CRYPTO-VINERI – Ce este block-chain-ul?

Salutare și bine v-am găsit la primul episod despre Crypto-monede. Cum să îi spunem mai exact? Hai să fie Crypto-Vineri pentru că atunci vom publica fiecare video din această temă.

Te vom învăța cum funcționează acest sistem, ce sunt crypto-monedele, adică da, Bitcoin și altele, precum și ce trebuie să faci ca să le păstrezi în siguranță și chiar cum să le tranzacționezi. Ah, da, și ce înseamnă minatul și dacă merită să îl faci. Îți spun de acum, dacă cumva nu ai curent gratis și vreo 100.000 de euro de investit atunci nu.

Ok, hai să începe cu ce este mai dureros și mai complicat. Ce este Blockchain? Adică tehnologia pe care se bazează toate crypto-monedele de până acum.Vom începe cu o analogie la sistemul bancar actual, cel pe care îl cunoaștem și ”îndrăgim” cu toții. Mai toată lumea își ține banii la bancă, sper. E mai sigur decât la saltea? Dificil de spus, în teorie da, în practică, și istoria ne demonstrează asta, nu. Decât dacă… toți vecinii din cartier știu că tu îți ții banii la saltea, ce sumă ai acolo, și tu la rândul tău știi aceste informații despre vecinii tăi. Ți-am stârnit curiozitatea?

Pe acest principiu simplu se bazează block-chain-ul. Referitor la comparația cu banca, tu ești conștient că îți ții banii într-un coș, unul singur, care nu este al tău. Iar cei care îți păstrează coșul iau puțin câte puțin din el, de fiecare dată când faci o tranzacție. Acesta este sistemul bancar de când a fost inventat. În schimb, ei au construit ziduri de beton și fier, sau din software și hardware, în jurul banilor tăi.

Istoria spune că nu sunt 100% sigur, și că oricine a încercat fizic sau cu ajutorul unor hackeri a reușit să fure din banii respectivi. Ori, câteva persoane de la interior au destabilizat piața globală pentru că, desigur, își doreau să facă mai mulți bani.

Block-chain-ul promite să rezolve această problemă în modul următor. În orice grup de minimum trei persoane, deși astăzi vorbim de sute de mii de utilizatori, toți participanții grupului știu ce sume au ceilalți, ce tranzacții se fac de către aceștia, și le și aprobă.

Așadar, în locul unui funcționar bancar care intermediază un împrumut între două persoane, și care poate greși sau modifica intenționat suma sau recipientul banilor, aici deja va ști toată lumea de acest lucru. Și nu mai poți păcăli pe nimeni, pentru că deși o parte vor putea întoarce ochii, ceilalți te vor arăta cu degetul și te vor opri pe stradă.

Așadar, cu cât acest lanț de utilizatori, acest block-chain este mai mare, cu atât este mai sincer. Probabilitatea ca cineva, sau un grup de persoane să mintă este semnificativ redusă.

Ce se întâmplă, la nivel teoretic, dacă 51% dintre utilizatori să mintă? Atunci poți uita tot ce am spus mai devreme, nu mai există block-chain și totul se duce de râpă. Probabilitatea ca acest lucru să se întâmple în varianta actuală este infimă. Există deja sute de mii de utilizatori activi. Cam greu să corupi un număr atât de mare.

Acum, block-chain-ul are la bază anonimitatea. Tu nu ești identificat ca o persoană ci ca un șir de cifre și litere, aparent aleatorii. La fel și ceilalți participanți. De aceea a fost atât de ușor pentru organizațiile criminale responsabile de virușii de tip ransomware să colecteze taxe pentru a îți debloca computerul.

Am spus însă mai devreme că acele cifre și litere sunt aparent aleatoare. Cu ajutorul lor se pot identifica însă locațiile de unde au fost trimiși și primiți bitcoinii. Orice există pe internet va lăsa o urmă, care, cu suficient de multe cunoștințe și resurse poate duce la o persoană sau un grup de persoane.

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 50fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 50fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.

Aceasta este o serie de articole susținute de Cryptocoin.pro.

Te-ai înscris la GIVEAWAY? Nu vrei un Razer Phone? Sau un OnePlus 5? De ce? – buhnici.ro/giveaway

Ultimele articole

Articole recomandate

23 Comments

  1. Salut George,

    Ma bucur ca abordezi thema asta si salut atitudinea de pionierat in Romania. Sunt un blockchainer din diaspora si as dori sa iau legatura cu tine sa vorbim despre tehnologia asta extraordinara.
    Fii atent la EOS si investeste acum: are un potential extraordinar.

    Cu respect,
    Marian

  2. Salut,
    In primul rand apreciez faptul ca in sfarsit pe lista ta de prioritati se afla si cryptomonedele.
    asta a fost de bine :-) Si cum daca 2 persoane sunt de acord nu prea pot realiza un dialog atragator, permite-mi sa nu fiu de acord cu tine in ceea ce priveste urmatorul text:
    „Îți spun de acum, dacă cumva nu ai curent gratis și vreo 100.000 de euro de investit atunci nu.”
    De ce ?
    Pai…depinde de ce moneda doresti sa minezi ( unele sunt mai profitabile ca altele). Un miner nu costa in nici un caz 100.000 si nici 50.000, nici chiar 20.000. Poti sa-ti cumperi un antminer cu 2000-3000euro cu tot cu transport in cazul in care vrei sa minezi bitcoin.
    Iar acum mai noi deoarece toata lumea s-a mutat pe minat ether, poti sa-ti cumperi un rig undeva intre 2000-4000 euro si sa ai un profit bunicel.
    Referitor la anonimitate…intradevar blockchain-ul are la baza anonimitatea, nu insa si exchange-urile de unde poti retrage fiat. :-)
    Dar despre asta …vorbim mai incolo.
    Tine-o tot asa…” Hai cu Crypto-Vineri „. SPOR

  3. Salutare George
    Din punctul meu de vedere articolul si clipul video si-au atins scopul. Acesta este si motivul pentru care as vrea sa te invit pe un spatiu in care ai avea posibilitati excelente pentru a te promova pe domeniul in care excelezi.
    Este vorba de noul brand Future of Digital o platforma Social Media creata de ingineri romani si axata in speta pe sfera cryptomonedelor si a zonei generale crypto digitale dar cu perspective mult mai largi. Poti afla detalii participand la webinar aproape in fiecare seara.
    Pentru inscriere directa pe platforma Social Media poti folosi acest link:
    https://social.futureofdigital.info/users/register/suggest_code:7f78948?code=4faB5hdQQ345g
    pentru o vedere mai generala asupra ceea ce are de oferit Future of DIgital viziteaza: http://donluciano.futureofdigital.info/
    Compania care ofera brand-ul Future of Digital se numeste Planet Program SRL . Ca portofoliu pot specifica in mod deosebit colaborarile pe linie de marketing si programe de training cu compania Amway.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.