M-ați întrebat mulți dintre voi cum și la cine voi face asigurarea de casă. Atunci când cumperi un apartament, mai ales după ce investeși în el este bine să îi faci o asigurare. Așa, ca să te protejezi de eventualele neplăceri pe care le poți avea în cazul unui accident. Eventual, chiar să le previi. Am mai discutat despre asta într-un articol mai vechi, unde vorbeam și despre casa inteligentă.
Îți recomand o asigurare pentru casă sau apartament, indiferent de situație. Este o sumă mică pe care o plătești dar care te poate ajuta, mai ales în situații în care vecinii sunt de vină, sau pur și simplu proasta construcție a blocului. Se mai întâmplă.
Pentru #casabuhnici eu am ales o asigurare de tip CAR (Contractor’s All Risks) de la Groupama. Îți spun mai jos ce înseamnă și de ce am optat pentru ea.
Ce este asigurarea CAR?
Atunci când construiești o casă lucrurile se complică. Ai nevoie de o asigurare mai complexă pentru construcție, care acoperă ridicarea casei în sine, muncitorii care lucrează pe șantier, materialele, paza acesteia sau chiar accidente sau neplăceri cauzate vecinilor ca urmare a construcției. Sigur, nu se acoperă și supărarea vecinei pentru că am trecut de câteva ori cu drona pe deasupra casei ei. Are dreptate, nu o mai deranjez. O astfel de asigurare acoperă pagube materiale ce pot apărea la construcții, prejudicii care sunt în directă legătură cu lucrările de construcții provocate terților. Un exemplu poate fi gardul vecinului pe care macaragiul îl lovește sau chiar îl dărâmă în momentul în care ridică un perete. Noi am avut noroc, vecinii noștri nu au construit încă nimic, nici în stânga nici în dreapta, iar macaragii au fost experimentați.
Cine poate încheia o asigurare de acest tip?
O poți încheia chiar tu, beneficiarul și o pot face și antreprenorii implicați în proiect, inclusiv toți subcontractorii. În cazul meu, a trebuit să îi pun în acord pe toți, de la cei care au turnat șapa până la echipele de electrice și de finisaje. O asigurare completă este benefică atunci când toate echipele de constructori participă cu informații și este chiar indicat să faci și tu la fel. Fiecare echipă sau companie implicată în proiect știe care sunt riscurile în funcție de ce etapă a construcției se ocupă și desigur, ce etape, materiale și mână de lucru este asigurată direct de către ei.
Asigurarea de tip CAR poate fi emisă pentru orice tip de construcție, proiecte civile, industriale sau rezidențiale, de la birouri, locuințe, spitale, școli până la fabrici sau centrale electrice. Nu este cazul nostru deși #casabuhnici va produce mai mult decât consumă, cel puțin la nivel de energie electrică. Va fi o mini-uzină în acest sens.
Ce include asigurarea?
Pe scurt, toate lucrările pe care le cere beneficiarul, adică eu, de la subcontractor, adică firma sau firmele care se ocupă de construcția casei. Aici se includ și excavările pentru fundație până la asamblarea utilajelor pentru excavare, construcție și materialele folosite. Mai apoi, avem modulele de cazare ale muncitorilor, dacă ai de exemplu acele containere locuibile, spațiile de depozitare (în cazul meu curtea din față, spate, și puțin de la vecinul foarte amabil).
Mai punem și macarale și toate ”jucăriile” cu motor ce nu au voie să circule pe drumurile publice, indiferent dacă sunt ale firmei de construcții sau închiriate de aceasta. Mai sunt acoperite pagubele aduse echipamentului sau utilajelor. Un exemplu poate fi excavatorul pe care îl inchiriezi fără operator pentru că probabil ai un om experimentat în șantier. Este un utilaj, se mai strică chiar și fără vina ta sau a omului tău de încredere care îl manevrează de dimineața până seara.
Un alt aspect foarte important este reprezentat de accidente. Un accident poate fi considerat și unul din vecinii mei care, într-o zi cu mult vânt s-a decis că vrea să ardă niște crengi pe terenul din fața construcției. În mai puțin de cinci minute toate buruienile de pe o suprafață de câteva mii de metri erau în flăcări, iar dacă pompierii nu ajungeau la timp mă alegeam și cu materialele de construcții din curte în aceeași situație. Sau mai rău. Asigurarea acoperă și cheltuielile de limitare a pagubelor, intervenția pompierilor și chiar curățarea zonei afectate, pentru buna desfășurare a lucrărilor.
Ce acoperă asigurarea?
Cam tot ce ține de fenomene meteorologice și geologice ca inundații, trăznet, furtună, cutremur, alunecări de teren dar și în caz de incendiu, explozie, avioane căzute în șantier (nu, drona nu este avion, deși am dat-o de pământ de câteva ori pe acolo).
Cel mai important, cu toată securitatea din lume, ești acoperit în caz de furt. Am avut multe materiale prin curte, și paznic, și servicii de pază, și camere de supraveghere din care una live pe YouTube aproape non-stop, și tot a intrat tata pe șantier într-o seară și nici urmă de om. Omul de încredere dormea de vibrau pereții metalici ai barăcii, serviciul de pază schimba tura. Probabil la Chișinău.
Un alt aspect acoperit de asigurare, și la care am ținut cu dinții pentru că îmi place să fac lucrurile bine din prima este execuția defectuoasă. Și aceasta este inclusă în pachetul de asigurare. Eroarea umană sau pur și simplu delăsarea muncitorilor pot aduce repercursiuni majore. I-am verificat și eu dar și Șoflete pe muncitori, mai ales când au făcut izolația geamurilor, punctul sensibil fără de care nu am fi obținut un rating atât de bun pentru o casă pasivă premium.
Cât timp este în efect asigurarea?
Cam de când pune excavatorul cupa în pământ, sau de când aduci primele materiale pe șantier, până când ți se predă cheia și firma de construcții ți-a strâns mâna și ți-a mulțumit pentru colaborare. Depinde acum de fiecare firmă în parte și de cum ai avut discuția la încheierea asigurării. E posibil să rămâi descoperit o perioadă, dacă ai stabilit că asigurarea este în vigoare cât timp excavatoarele sunt în șantier. După ce au plecat, aceasta poate înceta, așadar, atenție mare la detalii când pui pixul pe hârtie.
Cât costă asigurarea?
Nici o casă nu are un preț fix prestabilit. Variază în funcție de ce ”forțe” pui în mișcare în șantierul respectiv și desigur de câte etaje pui pe casă. Aici se iau în calcul și riscurile locației. Dacă construiești în vârful muntelui și aduci materialele cu elicopterul sau cu telecabina, costurile vor fi implicit mai mari. Dacă o faci ca mine într-un cartier din Corbeanca, sau oriunde există o legislație comună, atunci te încadrezi în prețurile normale pentru o asigurare de acest tip.
cum adica inceteaza cand primesti cheia? nu e tipul acela de asigurare permanenta, care te despagubeste in caz de ce ai zis tu mai sus atata timp cat traiesti in casa respectiva? ce zici tu aici suna a asigurare pe construirea casei.
Foarte bun articolul,
Dacă se poate spune exact cât a costat în situația ta asigurarea și cum ai reacționat când paznicul dormea?
Și abia aștept un video cu cei de la omniasig sa te văd Cum le pui întrebări legat de asigurare la casa ta etc.
Succes
#casabuhnici
eu am asigurarea facultativă la groupama. la un apartament de 95.000 euro plătesc 350 de lei pe an (în plus față de cei 90 de lei pt asigurare obligatorie). am făcut la groupama pentru că broker-ul mi-a recomandat la toate asigurările această companie pentru că ar fi foarte serioși.
la sfârșitul lui august am făcut inundație fiind în concediu. s-au purtat exemplar și la evaluarea pagubelor nu au luat în considerare zone mici ci întreaga cameră (în cazul parchetului) plus că am putut să dovedesc că este un parchet cu un preț peste medie și nu au avut nicio problemă cu valoarea mp. Recomand Groupama
Salut George,
Tatal soacrei fratelui meu a avut asigurare la casa facuta la BCR si a platit ani buni de zile si s-a intamplat ca la o furtuna mare sa ii fie distrus acoperisul casei si cand au venit cei de la BCR sa vada…au zis ca da asigurarea lui acopera asa ceva insa nu va putea avea nimic refacut de BCR pentru ca nu avusese proiect pe casa la dosar!!! Cat timp a platit atatia ani asigurare nu au zis nimic,nici nu au facut nimic iar cand a fost sa-l despagubeasca au gasit ei ceva doar sa nu iti mai dea nimic inapoi. De atunci a incheiat tot si nu mai are asigurare,nici nu mai vrea sa auda de nici o companie de asigurari si prefera sa isi plateasca el paguba toata doar sa nu mai dea bani degeaba la „asiguratori”.
Adica cat te-a costat? Cred ca mai nimeni nu stie care sunt „prețurile normale pentru o asigurare de acest tip”. Deci cat te-a costat efectiv pe tine?
Si nu in ultimul Rand asigurarea de viata pe perioada creditului in caz de te darama ceva :)
Pana la finalul constructiei se face si un Blower Door Test cu ceata disco? Ca sa se preintampine eventualele zone neetanseizate total.
Mi-a scapat mie sau nu ne-ai spus suma aia mica cu cat ai asigurat casa ta?