Cum cumperi BITCOIN În Siguranță – CRYPTO-VINERI S02 E02

Acum vom trece la metoda rapidă și simplă, la vedere. Cea pe care o recomand pentru începători. Mă refer la cumpărarea cu cardul, online dintr-o aplicație. 

Cum cumperi Bitcoin în siguranță – Crypto.com sau alte aplicații

Sunt tot mai multe variante dar cea mai simplă în acest moment este crypto.com. Îmi place pentru că nu are comision în acest moment, septembrie 2020 iar prețurile sunt corecte. Nu știu cât vor mai suporta ei comisionul pe tranzacție pentru că toate site-urile similare taxează între 1 și 5% pentru ca banii de pe cardul tău să treacă din banca ta în banca lor, să fie convertiți în dolar și apoi în bitcoin iar bitcoinii cumpărați de tine să fie puși în contul tău de pe site-ul lor. Mai poți cumpăra bitcoin cu cardul în acest moment pe site-uri ca moonpay.io platformă folosită și de bitcoin.com spre exemplu dar și de alte site-uri.

Atenție, au comision mare iar bitcoin.com însuși nu are legătură cu proiectul și tehnologia bitcoin. Îți amintesc că bitcoin nu are mamă sau tată în acte și nici sediu sau bancă. Mai există platforme de cumpărare cu comision și multe dintre ele nici nu îl lau la vedere. Spre exemplu Revolut sau eToro permit să cumperi scump și să vinzi ieftin bitcoin pe platforma lor dar nu îl poți alimenta sau retrage ca bitcoin într-un portofel privat, adică un cold wallet pentru că nu oferă un portofel dedicat utilizatorilor ci doar un fel de cec virtual să spunem pentru bitcoinii cumpărați. Da, ce vezi în Revolut sau eToro când cumperi crypto nu e de fapt al tău ci doar ai dreptul de a le revinde tot lor. Vezi un sold și îl poți tranzacționa însă tot cu comision. eToro are totuși un fel de wallet atașat contului pe care îl folosești cu altă aplicație și în care poți retrage crypto dar îl las pentru un clip separat pentru că nu vreau să complic lucrurile mai tare acum. Nu e în niciun caz o soluție simplă și elegantă.

Cum cumperi Bitcoin în siguranță – Transfer SEPA

Nu cea mai rapidă dar cu cele mai mici costuri este transformarea banilor în crypto pe site-uri care acceptă alimentare prin SEPA. SEPA este sistemul european de transfer pentru sume în euro dintr-o bancă europeană în alta cu costuri minime. Dacă ai euro într-un cont bancar românesc îi vei putea muta cu costuri zero sau cel mult 2 euro pe tranzacție din banca ta în banca lor și apoi să faci schimbul în bitcoin. Cele pe care le știm că funcționează și sunt relativ sigure sunt Crypto.com prin aplicație, Binance prin site dar numai de pe calculator, nu prin aplicație și Kraken.com, un exchange mai mic dar bun. Coinbase este cea mai folosită platformă din SUA dacă ne urmărești de acolo și suportă și card și SEPA. Toate aceste site-uri necesită un cont cu date personale validate. Da, va trebui să le dai poze cu buletinul sau pașaportul. O dată contul validat vei face un transfer de la IBAN la IBAN și vei pune fiat, adică euro în acest caz în contul tău de pe aceste site-uri. Costul minim are și un dezavantaj, adică viteza. Va dura de la câteva ore la 48 de ore lucrătoare ca banii să ajungă în cont așa că nu e soluție pentru cei grăbiți. Poate e mai bine să nu te grăbești, doar zic. Oricum, sistemul SEPA e mult mai rapid ca acum un an spre exemplu când putea dura 4-5 zile transferul. Tot prin SEPA vei putea și retrage euro în contul tău bancar, dacă asta vei dori, prin procedura inversă. 

Cum cumperi Bitcoin în siguranță – Crypto la promoție

Pe măsură ce înveți tot mai mult, poți descoperi și unele surse de bitcoin mai ieftin. Unele site-uri, exchange-urile mari, oferă promoții la anumite cryptomonede atunci când listează un nou proiect sau la aniversări.

 Pe Crypto.com se numesc de exemplu The Syndicate. Se întâmplă periodic cu câte o monedă și e probabil momentul oportun să obții acea monedă la jumătate de preț. Sunt însă multe reguli pe care trebuie să le respecți, și o condiție majoră este să ai suma cu care vrei să cumperi, sau echivalentul ei, în moneda exchange-ului, de obicei înghețată într-un cont, adică  în stake. Pe Crypto.com ai nevoie de un stake în moneda CRO, pe Binance în BNB. 

Dacă respecți toți pașii atunci la finalul evenimentului te alegi cu un portofel cu monede ale căror valoare e de două ori cât ai plătit tu pe ele. 

Atenție însă la monedele nou apărute pe Exchange, să nu scadă rapid la mai mult de jumătate imediat după ce le-ai cumpărat. Piața e volatilă, mai ales în această perioadă și lupii sunt atenți. SUSHI este un bun exemplu de așa nu. Imediat după listare, pump and dump. Hotdog e un exemplu de țeapă exact ca bitconnect acum câțiva ani. Mai poți primi gratis ceva monede mici dacă te informezi despre ele pe blockchain.com sau coinbase.com, cel din urmă nu funcționează încă în România.

Mai bine ne oprim aici că deja ți-am umplut capul. Dar e mai bine să înveți cât mai mult înainte să riști bani chiar dacă sunt bani de joacă, play money. Nu risca decât banii pe care ești pregătit să îi și pierzi dar nu ar fi mai frumos să îi înmulțești? Investiția în bitcoin lentă, în timp și-a dovedit deja rentabilitatea. Câștigurile trecute nu sunt garanția celor din viitor dar uite spre exemplu cât ai fi câștigat dacă puneai 10 dolari pe lună în ultimii 5 ani. 

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.