Copiii reprezintă viitorul și trebuie să știe programare!

Programarea pare lucrul acela greu și complicat de care te atingi dacă ești doar un geek căruia îi place să stea cu nasul în cifre. De asemenea, să fii programator pentru mulți dintre noi înseamnă să ai cel mai plictisitor job din lume, adică să stai pe scaun timp de opt ore pe zi cu nasul în monitor.

Așa gândeam și eu când eram mai mic, mai ales că ”pe vremea mea” cam așa era. Programarea însemna linii de cod scrise cu verde pe negru, lucruri complicate de ținut minte. În plus, nu vedeai niciodată rezultatul fizic a ceea ce ai creat, poate doar niște maimuțe care aruncau fiecare cu banane în capul celeilalte în funcție de traiectoria scrisă de tine pe un ercan prăfuit de monitor la școală. Da, era un joc pe care îl programai în C++.

Aceasta a fost experiența mea cu programarea, poate de aceea nu m-a atras deloc. I-am admirat și invidiat însă pe cei care au făcut-o mai ales pentru că ”tot poporul” spunea că ”se câștigă bine”.

În 2019 lucrurile stau complet diferit. Cei mici au la îndemână unelte și programe, în mare parte gratuite, care îi pot învăța cum să gândească logic în primul rând, să îi introducă în limbajele de programare și de asemenea să îi ajute pe mulți să învețe să citească, să scrie și să învețe chiar limba engleză. Acestea sunt concluziile profesoarei micilor studenți de la asociația E-Civis, unul din ONG-urile partenere programului AltViitor de la Microsoft.

Am vorbit cu Ana-Maria Stancu, și am rămas surprins de cât de simplu este să le atragi atenția copiilor, mai ales celor din segmente sociale defavorizate. Copii care nu au ajuns niciodată la școală, cu mulți frați acasă, unii dintre ei ”pilonii familiei” de la vârste încă fragede, se joacă și învață așa cum trebuie să o facă niște copii.

RoboHub a pornit de la realitatea că România are un grad de digitalizare foarte redus. Ana-Maria este pasionată de tehnologie mai ales pe domenii de cyber-security și de viitorul job-urilor. Ea știe că roboții nu ne vor lua pâinea de la gură, însă în primă fază domeniul transporturilor va fi foarte afectat. Mașinile și mai ales transportul autonom este o componentă reală a viitorului, mai ales transportul de marfă. Dacă cei mici au doar perspectiva de a se face șoferi de TIR, pentru că acelea sunt cele mai mari mașini pe care le văd, atunci viitorul nu le surâde prea mult. Dar dacă cei mici ar învăța de acum să nu le fie frică de roboți și de automatizare, și să privească aceste lucruri cu alți ochi decât cei ai părinților și bunicilor lor, iar peste 10-20 de ani să fie cei care îi programează și îi întrețin atunci putem spune că au câștigat bătălia cu viața.

La RoboHub, Ana-Maria predă cursuri pentru toți copii care nu își permit ”luxul” de a merge la școală și a se pregăti cum trebuie pentru viitor. Este un program sponsorizat de Microsoft care are deja un an vechime, și care chiar funcționează. M-am emoționat când am văzut cu câtă căldură povestește despre curiozitatea și entuziasmul celor mici, care învață de toate acolo. Și asta cu ajutorul unor platforme gratuite de programare și codare și cu niște roboței speciali pregătiți pentru acest scop.

Cursurile sunt momentan pentru copii defavorizați, însă, veste bună, din toamnă vor fi deschise pentru oricine dorește să ofere o șansă în plus copiilor săi. Merită, și nici nu sunt scumpe, undeva pe la 300 de lei dacă am înțeles bine, și nu îi vor ocupa mai mult de câteva ore pe săptămână. Asta dacă nu își dorește el mai mult de atât, nu există nici o limită. Ba poate și chiar este recomandat să lucreze și acasă cu programele pe care le învață acolo. Sunt atât de simple încât și eu cred că mă pot apuca de programare chiar și la această vârstă. Voi detalia în scurt timp, tot pe blog, care sunt aceste programe și cum decurge mai exact un astfel de curs. Interesat? Lasă un comentariu mai jos dacă da.

Cursurile de care spuneam mai sus se desfășoară momentan în București, la RoboHub, pe strada Mihai Eminescu 19-21 la etajul 5. Vestea și mai bună este că tot mai mulți învățători și profesori sunt interesați de aceste cursuri dezvoltate de Ana-Maria împreună cu colegii ei, și sunt sigur că atât visul ei cât și al nostru este să fie introduse și în școli primare sub formă de materie în sine. Lucru foarte posibil pentru că la nivel de platformă de programare totul este gratuit. Apropo, platforma se numește Blockly și este dezvoltată chiar de Google. Dacă ești părinte arată acest articol profesorilor de la școala copiilor tăi, dacă ești profesor și mai bine, arată-l conducerii școlii și vezi cum poate fi implementat.

Ultimele articole

Articole recomandate

8 Comments

  1. George,sunt convins ca nu tu ai redactat titlul articolului!De ce?Simplu,nu cred ca tu poti face dezacorduri de genul ,,copii reprezinta viitorul”!Altfel,da,COPIII sigur reprezinta viitorul a orice.
    Cu simpatie
    D.P.

  2. Bună ziua! Probabil s-a strecurat o greșeală de dactilografiere la titlul articolului și nu prea ”dă bine”! ”Copiii” se vor bucura dacă corectați ;)

  3. Buna ziua! Stimate domn George Buhnici, in urma cu nu mult timp, v.am trimis pe numarul de whatsapp un mesaj prin care va rugam sa participati la un eveniment din cadrul ONG-ului nostru, Asociatia Sevit, insa dumneavoastra nu ati binevoit nici macar pana in acest moment sa imi raspundeti macar la acel mesaj. In acest moment eu impreuna cu colegii mei luptam din rasputeri sa infintam un Hub in Drobeta Turnu Severin, acest lucru nu este greu, este foarte greu, dar nu ne lasam invinsi. Observ ca puneti foarte mult accent pe formarea tinerilor, poate intr-o zi ne veti face o vizita si poate ne veti ajuta, macar cu un sfat, sa ajutam si tinerii din Severin sa ajunga programatoii ce vor zchimba lumea de maine si vor face cat mai multe case inteligente

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.