Categorie: Editorial

De ce citim? De ce scriem? Cine suntem?

Oameni buni, oameni răi. Nume stupide, adrese de email fictive, comentarii din spatele turmei. România este un uriaș forum. Indiferent că vorbim de site-uri de știri, bloguri sau chiar forumurile nișate. Pe blogul meu se învârt câteva categorii de oameni. Ghiciți categoria care îmi repugnă.

1. Cei care citesc, consumă și își văd de treaba lor. Vin aici ca să își ia informația și nu îi interesează altceva. Viața e scurtă iar ei nu stau la discuții.

2. Cei care spun ”Mulțumesc!”. Pentru fiecare mie de cititori, unul arată recunoștință pentru ce a primit aici gratuit. Adică informații filtrate de bunul simț al locatarului de la adresa acestui blog. Sute de oameni mi-au scris cum și-au cumpărat mașini, tablete sau telefoane la recomandarea mea. Nu mi s-a plâns încă niciunul. Mă înclin în fața lor pentru încrederea pe care mi-au oferit-o când și-au cheltuit uneori banii strânși cu greu sau luați pe credite umflate de bănci.

3. Trolii. Se ascund în spatele unor nume false, porecle stupide. Transpiră de idei. Sunt imposibil de convins că există altceva decât modelul lor de mașină sau telefon preferate. Își aleg un adversar și sar în noroi. Indiferent cât de bun este filtrul anti-spam găsesc ei ceva să își spună ori să îmi spună care să jignească.

Suntem tentați să generalizăm cum că toți suntem decăzuți dar ordinea de mai sus e corectă. Oamenii ok sunt pe locul 1, cei buni pe 2 și… restul. Fac un minim efort pentru cei mai puțini.

Dacă plecăm de la premisa că suntem cu toții oameni normali și căutăm în viață să facem lucrurile normal, atunci ce profit ne aduce timpul pierdut cu disputa? Mai mult, la ce te ajută să te cerți cu un om pe care nu îl cunoști? Ce spune asta despre tine? Că obișnuiești să intri în conflict la orice oră și cu oricine indiferent că poate e un puști de a patra care face pe istețul, un tip alcoolizat sau poate un om cu probleme?

De șase ani moderez comentariile de pe blog. De acum sunt peste 23.000 aprobate după ce au fost citite și poate vreo 3.000 șterse pentru motivele de mai sus. Pentru câțiva am scris și plângeri. Asta fără să numărăm câteva mii de comentarii șterse lunar automat de sistem pentru că sunt spam. De aceea am fost tentat să dezactivez comentariile pentru că îmi consumă prea mult timp. Totuși am ales să le las active.

Cred în continuare că îmi aduc ceva valoros. Cunosc astfel aproape zilnic oameni speciali care au ceva interesant de spus. Și când spun interesant nu mă gândesc la ”haios” sau ”mișto”. Mă refer la oameni care dau ceva din experiența lor sau cer cu bun simț ajutor. Suntem multe milioane de români cu sute de ocupații diferite. E imposibil să te pricepi la toate dar sigur există cineva acolo care îți va spune un secret pe care ai cheltuit timp și bani ca să îl afli. E ceva deosebit în a da. Ceva biblic, ce ne face oameni. Dă ceva care spune despre tine că ești un om.