, daca ai o adresa eu@gmail.com poti folosi adresa eu+spam@gmail.com de fiecare data cand te inregistrezi pe un site „dubios”. Dupa care poti filtra mesajele care vin pe adresa asta.

 2. 1) nu-ti updata automat windows-ul, afla Microsoft-ul ca-i cracuit si dupa aia te chinui sa scoti WGA-ul
  2) daca esti novice in ale calculatorului atunci nu te da pe site-uri cu pornoace, crack-uri si alte magarii, eu le denumesc fundul internetului :D
  3) nu-ti baga parola de yahoo pe alte site-uri decat cele din domeniul yahoo-ului
  4) vezi pe ce dai OK
  5) ai grija la antivirus, unele pot fii doar de forma si iti mai manaca si o groaza de resurse, citeste si tu ceva forum-uri de specialitate
  6) vezi cu cine vb pe „mesager” si la ce dai accept
  7) http://jambonulfurios.labrute.fr

  numa’ de bine!

 3. Sugestia mea este sa treceti pe Ubuntu Linux daca doriti sa nu aveti nevoie de mai nimic din lista de mai sus.

  Eu am utilizat Ubuntu in paralel cu Windows timp de 1 an pentru a ma convinge ca ofera tot ce am eu nevoie. Dupa ce a trecut acea perioada, am inceput sa utilizez exclusiv Ubuntu. In prezent utilizez acest sistem de operare de 1.5 ani.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.