CRYPTO-VINERI – JP Morgan are sau nu crypto?

JP Morgan crează prima cripto-monedă susținută de o bancă din SUA pentru a transforma business-ul de plată. Așa pompos sună titlul  de pe cnbc al articolului publicat recent. Cât se poate de greșit, la fel cum este perceput și Ripple dar și tether ca monezi de tip crypto, la fel poate fi și acest JP Morgan Token. Deși cuvântul token in loc de cripto-moneda ar trebui să îți dea deja de gândit daca esti in cautare de bani digitali.

Așadar, o bancă din SUA, JP Morgan, care ”mișcă” nu mai puțin de 6000 de miliarde de dolari.. da, 6 cu 12 zerouri… în fiecare zi pentru corporații are nevoie să facă acest lucru mai repede. Ca și companie probabil nu îți convine ca banii tăi digitali, sume de milioane sau miliarde de dolari să petreacă și 48 de ore ”pe drum” spre destinatar. Cine știe ce mogul vrea altă corporație sau ce tarisoara trebuie cumpărată pe loc. Oamenii bogati au nevoie să își vadă banii în cont si profitul pe loc.

Apropo, acum câțiva ani, CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon a declarat că Bitcoin-ul nu este decât o teapa care nu reprezintă decât vești proaste pentru investitorii săi.  Acum un an și-a retras afirmația și el și managerii săi au spus în mod constant că blockchain-ul este o promisiune bună. Lucrau pesemne deja la JPM.

Și aici este diferența majoră, JP Morgan se va baza pe tehnologia blockchain pentru a face tranzacții cu un token. Acest token va avea desigur valoarea unui dolar, ca să nu fluctueze, similar ideii de stablecoin, și la fiecare tranzacție echivalentul său va fi distrus. Atunci când s-au trimis și banii. Așadar tokenul este folosit doar pentru a confirma că au fost trimiși banii. Acum, nu toți investitorii JP Morgan vor beneficia de acest Token, ci doar cei cu buzunare căptușite masiv, adică doar companiile foarte mari care lucrează cu banca. Nu are rost să mai detaliem procesul prin care va funcționa pentru că, sper că v-ați dat deja seama. De faptul nu este o crypto-monedă, ci doar o copie virtuală a fiecărui bănuț din bancă, și că poate fi folosită ca o monedă virtuală pentru a transfera si niște bani pe care poate nu ar fi bine sa ii vada un FBI, un BNR. Nu sunt eu paranoic, bancile foarte mari sunt prinse din an in Pasti ca fac manevre de dimensiunea unei tari.

Un exemplu clar este Deutsche Bank, care, anul trecut a primit o amendă de 630 milioane de dolari de la instituțiile financiare din UK și US pentru că a spălat bani veniți din Rusia. Și asta pe calea clasică, cea în care au acces la acele tranzacții doar o mână de oameni ce pot fi influențați extrem de ușor cu o sumă pe care știu că nu o vor putea câștiga în toată viața lor de angajat. Amenda a fost doar o mică parte din cele 180 miliarde de dolari spălați de către bancă prin sucursala din Estonia. În aceeași ordine de idei, ați auzit de tether? Adică USDT? Știți ce este? Tot o monedă virtuală, crypto, dar un fel de crypto privat. Lucru care încalcă principiile de bază ale tehnologiei blockchain. Practic tot pe blockchain se bazează, doar că acel ledger, acel catalog de tranzacții nu este deloc transparent ci se află la băieții care l-au creat. Și tot ei tin contul cu dolari reali blocati la schimb pentru fiecare USDT in circulatie sub forma de criptomoneda.

Ripple este tot o monedă crypto din aia… șmecheră. Multa lume o lauda masiv in 2017-2018 sperand ca va reveni pentru ca multi au cumparat Ripple de miliarde iar apoi moneda a cazut masiv dupa ce comunitatea si-a dat seama ca Ripple nu e bitcoin. Problema Ripple este similara cu JPM sau USDT. Da, este o moneda protejata de un cod criptografic dar reteaua si cantitatea de moneda a fost creata, este controlata si auditata de un grup de baieti veniti de prin banci in compania Ripple. Care baieti apropo si-au pus deoparte cateva miliarde din toti ripple pe care i-au emis si vand luna cateva sute de milioane pentru a-si sustine activitatea.

De ce este diferit Bitcoin de JPM, USDT, XRP? Pentru ca desi este tot o moneda protejata de criptografie, registrul de tranzactii este la vedere si nu exista niciun om care sa schimbe asta. Iar tocmai absenta unei banci sau a vreunei institutii guvernamentale care sa sustina existenta bitcoin il face atat de credibil. Bitcoin exista cata vreme minerii tin calculatoarele pornite iar oamenii cumpara si vand bitcoin la vedere. Asa ramane btcoin cea mai populara criptomoneda cu mai mult de jumatate din capitalizarea pietei care este astazi, in sfanta zi de cripto-vineri 15 februarie 2019 la 120 de miliarde de dolari.

Nu suntem cei mai destepti dar invatam impreuna. Spune la comentarii care vrei sa fie urmatoarea tema la crypto-vineri. Daca ti-am fost de folos, da cu like…

Ultimele articole

Articole recomandate

3 Comments

  1. Salut.Ce crezi ca se va întâmpla dupa ce mineritul bitcoin se va termina.adica va fi atinsă limita de 21mil , crezi ca vor mai fi suficienti mineri să susțină tranzacțiile?ms.bafta

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.