CUM „MERGE” STARLINK – NET PRIN SATELIT LA 550 LEI PE LUNĂ – TESTAT ÎN BUCUREȘTI

Ce este Starlink?

O antenă de satelit, dar nu pentru televiziune ci pentru internet! Nu vei prinde 100 de canale nemțești ci 1 miliard de website-uri la care ai acces instant cu viteze mai mari decât pe 4G și în locații unde nu ai deloc acces la rețea de telefonie, fixă sau mobilă. UFO on a Stick” or „Dishy McFlatface”.

Dar stai, chestia asta cu internetul prin satelit nu era prea lentă? Nu am renunțat la ea acum vreo 20 de ani pentru că era prea scumpă și mesajul ajungea cu întâriere de minute și nu milisecunde la destinație? Ba da, dar lucrurile s-au schimbat între timp și am realizat că e greu, scump și durează mult să tragem fibră pe munți, la câmpie pe distanțe mari, uneori chiar imposibil. Toată lumea vrea internet, și oricum am lua-o el nu vine din cer, ci doar face ping-pong între antene pe pământ și circulă prin rețele subterane și subacvatice.

Nebunia a început prin 1995 când FCC a permis folosirea benzii Ka pentru sateliți. Anik F2 a fost primul satelit rapid de telecomunicații, lansat în 2004. De la 1-3 Mbits la 12-15 Mbits. Aceeași bandă folosită de radarele de trafic de altfel, dar aici pentru măsuraea multiplă și instantanee a distanței. 

O3b este o rețea de 16 sateliți acum operată de SES din Luxembourg, unde traficul de date este cel mai puțin important. Cele peste 8000 de canale TV sunt 99% din venituri iar internetul este închiriat către agenții spațiale, guvernamentale și desigur militare.

A avut și MIcrosoft o astfel de incursiune, Teledesic se numea, și după 9 miliarde investite din 1990 până în 2002, au renunțat la idee. Teledesic promitea 60 de sateliți și viteză de internet comparabilă cu fibra optică, la vremea aceea. Starlink trimite câte 60 de sateliți deodată, și are o viteză mult mai mare.  Starlink este o rețea de peste 2000 de sateliți în prezent, ce orbitează la aproximativ 550 km deasupra pământului, pe toată suprafața lui, spre deosebire de cei 35.000 km la care erau sateliții clasici. Sunt în plan peste 10000 de unități în următorii patru ani, și asta va îmbunătăți radical semnalul. Ba chiar FCC-ul raportează patente pentru comunicație mobilă prin intermediul sateliților Starlink. 

Starlink aparținea inițial de SpaceX, cea mai importantă companie pentru Elon Musk de altfel. Acum este o entitate separată, care transmite internet, distribuie internet, și funcționează și ca releu de comunicare pentru mașinile Tesla. Internetul acela gratuit din noua ta Tesla, trece la un moment dat prin Starlink, după ce e transmis de pilonii de GSM.  Elon Musk cred că consideră această rețea de sateliți un beta-test pentru Marte, noi suntem cobaii pentru viitoarea rețea de telecomunicații de pe alte planete, și pe bune că nu mă deranjează deloc asta. 

Cât de rapid este Starlink?

Viteza teoretică de upload este de aproximativ 20 Mbps și download-ul ajunge și la 150 Mbps. E suficient? Absolut! Concurează direct cu conexiunea de 4G, ba chiar fibră optică în multe zone ale lumii. E mult mai ușor de implementat și de mii de ori mai ieftin de crescut acoperirea, luând în calcul toate amenajările, birocrația, săpatul pentru fibra optică și transportul materialelor, mâna de lucru, etc. 

Cât de fiabil este Starlink?

Destul de fiabil, dacă nu ai cumva parte de o furtună foarte serioasă, la sol sau în spațiu. Nu ai ce face decât să aștepți până trece. Oricum, dacă nu ai altă variantă de internet prin cablu e mai bine decât nimic.

Antena de la sol trebuie pusă oricum undeva unde să nu fie obstrucționată de vegetație sau arhitectură. Pe casă e o idee bună. Da, are o rezistență ca să topească zăpada de pe pâlnie așa că nu vei avea probleme în acest sens.

Merge în mișcare?

Teoretic este gândită pentru a fi folosită static, dacă ești însă în câmp deschis, fără clădiri sau vegetație poți obține semnal constant și în mers, teoretic până la 80 Km/h. Unii cică au atins viteze decente și la peste 120 km/h. Situații excepționale.

Cât costă Starlink?

110 dolari pe lună. După cei 599 de dolari echipamentul și vreo 40-50 doalri taxa de transport. Inițial era vorba de 99 de dolari pe lună și 499 pentru echipament, dar na, inflație, criză, profit.

Merită Starlink? 

Dacă locuiești într-o zonă fără acces la telefonie fixă, fibră optică sau antene GSM atunci da. Altfel e mai mult un moft, dacă nu poate un backup foarte scump. Dacă ai vecini cu internet la câțiva kilometri, un sistem point to point te poate ajuta mai mult. Costuri mai mici de instalare și infime la abonament.

E nasol Starlink pentru mediu?

Doar vizual, din ce știm. În loc să vezi doar planetele vezi și niște sateliți din orbita joasă. Compania lucrează însă la niște apărători și la un nou tip de vopsea ca sateliții să nu mai fie atât de reflectorizanți în soare. Mai bine de 30% din sateliții deja trimiși pe orbită vin cu o astfel de protecție. 

Are concurență? DA!

Amazon project Kuiper a primit și el aprobarea pentru 3200 de sateliți, tot în orbita joasă. Se aglomerează lucrurile acolo. Ei spun că tot pentru internet vor fi folosiți, pentru cei care nu au acces la comunicare, dar între noi fie vorba, o rețea privată și complet securizată e utilă pentru orice fel de companie, mai ales pentru una de transport și logistică. Amazon nu este un magazin online ci un gigant în logistică.

 

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.