A venit momentul să vorbim despre cum am răcit #casabuhnici peste vară, sau mai bine spus cum am menținut-o la o temperatură optimă de 24-25 de grade fără un efort prea mare. Maximum 10 euro pe lună am cheltuit pentru răcirea ei în perioadele mai înfierbântate. Ba mai mult, această sumă include și ventilația și umidificarea spațiului din casă, pentru că spuneam în clipul anterior că noi nu prea deschidem geamurile.
Tot aerul din casă este foarte proaspăt, curat, filtrat, tocmai pentru că geamurile sunt mai mult pentru a lumina încăperile. Și aici intră în discuție desigur, Marius Șoflete și Ovidiu Țifui, cei care s-au străduit și au depus un efort supraomenesc să facă din această casă un cămin, unul care consumă foarte puține resurse și chiar produce mult mai mult curent decât ar putea consuma vreodată.
Discuția este una aprinsă, și sunt sigur că va fi pe placul vostru. Dacă urmărești tot clipul vei rămâne la final cu niște concluzii foarte importante pe care le poți aplica și în căminul tău, pentru a îmbunătăți considerabil calitatea vieții. Despre asta este vorba, despre cât de bine te simți acasă, cât de curat este aerul, și cât de rar vei răci pe parcursul unui an.
Sunt o mulțime de informații utile în clipul de mai jos, așadar te invit să îl vizionezi pe un ecran mare, cu răbdare, pentru că am încercat să sumarizăm toată această tehnologie și să explicăm excat cu ce ne-a ajutat pe noi, și cum te poate ajuta și pe tine.
Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.
Salut George! Sunt curios ce se intampla cu panourile fotovoltaice iarna. Adica ele produc energie electrica la soare sau au nevoie doar de lumina cat de cat puternica (stiu ca atunci cand este soare mai puternic produci mai mult, dar atunci cand e doar lumina nu produci deloc?) ? Si atunci cand vor fi acoperite de zapada trebuie dezapezite sau se dezapezesc automat (ca luneta de la masina, electric)? Am urmarit proiectul tau, mi se pare unul extraordinar, dar mi-a scapat ceva intrucat nu am urmarit inca de la inceput: esti racordat la reteaua de apa sau toata apa pe care o folosesti provine din foraj de alimentare cu apa? Mersi si succes pe mai departe!
Buna George,
Interesant ar fi sa faci o comparatie intre cat a costat vs cat ar fi costat daca ai fi avut un setup clasic. Daca ai pune si o estimare a cat a fost setupul am putea avea si o idee despre cum s-ar amortiza in timp. Asta e un lucru la care se uita toata lumea inainte sa inceapa aventura constructiei unei case.
Numai bine,
Ovidiu
Salut, cred că aici fiecare poate compara cheltuielile de întreținere pentru o casă sau apartament în care locuiește. Nu am gândit soluția pentru a fi amortizată repede ci pentru confort. Din păcate, la o casă nu trebuie să ieși pe plus, ci să ajungi la zero la finalul ciclului de utilizare, dar condițiile să fie cât mai bune. Cred că nu este corectă mentalitatea de a amortiza investițiile când e vorba de o casă personală, poate la un sediu de firmă dat în chirie.
Buna ziua George. As avea nevoie de o părere. Am facut o casa de 114 mp construiti din bca ytong 35cm acoperita cu tabla de la Maslen. Tavanul momentat e din grinzi de 15 cm(fără placa beton). As vrea sa stiu o părere despre izolatia tavanului. Eu ma gândeam la vata bazaltica de 30 cm. Este destul?
Încălzirea va fii doar in pardoseala(rehau) si centrala electrica(un an sau doi) apoi voi trece pe pompa de caldura.multumesc
Salut George,
In video ai anuntat ca “inchizi” acest proiect si nu o sa mai publici nimic legat de el.
Cum ramane insa cu ce ai promis in timpul constructiei cum ca la final o sa publici atat costurile cat si planurile casei?
Informatiile despre costurile materialelor cat si a manoperei (fara reducerile de care ai beneficiat) ar fi foarte utile pentru cei care poate ar vrea sa preia o parte din ceea ce ai folosit tu. Dar fara aceste informatii multi cred ca ar renunta pentru simplul fapt ca se gandesc ca daca sunt tehnologii noi sigur sunt prea scumpe si mai bine “merge” pe variantele clasice la care se pricepe nea Gigel.
O zi faina,
Claudiu
Buna. As avea o întrebare, dar mai mult e ptr Soflete. Am facut o casa din bca ytong 35 cm si acoperita cu tabla, încălzire pardosea peste tot. Tavanul vreau sa il fac din vata bazaltica de 30 cm. Ar fii rentabil sa ma duc pe pompa de caldura? Mulțumesc