Salutare și bine te-am regăsit la Crypto-Vineri, serialul nostru despre crypto-monede. Astăzi îți dau câteva sfaturi importante despre trading. Ce este un marketplace? Cum cumperi și cum vinzi bitcoini? Când cumperi și când vinzi? Sunt multe întrebări dar încep cu cel mai important sfat dintre toate: ”Nu investi ce nu ești dispus să pierzi!!!”
Repet: ”Nu investi ce nu ești dispus să pierzi!!!” Din nou: ”Nu investi ce nu ești dispus să pierzi!!!” Ai înțeles, da? ”Nu investi ce nu ești dispus să pierzi!!!”
Bun, dacă în episodul anterior ți-am explicat cum să transformi energia electrică și căldura în Bitcoin sau alte monede, astăzi îți spun cum să cumperi sau să vinzi.
Ce este un marketplace sau un exchange?
Un marketplace, pe românește piață, este un site unde utilizatorii cumpără și vând monede virtuale. Este aproape ca la bursă, cumperi când sunt mai ieftine și vinzi când sunt mai scumpe. În teorie, asta pentru că mulți utilizatori cumpără și îi țin în portofelul electronic așteptând să crească cât mai mult pentru ca apoi să se îmbogățească. Această metodă nu mai funcționează decât dacă investeși zeci de mii sau sute de mii de euro în asta.
Nu vor mai fi niciodată diferențe atât de mari. Acum câțiva ani un singur Bitcoin valora câteva sute de dolari, acum este peste zece mii și a atins și praguri de 17.000. Creșterea este mult mai mică și vei obține un profit substanțial doar dacă investești foarte mult.
Market-ul pentru crypto-monede este similar cu cel pentru acțiuni. Similar pentru că funcționează pe același principiu. Total diferit pentru numeroasele măsuri de protecție implementate în zeci de ani pentru sistemul de trading al acțiunilor nu se regăsește și aici.
Al cui este un marketplace?
Market-urile pot fi deținute de mai mulți utilizatori, de entități singulare sau chiar de un grup de oameni, activi în acest domeniu doar cu scopul de a îi înșela pe ceilalți. Primul pas în alegerea unui Market, sau al unui Exchange, același lucru, este documentarea. Atunci când vei căuta pe Google denumirea market-ului vei vedea dacă este legată sau nu de articole despre fraudă, hacking sau furturi directe.
Sunt de preferat market-urile din Statele Unite sau Europa în defavoarea unora de care nu a auzit nimeni, și care probabil au sediul într-un colț mai obscur al lumii.
Comisionul
Market-ul are în general și un comision care variază în funcție de monede sau de suma tranzacționată. Și acesta contează foarte mult dacă vrei să ajungi la un profit sau să scoți bani din buzunar după o tranzacție de unde sperai să câștigi ceva.
Citește foarte bine regulile fiecărui site, și mai ales ”textul cu litere mici”, acel fine print. S-ar putea să descoperi niște taxe și comisioane foarte mari. Unele ți le spun direct, altele le îngroapă în spatele altor pagini de căutări.
Reddit este o sursă bună pentru a descoperi market-urile frauduloase, și de unde poți lua informații valoroase despre trading.
Twitter de asemenea oferă informații la secundă despre piețele de trading și acolo poți urmări oameni car fac asta în fiecare zi, în fiecare oră. Sigur, ia totul cu un strop de sare, sau chiar cu o lingură, nu tot ce spune lumea pe internet este și real.
Coinmarketcap.com oferă informații despre o parte din site-urile de trading dar Google-ul este aici cel mai important atu al unui trader.
Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.
Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 50fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 50fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.
Aceasta este o serie de articole susținute de Cryptocoin.pro.
Te-ai înscris la GIVEAWAY? Nu vrei un Razer Phone? Sau un OnePlus 5? De ce? – buhnici.ro/giveaway
George, poti face un clip/live in care sa vorbesti despre experienta ta cu crypto monedele?( cat ai investit, cum ai investit, cat ai castigat, unde ai investit)
Poate mai spre finalul serialului
Salut George,
Felicitari pentru articol. As vrea mai adaug niste informatii la cele deja prezentate de tine.
Pentru piata din Romania ar mai fi un exchange pe care l-am folosit si il recomand. Se numeste Luno (https://www.luno.com/invite/HMRQA). Am adaugat si un invite celor interesati. Pe acest exchange poti schimba din Fiat (Euro) in ETH sau BTC. Dupa cum ai specificat si tu, cei interesati vor trebui sa urce pe site cateva poze cu documetele de identitate. Nu e foarte complicat dar acest lucru este obligatoriu daca vrei sa transactionezi crypto-monede. Pentru a trimite bani va trebui sa faceti un transfer SEPA intr-un cont de-al lor in EURO.
O data ce ai cumparat ETH sau BTC poti sa folosesti exchange-uri ca Bittrex, Binance, Kucoin, etc pentru a transaction Altcoin (Cam toate celelalte in afara de BTC). Unii zic ca ETH nu are intra in categoria de Altcoin dar aceasta e alta discutie. Pe aceste exchange-uri deobicei nu e nevoie sa te autentifici cu documenele personale deoarece nu exista posibilitatea sa transaferi Fiat in conturile tale. Pur si simplu trimiti BTC sau ETH si cumperi ce te intereseaza.
Ultima completare pe care vreau sa o adaug este ca comisioanele de transactionare pe BTC au scazut dramatic. Acum cateva zile am transferat BTC platind doar 0.22 Euro comision (https://bitinfocharts.com/comparison/bitcoin-transactionfees.html).
Voi termina comentariu meu cu aceleasi cuvinte cu care ai inceput tu prezentarea: Nu investiti ceea ce nu sunteti pregatiti sa pierdeti !
O zi buna!
Cateva informatii sunt gresite in video:
In primul rand Coinbase.com nu mai accepta carduri de credit/debit de ceva timp.
CryptoCoin.Pro nu este singurul site din romania pe care poti cumpara crypto.
Pe BitcoinRomania.ro poti cumpara crypto inca din 2014 ! Ei nu au asa multe probleme cu bancile pentru ca au parteneriate mai serioase cu mai multe banci din romania si europa (asta a declarat CEO-ul intr-un articol).
Si pe btcxchange.com la fel, tot de prin 2014. Dar mai recent Idea Bank le-au inchis conturile si s-au dat batuti.
Eu cumpar de pe CoinFlux.com, inca un exchange romanesc. Siteul lor este foarte bun din punct de vedere tehnic si se misca impecabil, firma are sediul in Cluj (CoinFlux Services S.R.L.) si imi place echipa lor si sunt chiar foarte cunoscuti, au multi utilizatori. Poti cumpara BTC, ETH, ETC si LTC cu RON sau EURO, si invers. Depozitele si retragerile se fac prin transfer bancar, ei lucreaza cu banca Bancpost, cum au primit banii in cont instant iti apar banii pe platforma. La retrageri merge mai greu.
George pot sa te ajut eu cu documentatie pentru Crypto-Vineri. Urmaresc lumea crypo inca din 2014 si sunt la curent cu domeniul asta :D
Coinbase accepta carduri de credit/debit. Doar unele banci din US blockeaza cumpararea de crypto monede. Din pacate Coinbase nu poate fi folosit din Romania, mai bine zis nu poti sa te autentifici cu documente de identitate romanesti.
https://www.coindesk.com/coinbase-confirms-4-banks-blocking-bitcoin-purchases-on-credit-cards/
Am cautat la ei pe site si am gasit asta:
https://support.coinbase.com/customer/portal/articles/1767231-payment-methods-for-european-customers
Note: Coinbase no longer supports linking new credit cards and some card issuers are blocking digital currency purchases with existing credit cards. We encourage affected customers to switch to a debit card or linked bank account instead.
Note: If you have a credit card linked already, your bank may charge additional fees for Coinbase credit card purchases. To avoid these fees, switch to debit card or bank account.
Deci se pare ca nu mai accepta carduri de credit noi, doar cele adaugate deja. Dar inca accepta carduri de debit noi. Deci scuze, am gresit, coinbase inca mai accepta carduri de debit. Greseala mea.
Și eu folosesc coinbase , după părerea mea este foarte bun dacă vrei să cumperi și sa lași moneda să crească ( de preferat) pt că de prin august 2017 coinbase a schimbat politica de taxe. Și pentru trading cu sume mici se pierde foarte mult.
Buna George! Pot sa ma inscriu la giveaway daca sunt in strainatate? Multumesc
Salut George, ce parere ai despre electroneum, crezi ca este skam?
Electroneum este interesant. Am incercat sa minez pe telefon (ca despre asta este moneda asta) si mi se pare ok. Ramane de vazut cata adoptie o sa aiba.
Cred ca din ce in ce mai multi oameni o sa incerce asta, poate o sa apara din ce in ce mai multe stiri despre proiectul asta rezultand mai multi useri = pretul poate o sa creasca pe termen lung.
Care este link ul catre site ul cu clasamentul market urilor
Cred ca te referi la CoinMarketCap: https://coinmarketcap.com/
Salut George,
Imi place „entuziasmul” pe care il ai cand vorbesti de crypto :)). Am inceput sa te urmaresc de vreo luna. Poate ai spus in video-uri anterioare, dar daca ai putea sa spui din nou intr-un video (mai ales ca acum ai seria dedicata crypto) de ce atata retinere, dincolo de neincrederea in anumite exchange-uri. Din ce am vazut eu, se poate tranzactiona cat de cat safe daca iti iei niste masuri de precautie. Daca nu-ti iei masuri iti poti lua teapa cu orice, masina sh, un business pe care-l cumperi, o casa, telefon etc. Sa fim ceva mai informati cand luam decizia de a cumpara un produs e si unul din motivele pentru care faci review la atatea produse, nu? Mai sunt si alte exchange-uri in romania fata de cel pe care l-ai mentionat: https://trade.bitcoinromania.ro (desi nu au cele mai bune preturi) si https://coinflux.com (care merge dupa cum merge si kraken-ul). Din ce am auzit unii au si bancomate la noi in tara, prin Cluj parca.
O zi buna
REVOLUT (cont/card multivaluta cu comision minim la schimbul valutar) iti ofera posibilitatea sa cumperi BTC dar dezavantajul este ca ii tii in portofelul lor pana cand ii vinzi, atunci iti intra inapoi in contul/cardul tau. Comision lor este de 1,5%.
Sunt de incredere, au 1,5milioane de clienti, pana parca pe 10 martie iti poti face card gratis altfel costa 6eur expedierea din UK in Romania.
S-a tot vorbit de cumparat, dar daca vreau sa vand ether si sa incasez dolari, pe ce site ma pot duce?
Coinbase
Si daca vreti sa va duceti un pic mai in detaliu, trebuie mentionate si noile derivate pe baza de bitcoin daca tot vorbim de ‘tranzactionare’.
In primul rand, nu va tineti monedele in exchange-uri. Cine sfatuieste lumea sa-si tina banii in coinbase, kraken sau orice alta bursa, nu stie ce zice. E important de mentionat. Daca nu ai cheia privata a portofelului, monedele nu sunt ale tale! Orice hack, ori interventie guvernamentala mai serioasa, va lasa fara bani.
Mai in detaliu pe https://bitcoinnews.ro/cumpara-bitcoin/
Exista firme carora le platesti un anumit comision ca sa „tranzactioneze” pentru tine.