Cum ar fi să poți intra pe net și nimeni să nu poată ști ce cauți, ce scrii? Nu-i așa că ai vrea să vezi filme și muzică disponibile în mod normal doar în Statele Unite? Am câteva soluții pentru tine. Unele te ajută să te ascunzi mai mult sau mai puțin, altele te vor plasa în alte locuri de pe planetă sau cel puțin asta o să vadă site-urile pe care le accesezi.
Înainte să începi o mică aventură de hacking ”popular” (să îi zicem), reține că niciuna dintre soluțiile de mai jos nu este 100% sigură sau infailibilă. Nu sunt nici măcar arme secrete ale hackerilor. Aceștia folosesc câte 7-8 proxy-uri, shell-uri și alte nebunii complicate. Dar cele de mai jos sunt ca și cum ridici un gard mai înalt în jurul casei. Nu o să se poată uita chiar oricine înăuntru dar dacă vor neapărat, vor lua un ”elicopter”. Nu oricine poate sau știe însă cum să îl obțină. Ce îți pot promite, este că vei descoperi câteva lucruri interesante la care nu ai în mod obișnuit acces decât dacă începi să răsfoiești site-urile de mai jos.
Primul și cel mai simplu pont este să adaugi o literă în bara de adrese. S – de la secure/securizat dupa http.
https://www.google.ro
Merge si pe google.ro si pe facebook.com.
O data activat, cripteaza informatiile care circula intre calculator si pagina de internet intr-o cheie de 128 de biti. Adica in loc sa vada ce scrieti, un curios cu acces la conexiunea ta dE internet va vedea cel mai probabil un cod masina extrem de greu de decodificat. I-ar lua cateva luni sa spargă codul cu un singur calculator dacă ar încerca.
Dacă ți-e teamă că parolele îți sunt copiate, o idee bună este să le tastezi pe ecran într-o tastatură virtuală. Există mici programe ascunse care memorează și trimit la distanță ce scriem pe tastatură însă nu pot memora textele scrise cu mouse-ul. Aceste mici programe (troian) se numesc keylogger-e și memorează activitatea tastaturii. Le poți ocoli asadar când tastezi cu mouse-ul.
Însă nu informațiile pe care le trimitem în mod curent sunt neapărat vânate. Și nu vorbim aici de oameni rai, ci de firme, care vor cu tot dinadinsul sa va invete obiceiurile de consum ca sa va vanda si mai multe produse directionate. La prima vedere, nimic rau in a lasa pe cineva sa iti ghiceasca nevoile dar in timp vei deveni clientul unui numar limitat de marci care nu iti vor vinde mereu ce ai cu adevarat nevoie.
Asa ca e mai bine sa eviti sa lasi o urma prea groasa pe internet, chiar daca nu iti e teama ca cineva te urmareste. Ca sa nu lasi sistemul sa adune date despre paginile pe care le vizitezi, poti face cateva lucruri. Spre exemplu browser-ul Firefox, cel mai folosit acum pe internet si poate cel mai bun are o optiune de pagina invizibila.
Aici nu se memoreaza parole, pagini favorite, etc. Adica nu se stocheaza cookie-uri. Firefox – start invisible page. O gasesti in meniul Tools – Start Private Browsing sau poti folosi un shortcut – Ctrl – Shift – P.
Browser-ul se va inchide si reporni in modul fara cookie-uri, fara parole memorate, fara auto-complete. E o idee buna sa il folosesti cand accesezi email-ul sau contul de facebook pe calculatorul altcuiva sau la un internet-cafe.
Si Google ofera la o adresa greu de gasit optiunea de a iesi din sistemul lor de invatare a obiceiurilor de consum. Astept un astfel de buton si de la facebook, o afacere care traieste tocmai din invatarea stilului nostru de viata si a publicitatii pe care ne-o adiseaza. Da clic aici ca sa dezactivezi Ad prefferences.
Insa chiar si asa, daca mergem pe un site ca stayinvisible.com vom vedea cate informatii lasam la vedere: iata adresa IP, sistemul de operare, limba, browser-ul etc. Dintre toate IP-ul este vital. El arata unde suntem, si chiar adresa fizica de acasa pentru un om informat.
Solutia sunt proxy-urile. Un fel de ”hoteluri” sa le spunem unde te ”teleportezi” cat timp navighezi. Unul gratuit este anonymouse.org. O data intrat aici, vei naviga ca si cum te afli in Germania. Intra pe site, si introdu in casuta adresa de mai devreme ca sa verifici – stayinvisible.com. O sa afli ca esti teoretic in Berlin. Anonymouse.org este gratuit și se susține din reclame dar nu este tocmai rapid. Sunt momente cand e foarte aglomerat si va raspunde lent. Ideea este ca pagina pe care vrei sa o accesezi face un drum in plus pana la tine. Sa zicem ca vrei sa accesezi amazon.com prin anonymouse.org. Pagina va fi deschisa in Germania si retransmisa apoi catre tine. Anonymouse stocheaza insa accesarile intr-o baza de date si le va oferi cel mai probabil autoritatilor la o cerere insistenta.
Alte doua solutii si mai bune sunt The Onion Project care este gratuit si e o idee buna mai ales daca esti in Coreea de Nord sau intr-o firma unde nu ai acces la facebook sau messenger. Intri prin acest proxy si accesezi meebo.com spre exemplu pentru un messenger direct in pagina de web ca sa poti vorbi fara sa instalezi programul. La adresa de mai sus gasesti un plugin pe care o data instalat trebuie sa il activezi in Firefox.
O solutie si mai buna o sa coste vreo 8 dolari pe luna dar are cateva avantaje pe care eu le gasesc geniale. Se numeste Foxy Proxy.
Foxy Proxy este ca un hotel in Chicago sau in orice alta tara de pe planeta, dupa cum alegi cand faci abonamentul. Pe mine ma intereseaza internetul american unde sunt cateva lucruri pe care nu le pot accesa in mod normal din Romania pentru ca merg doar in Statele Unite. Asadar nu va incurajez sa butonati dar nici nu va pot opri sa intrati pe site-uri precum pandora.com pentru radio cu muzica la alegere. Sau pe hulu.com, televiziune americana, seriale si filme noi, gratuit.
Sunt dator să vă spun că tot ce ați citit aici este o selecție de informații obținute de pe internet. Felul în care le folosiți cade strict în responsabilitatea voastră. Nu faceți lucruri ilegale folosind aceste proxy-uri pentru că autoritățile pot obține datele de acces în cele din urmă.
Buna George,
este vreun program anti-keylogger bun, pe care sa mi-l recomanzi? Am incercat cu Spybot Search&Destroy si nu am gasit nimic, dar totusi as vrea sa mai incerc si cu alte programe, pentru ca asta nu stiu cat de bun e.
Multumesc.
Sau se mai poate foarte simplu, achizitionand un VPN. Eu il folosesc de exemplu pe cel de pe hidemyass.com (89$/an). Ai servere in totata lumea, si nu trebuie decat sa instalezi un simplu soft.
Poti sa fugi dar nu te poti ascunde !
Daca cineva (FBI) vrea sa te gaseasca o va face !
Salutare
am facut un clip pe youtube cu multe glume proaste la adesa unuia……oara imi poate depista ip’ul ? multumesc
Noroc Uite o intrebare rapida la voi. Recoamndati externalizarea de servicii IT ? Sau e mai bine sa le rezolvam noi cu un administrator de sistem sau mai multi ?
@retele fixe – depinde cât de mare e compania. Eu zic de ca de la 50 de oameni in sus activi pe PC-uri e nevoie de un om.
salut.
am bagat si eu foxyproxy pe chrome.chestia nasoala e ca daca intru pe http://www.stayinvisible.com/ imi vede aditional ip si dns-ul cu foxy activat. deci cat de anonim e navigatul daca un site poate sa iti vada ip de baza si dns-ul?!
daca accesez siteul mentionat de pe browserul TOR afiseaza doar ip-ul de retea pe care navighez.singura parte nasoala la TOR este ca nu merge flash-ul pe el si se misca fff greu.
George daca ai ceva solutii pt a ascunde mai bine ip de baza te rog sa ne pui la curent.
Exista cateva programe, dar nimic nu e sigur :) http://sirshadow.blog.com/category/anonymous-surfing/
Nu cred ca este asa de interesant sa fii anonim, din contra, omul tinde sa demonstreze cine este, mai exact , ar trebui sa conteze respectul fata de sine…..
Sie eu folosesc un proxy si sunt multumita de el.
http://clickers.go.ro
Port: 3928