CRYPTO-VINERI – Ce este mineritul?

Cum faci bani la sigur din criptomonede? Dacă nu vrei să te apuci de cumpărat și vândut, adică de trading, cea mai simplă metodă este mineritul. Sunt deja milioane de calculatoare din toată lumea care fac asta. Mai e loc de încă unul? Merită să faci investiția? În cât timp îți scoți banii? Îți răspundem în acest episod din serialul nostru, #cryptovineri.

Mineritul, sau mining-ul cum e denumit pe toate site-urile de specialitate, este o treabă complicată prin care îți pui un calculator sau mai multe, să rezolve probleme matematice.

Pentru asta ești răsplătit cu monede virtuale, Bitcoin, Litecoin sau orice altceva. Mineritul este procesul prin care fiecare tranzacție din acest lanț de crypto este securizată și apoi verificată. Dacă vrei o explicație mai detaliată este în articolul de pe site. Foarte detaliată aș spune eu. Așa fac bani toți minerii indiferent de moneda pe care au decis să o ”sape”. Atenție, unele sunt mai avantajoase decât altele și desigur, depind de ce computer ai acasă.

Primul pont este site-ul whattomine.com.  Acolo poți verifica în funcție de computerul tău și de prețul la curent dacă merită sau nu. Vei observa probabil că nu, mai ales dacă ai un singur computer cu o singură placă video. Probabil îți trebuie vreo 25 de plăci video iar profitul vine abia peste un an când ți-ai scos investiția pe ele.

Merită așadar să faci investiția? Da, dacă cumperi 25 de plăci video sau mai multe. Dacă minezi cu una vei câștiga probabil 40 de dolari pe an. Cu sistemul tău care funcționează la capacitate maximă 24 de ore 24, 7 zile din 7.

Mai există soluții de genul ASIC. Acestea sunt niște computere cu procesoare specializate în problemele matematice aferente unor anumite tipuri de monede. Merg mai bine cu unele decât cu altele. Și ele au nevoie de mult curent ca să funcționeze, și pe lângă asta investiția e mai mare. În plus, se găsesc destul de greu în ultima vreme, iar prețurile s-au și dublat din acest motiv.

Am auzit că Samsung a început să creeze cipuri specializate pentru așa ceva, chiar pentru un producător mare din china pentru sisteme de tip ASIC. Vedem ce se întâmplă mai încolo, și pentru ce monede va fi bun acesta.

Așadar, dacă vrei să te apuci de minerit acasă, citește bine înainte, fă multe calcule matematice și vezi dacă rentează. Mai ia în calcul și zgomotul infernal pe care îl pot face 25 de plăci video și dacă ai și o cameră separată ca să le răcești.

O soluție este mineritul ”la grămadă”. Adică în pool-uri. Se întâlnesc pe un forum foarte mulți pasionați și mineresc împreună în echipă fiecare cu computerul lui. Așa rezolvă mai repede problemele respective și fiecare primește o parte, în funcție de ce hardware a pus la bătaie. Există desigur un mic comision și pentru administratorul site-ului respectiv. Este și asta o opțiune.

Încă o soluție ar fi închirierea de resurse puse la dispoziție de unele grupuri mai mari. Pur și simplu te loghezi pe site-urile respective cu contul tău de crypto și folosești niște PC-uri de prin China sau Rusia pentru minerit. Și acolo ai comision, trebuie să îți faci doar calculele să vezi dacă e rentabil. Uneori merge, alteori nu.

Soluții există, însă concluzia este simplă. Dacă ai suficienți bani de investit vei obține și profit. Discutăm însă de sume mari, mii de euro și trebuie să aștepți un profit abia după ce se amortizează investiția. Asta dacă ți-ai făcut calculele cum trebuie.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 50fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 50fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.

Aceasta este o serie de articole susținute de Cryptocoin.pro.

Te-ai înscris la GIVEAWAY? Nu vrei un Razer Phone? Sau un OnePlus 5? De ce? – buhnici.ro/giveaway

Ultimele articole

Articole recomandate

16 Comments

 1. Salut George,

  cred ca acum ar fi ok sa explici faptul ca minatul, PoW(Proof of Work) este doar un consensus prin care securitatea retelei este asigurata si ca mai exista si alti algoritmi ca PoS(Proof of Stake), DPoS(Delegated Proof of Stake), pBFT, etc.
  Majoritatea nu mai sunt asa consumatori de energie ca PoW si permite si un numar mai mare de tps(tranzactii pe secunda) decat PoW, nemaifiind limitat la resursele hardware.

  As mai explica si ca nu toate sunt crypto monezi ci multe sunt doar tokenuri digitale, de exemplu xrp.
  Iarasi componentele principale care definesc o platforma/retea de succes sunt scalabilitatea, securitatea si decentralizarea si este destul de greu de gasit mixul potrivit.

  Felicitari, tine-o tot asa si ai grija cu sursele de unde iti culegi informatiile. Exista foarte multe informatii false, manipulari, etc. in spatiul crypto si blockchain.

  Multe salutari,
  Ionut

 2. Știi cumva când or reveni preturile la plăcile video? :’) *nu intenționez să îmi iau, dar sunt curios pentru că dacă o sa rămână tot așa prețurile, câțiva ani, îmi moare 1050 Ti-ul și n-aș prea vrea :)))*

 3. Totul aparent e asa de frumos…unii mineaza alti cumpara si tranzacrioneaza monede dar ar fi foarte interesant sa faci un episod in care sa se explice clar cum e in momentul acesta cu taxele ce trebuie platite la ANAF, cum faci dovada provenientei banilor din criptomonede (minate sau cumarate si tranzactionate). Stiu ca inca din pacata nu exista o legislatie reglementata in Romania dar statul nu doarme si impozit pe venit tot iti ia. Cred ca ar fi de mare folos un astfel de video ca sa invete lumea ca dupa ce ajungi milionar in criptomonede ca sa poti tine banii tai in mana trebuie sa faci asta LEGAL prin plata taxelor.Ce va urma in urmatotii ani la noi legat de reglementari…nimeni nu stie mai ales ca din pacate multi demnitari habar nu au ce e acela un „bitcoin”.

 4. Totul aparent e asa de frumos…
  Unii mineaza alti cumpara si tranzactioneaza monede. Ar fi foarte interesant sa faci un episod in care sa se explice clar cum e in momentul acesta cu taxele ce trebuie platite la ANAF, cum faci dovada provenientei banilor din criptomonede (minate sau cumparate si tranzactionate).
  Din pacata nu exista o legislatie reglementata in Romania dar statul nu doarme si impozit pe venituri tot iti ia. Cred ca ar fi de mare folos un astfel de video din care sa invete lumea ca dupa ce ajungi milionar in criptomonede ca sa poti tine banii tai in mana trebuie sa faci asta LEGAL prin plata taxelor.Ce va urma in urmatorii ani la noi legat de reglementari…nimeni nu stie mai ales ca din pacate multi demnitari habar nu au ce este acela un „bitcoin”.

 5. Minat Cu Fotovoltaice

  In video-ul tau <> ai pomenit ca puterea instalata a panourilor se ridica undeva 13 Kw fara cele de pe casa.

  Te-ai gandit la varianta ca in loc sa inmagazinezi sau sa vinzi retelei curentul ai putea sa il transformi in cryto monede???

  De exemplu cu o investitie in asic de 4000-4500 $ ai produce pe luna undeva la 1500$ bitcoin.(plus cadura pentru casa)

  Poti vinde energie verde mai scump de atat retelei ?

 6. Cauta Andy Popescu pe youtube. Are o ferma de rig-uri! Omu’ e pe treaba lui ;). A spus ca e interesat sa colaboreze cu tine, doar ca… raspunzi greu la mesaje:))

  • Cred că sunt suficiente informații pe internet, mult mai multe decât am putea oferi noi în acest caz. Nu există o soluție sau setare perfectă și foarte, foarte multe dispozitive sau hardware de minat.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.