Cum să cumperi mașini din germania fără TVA (Netto fără MwSt)

Majoritatea mașinilor aduse din Germania și vândute la noi sunt mai ieftine decât la plecarea din autohaus. Nu voi începe o nouă tiradă pentru că am mai vorbit despre motivele principale. În primul rând este vorba despre sutele de mii de kilometrii dați înapoi cu tupeu și nesimțire de samsari puși pe țepe.

Al doilea este ceva mai sofisticat. Un tabu despre care puțină lume vorbește. Fie pentru că nu știe cum se face, fie pentru că știe prea bine și profită de portița legală/fiscală. Aduc mașinile fără TVA, își pun un adaos de 700-1000 de euro și tot vin mult sub prețul din Germania.

Așa cum ai învățat aici să îți aduci singur mașina din Germania fără să îți iei țeapă, te învăț azi cum îți aduci o mașină cu un preț mai mic, adică fără TVA. Totul în câțiva pași simpli.

1. Ce hârtii îți trebuie?

Prima condiție este să ai o firmă înregistrată (SRL cu Cod Unic de Înregistrare CUI) cu acte în regulă pe care vei cumpăra mașina. Poate fi și firma unui cunoscut dacă nu ai tu un SRL, câtă vreme aveți o relație de încredere. Detalii la final (pct.6)

2. Cum faci plata?

Pregătești banii cash. Tu vei face plata personal la autohaus. Vei putea plăti și prin bancă din firmă dar comisioanele sunt măricele și durează cel puțin 24 de ore transferul.

3. Ce mașini se califică pentru cumpărarea fără TVA?

Cu un buget clar în minte te apuci de căutat mașina din Germania. Condiția obligatorie este ca mașina să aibă afișat prețul cu și fără TVA. Netto și Brutto. TVA trebuie să fie trecut ca deductibil. În versiunea germană scrie Mwst. ausweisbar în pagina descrierii detaliate.

4. Cum cumperi propriu zis?

Ai găsit mașina potrivită și hotărăști să o cumperi. Suni la autohaus și întrebi dacă sunt dispuși să vândă fără TVA pentru firmă românească. În teorie ar trebui să spună DA, pentru că suntem concetățeni ai Uniunii Europene cu o piață unică. Spune-le că știi legea europeană, iar în cazul în care spun DA, mergi și faci contract de vânzare-cumpărare, plătești, iei factura și vii acasă. Aici înregistrezi mașina în contabilitate și o înmatriculezi fără probleme, pe această firmă.

Însă nemții au luat destule țepe de la SRL-uri fantomă românești și vor spune foarte probabil că NU vând fără TVA pentru firme românești. Atunci citești mai departe.

5. Intermediarul.

Soluția este apelarea la o firmă înregistrată în Germania care să acționeze ca un intermediar care își asumă birocrația de a înregistra la autoritatea de finanțe germană – FinanzAmt – vânzarea fără TVA intracomunitară. Mai pe românește, nemții au încredere în firme nemțești pentru a vinde fără TVA. Procedura funcționează astfel:

  • contactezi intermediarul și îi spui firma pe care vrei să cumperi fără TVA. El o verifică online dacă există și are activitate pe baza CUI– codul unic de înregistrare al firmei de genul RO123456789.
  • Dacă îți dă OK-ul că e dispus să lucreze cu tine, mergi și cumperi mașina de la autohaus cu TVA inclus pe firma intermediară din Germania.
  • Firma intermediară ți-o vinde apoi mai departe către SRL-ul tău dar vei afla că vrea 20% din TVA. Așadar, dintr-o mașină de 11.900 de euro cu TVA deductibil inclus din Germania, valoarea fără TVA este 10.000 de euro, iar TVA 1900.  Din acești 1900, intermediarul te va taxa 380 (acesta este profitul său), iar tu vei căpăta pe loc restul de 1520 de euro. Comisionul pe care îl plătești acoperă ”coeficientul de obraz nemțesc” dar și răbdarea firmei intermediare care recuperează TVA-ul de la FinanzAmt abia după două luni de așteptare. În acest timp, FinanzAmt verifică dacă mașina chiar a părăsit Germania.

6. Ce urmează acasă? Cum o treci pe numele tău?

Legal, în teorie, nu o poți vinde mai departe din firmă către o persoană fizică (tu însuți) decât dacă aplici TVA la factură iar valoarea nu poate fi derizorie și nici mai mică decât cea de la cumpărarea din Germania. Partea bună este, că după un număr de ani de folosință, mașina poate fi vândută mai departe de către SRL-ul românesc la o valoare de factură mult mai mică, grație deprecierii pe care o poți aplica valorii de inventar. Până atunci o ții pe firmă sau poți face  un contract de comodat pe mașină pe termen nelimitat și chiar un contract de vânzare nedatat pentru a fi sigur că nu te păcălești. Nu contează dacă firma este sau nu plătitoare de TVA.

NOTE suplimentare:

a. Firme care fac intermediere găsești greu și NU garantez că vor fi serioase. Fiți cu băgare de seamă și nu dați banii din mână unor necunoscuți. Singurul intermediar activ pe care eu îl cunosc este Igor Strum, de la care am cumpărat o mașină în 2009. Vorbește și românește destul de bine pentru că vinde multor români. Cu siguranță samsarii români au rețele mult mai bine puse la punct și chiar firme înregistrate acolo pentru a deduce integral TVA.

b. Metoda descrisă mai sus funcționează (azi – aprilie 2012) și este 100% legală câtă vreme nu se modifică Codul Fiscal și legislația achizițiilor intracomunitare.

Ultimele articole

Articole recomandate

250 Comments

  1. Buna ziua,

    In asteptarea nesfarsita a inregistrarii societatii in scopuri de TVA, am tot facut calcule pentru achizitionarea unei autoutilitare 3,5 T din Germania, pentru transport marfa. Mentionez ca societatea comerciala isi desfasoara activitatea in prezent cu o autoutilitara inchiriata. Intrebarea este daca platesc TVA in Germania sau Romania pentru aceasta autoutilitara care va fi achizitionata si inmatriculata pe firma si daca ma incadrez in prevederile „ART. 145 Limitări speciale ale dreptului de deducere”?
    Multumesc.

  2. Salut,
    George, sa presupunem urmatorul scenariu:
    Un SRL din Romania achizitioneaza masina din Germania cu suma de 10.000 euro net (11.900 brut). Acesta nu achita TVA.
    Dupa ce o inmatriculeaza o poate vinde catre o persoana fizica cu 10.100 euro (TVA inclus)?
    Persona fizica o poate reimatricula ulterior fara sa achite acea diferenta de TVA de 1.900 de euro, SRL-ul punand totusi un adaos comercial dar doar de 100 de euro?
    Multumesc anticipat pentru raspuns!

    • Nu înțeleg exact cum vrei să ocolești TVA-ul. Reține că societatea respectivă trebuie să aplice TVA la mașină când o revinde. Dacă a cumpărat-o cu 10.000 fără TVA nu o poate vinde imediat cu doar 8.000 + TVA. Mașina se depreciază în timp dar nu scapă de TVA la valoarea de factură.

  3. Buna ziua sotul meu e in Germania si vrea sa cumpere o masina pe firma cu plata prin banca din romania iar nemtii au cerut o multime de acte de la banca sa le verifice Inca nu i au dat un raspuns Ce documente treb sau cum treb procedat?Deja banca din rom a trimis actele si nu e la prima cumparare de masini din germania dar nemtii sunt fff sceptici! Poate gasesc ceva informatii utile ce ma poate ajuta Multumesc

  4. Salutari. Eu vreau sa cumpar o masina pe numele mamei mele in Ro care are firma. Deci : daca un intermediar cu firma in Germania cumpara o masina cu 11900€ inclus Tva si o vinde la un SRL in RO .Intermediarul isi ia Tva-ul inapoi de (1900€ ) in DE in timp de 2-3 luni etc. Intrebare: cu cat ar trebui Intermediarul sa vanda masina la randul lui la cel cu SRL. Ro , sau cel putin sa para in acte ca a vandut-o, sa mearga totul regular? Va multumesc anticipat

  5. Salut George,

    Din ce am citit printre raspunsuri, nu am vazut nimic clar legat de persoane fizice care achizitioneaza masini SH din spatiul intracomunitar.

    Caz concret :
    Am achizitionat un autoturism din Germania si am platit 14.000 euro pe el. Masina SH, 2012 si 68.00 KM. Valoarea neta este de 11700, TVA 2300. Ei au scris pe factura ca valoare totala este de 11700 si ca TVA-ul este platit si reprezinta o garantie, acesta fiind restituit in momentul in care masina se va inmatricula in Romania.
    Intrebarea este urmatoare : Daca statul Roman vede treaba cu TVA-ul, trebuie sa il platesc si la noi? Trebuie mers inapoi in Germnia si sa cer o refacere a facturii, in care sa se indice clar ca masina a fost platita itegral, toti cei 14.000 euro? (11700 + 2300 TVA)? Daca imi refac factura unde sa se indice clar ca masina este platita integral, inclusiv TVA, exista vreo posibilitate ca statul Roman sa imi ceara inca o data TVA-ul? Eu nu vreau sa recuperez nici un TVA, din Germania sau din Romania, dar nici nu vreau sa mai platesc TVA-ul in tara.

    Multumesc.

  6. Vehiculul este fara TVA.Cumpărător privat este obligat să plătească TVA la biroul vamal. TVA este de 19 % din preţul de achiziţie. Selectare: vămuirii. Vreau sa cumpar o masina din germania…in anuntul de la masina am gasit acel tva.daca eu o cumpar si imi scot numere rosii pentru o luna si dupaia vin in romania sa o inscriu,mai trebui sa achit acel tva?

  7. Salut,

    Am achizitionat la inceputul anului o masina pe firma, personal fara intermediari, fara tva iar azi la un control al anaf-ului mi se spune ca trebuia sa platesc 50% din valoarea tva in tara, sti ceva despre asta ?

  8. Salut,
    Pentru a concluziona putin si pentru o mai buna intelegere:
    – o firma din Romania, inregistrata in scop de TVA si in registrul intracomunitar cumpara o masina SH din Germania cu TVA, urmanad ca dupa inmatriculare in Romaniai acest TVA sa-i fie returnat.
    Firma datoreaza TVA statului Roman? (exista alte taxe vamale etc ce trebuiesc platite?)
    Inteleg ca acel TVA va interveni la revanzarea masinii in functie de val. amortizata.
    Multumesc

  9. PF din Romania cumpara un autoturism de la PF Germania. PF din Germania mai plateste TVA? (el a platit TVA cand a cumparat masina-nouă)
    PF din Romania este nevoit sa plateasca vreun TVA?

  10. Bună seara George. Am cumpărat recent o mașină sh din Germania iar prețul acestuia a fost fără tva . Din discutiile avute cu reprezentantul parcului mașină nu avea TVA deoarece fusese recuperat sau ceva de genul acesta.In contractul de vanzare cumparare e specificat doar pretul care nu prevede valoarea tva.Va rog sa-mi spune-ti dacă la înmatricularea masinii sunt obligat să plătesc TVA. Va multumesc

  11. Buna,
    am cumparat o masina din Germania si am un caz de care nu sunt sigur daca se aplica cazul acesta de excludere TVA. Eu am luat masina de la un roman care are firma acolo si a trecut masina pe firma lui dar initial masina a fost cumparata dintr-un parc auto iar in anuntul masini se preciza si pretul net dar eu am cumparat-o de el pe persoana fizica, deci prin urmare intrebarea mea ii daca el poate face acea deducere de TVA? Multumesc

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.