Categorie: Auto

“Clonarea” / Schimbarea motoarelor şi caroseriilor la maşini SH

O mulţime de oameni mă întreabă mai ales de când a început criza cum se poate face schimbarea motorului şi chiar a caroseriei unei maşini rulate cu componente similare de la o maşină “donatoare”. Am verificat şi se poate. Nu e complicat dar procesul e riguros şi este monitorizat pas cu pas de Registrul Auto Român.

Să luăm de exemplu un mesaj de la Beniamin:

Buna, am 18 ani, dau pt. permis si vreau sa aduc o masina de afara. Am gasit pe www.mobile.de mai multe masini asa cu 200-300 euro. De exemplu un daewoo espero – 300 euro. Insa vreau sa te intreb daca pot asa:

Am gasit aici in Arad, un daewoo avariat inmatriculat la un prieten. Vreau sa il cumpar pe asta si daewoo-ul din Germania, si sa pun piesele pe asta ca sa scap de inmatriculare. Se poate realiza, si mai ales se merita?

Răspuns de la un specialist al Registrului Auto Român:

1. Se poate pune alt motor pe o caroserie in doua cazuri:
a) daca a mai fost folosit pe acea carosesrie si are norma de poluare cel putin egala cu cel initial;
b) chiar daca nu se respecta pct a) cu exceptia poluarii, daca se trece de testele de omologare individuala.

2. Se pot pune componente de pe o alta masina fara probleme. Totusi nu se poate schimba si motorul si caroseria deodata. Practic, el vrea sa cloneze prima masina … lucru care (logic) nu este permis. Poate schimba motorul cu conditia respectarii pct 1. a), sau poate pastra motorul vechi se va schimba caroseria.

In oricare din cazurile de mai sus trebuie facuta omologarea vehicului, iar schimbarile au nevoie de acordul RAR chiar inainte de a incepe a fi facute, iar desfasurarea lor trebuie sa se intample obligatoriu intr-un service autorizat sa faca asa ceva, pentru respectivul tip de autovehicul. Asa ca uneori se poate ca schimbarile de care zice nenea acela sa coste mult mai mult decat taxele de inmatriculare.
In orice caz, cel mai bine, inainte de a se apuca cetateanul de oricare dintre aceste combinatii este bine sa treaca pe la cea mai apropiata reprezentanta RAR si sa se lamureasca bine.