CRYPTO-VINERI – Cum ții în siguranță Bitcoinii

Salutare tuturor și bine v-am regăsit la un nou episod din serialul nostru Crypto-Vineri. Astăzi vorbim despre portofele, wallet-uri, adică cum îți ții banii în siguranță pe internet. Nu banii fizici, aceia merg la bancă de obicei, sper că nu îi ții încă la saltea. Vorbesc de monederele crypto, cum le ții în siguranță și te asiguri că nu ți le fură nimeni.

Există două tipuri de portofele, wallet-uri, cele online adică hot wallets (asta pentru că sunt în cloud și conectate tot timpul la internet) și portofelele reci. Ca gheața. Asta pentru că se află pe un stick special, criptat și cu parole lungi pentru securizare. Bine, codul principal va trebui să îl scrii pe o hârtie ca să îl ții minte. Dacă îl uiți adio bitcoini, mai sunt cazuri nefericite.

Portofelele hot, adică cele online, sunt de obicei oferite de site-urile pe care faci tranzacții. Ele sunt mai vulnerabile pentru că în momentul în care o mică armată de hackeri vrea să spargă site-ul respectiv, și banii tăi, pardon, crypto-monedele tale vor fi furate.

Cel fizic, Trezor sau Ledger, sunt două stick-uri pe care le poți accesa doar tu, asta după ce le-ai securizat foarte bine. Practic informația stocată pe ele este disponibilă pentru mai mulți ochi doar atunci când vinzi sau cumperi, adică faci tranzacții.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 50fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 50fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.

Aceasta este o serie de articole susținute de Cryptocoin.pro.

Ultimele articole

Articole recomandate

6 Comments

  1. Eu te stimez foarte mult pe tine iar pt mine esti un baiat destept dar slab rau review-ul George. Daca tot ai inceput sa explici cold storage-ul explica oamenilor totul pana la capat … oamenii au nevoie sa stie ce fel de currencies suporta Ledger Nano S si ce suporta Trezorul (pentru ca de exemplu Trezor suporta mult mai putine si e posibil ca cineva sa-l cumpere pt o anume moneda si sa se trezeasca ca nu-l poate folosi neavand suport pt coin-ul respectiv) … asta ca sa nu-i faci sa cumpere degeaba unul sau altul … explica mai detaliat despre cele mai importante detalii cum ar fi recovery sheet-ul si cele 24 cuvinte … si tot asa … Sper ca nu am deranjat cu al meu comentariu :) Numai bine !

  2. Bun material „decat” ca lipseste o informatie interesanta: cele mai sigure portofele pentru bitcoin sunt cele listate pe hartie numite paper wallets.
    Se descarca un program de pe net se pune pe un stic, apoi se porneste calculatorul fara internet de pe un live-cd (gen Ubuntu) si se porneste programul de pe stic. Acesta va genera perechea de chei privata si publica (adresa portofelului) pe care le va lista la imprimanta atasata calculatorului (preferabil in mai multe exemplare). Apoi se opreste calculatorul, se scoate sticul, se scoate CD-ul se reconecteaza Internetul si se poate folosi PC-ul in mod normal. In acest fel nimeni de pe internet nu are sau nu a avut acces la cheile generate.
    Singurul impediment al acestei metode e ca in cazul in care se doreste folosirea cryptomonedei pentru plati trebuie sa golesti portofelul in intregime intr-un portofel online si apoi ii poti cheltui. Daca iti raman bani nefolositi acestia nu trebuie niciodata trimisi intr-un protofel de hartie folosit deja deoarece se pierde elementul de siguranta specific.
    E drept unii ar putea considera metoda paranoica dar e considerata cea mai sigura.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.