CEL MAI SUBESTIMAT SUPER SMARTPHONE

De mai bine de cinci ani de zile toți producătorii ne fură ochii primăvara și toamna. Samsung a renunțat acum ceva vreme la versiunea mini, mai exact la S5, tocmai pentru că odată cu seria S6 a venit un model mai mare, un Plus. Și asta doar primăvara. Toamna vine Note-ul, și deja primesc o mulțime de întrebări de genul: Salut George, să mai aștept Note 10 sau să îmi cumpăr S10+? Asta pentru cei care își doresc un ecran mare.

Ne-am obișnuit cu toții, chiar și eu, ca telefonul cel mai mare să fie și cel mai dorit. Îmi vine să cred că un display mai mare mă va ajuta foarte mult în ceea ce fac, dar pe de altă parte îmi e dor să țin în mână un telefon pe care îl pot ”pierde” în buzunar. Și aici mă uit la S10, care a ajuns deja la dimensiunile unui s7 de acum trei ani, cu un ecran ssensibil mai mare și o performanță mai ridicată.

Hai să ne uităm mai atent la S10 și să vedem ce oferă un telefon considerat…. Mediu în 2019. Care sunt lucrurile pe care le poți face cu el și de ce nu ar fi suficientă diagonala de 6.1 inci, o cifră de neimaginat acum cinci ani pentru un telefon… mediu.

Dimensiuni și Greutate – Cum spuneam și în clipurile anterioare, îmi e dor de o grosime redusă, în cazul de față 7.8mm, cam acolo unde trebuie ca să simți că îl ții în mână. Sigur, se poate și mai puțin, vreo 7.3 mm dacă știi la ce mă refer.

E ușor, doar 157 grame în comparație cu cele 175 de grame ale lui S10+. Pare puțin, însă după ce îl țin cu orele în mână parcă mă simt puțin deranjat. Nu, nu e din cauză că nu mai am 20 de ani, e pur și simplu realitatea. Sigur, la tine situația e poate diferită.

Performanță – E la fel ca S10+, chiar la fel. Același ecran SuperAMOLED, aceeași densitate de pixeli, aceeași rezistență la apă IP68, același procesor Snapdragon 855 sau Exynos 9820, după caz, aceeași memorie RAM arhisuficientă, de 8 GB, cel puțin pentru versiunea de bază. Desigur, aceeași stocare arhisuficientă. Ai nevoie de mai mult? Sunt sigur că nu, am spus asta și în review-ul de S10 și S10+, aceste telefoane au mult prea multă performanță încât să nu îți poată rula orice aplicație cu cele mai bune rezultate.

Cameră foto/video – Știu că cer mai mult de la ele, și asta pentru că la nivel de procesare chiar pot face asta. Procesorul din S10 și S10+ este capabil de codare și decodare 8K, știai asta? Qualcomm a făcut teste chiar și cu 845 și aveau ditamai standul la MWC acum un an, demonstrând cum telefonul lucrează cu fișiere 8K în timp real.

La momentul de față S10 este mai mult decât capabil să înregistreze fără nici o limită în 4K la 60 de cadre pe secundă. Atât pe camera principală cât și pe cea frontală. Pe cea frontală nu o face, deși folosește același procesor iar numărul de pixeli este suficient. De ce? Asta nu știu. Mă depășește, pentru că e probabil la nivel de marketing. Mai e nevoie de câteva funcții pentru următorul telefon, nu poți să vii cu toate ”artificiile” posibile pe un singur model de telefon, iar la generația următoare să nu te mai poți lăuda cu nimic nou, ci doar cu îmbunătățiri.

Ok, S10+ are și o cameră Wide care poate te atrage mai mult, adevărul este că nu e perfectă. Depinde de tine să nu pui persoane mai plinuțe în stânga sau în dreapta cadrului ca să nu pară și mai plinuțe. Orice lentilă de wide deformează, e normal, dar totuși, chiar ai nevoie atât de mult de o cameră Wide?

Securitate & Crypto – Știai că Samsung Galaxy S10, S10+ și chiar și unele din seria A dețin funcții avansate de cryptare cu Knox? Cam toată lumea a omis o parte a comunicatului de lansare a lui S10.

Galaxy S10 deținde criptare defense grade, adică la nivel militar. Hardware-ul de pe un Samsung cu Knox, stocarea, poate fi criptată să țină chei private pentru servicii de blockchain. La momentul actual poate deveni un portofel electronic pe care îl ai cu tine tot timpul, pentru Bitcoin sau oricare altă monedă crypto.

Asta înseamnă că probabil pe viitor, vei putea tranzacționa, cumpăra, sau plăti cu Bitcoin folosind doar un telefon Samsung. Probabil asta își și dorește, ca telefonul să fie un portofel fizic, semi-rece, și o metodă de plată cu crypto.

Dacă în ultimul semestru al anului trecut au fost livrate nu mai puțin de 70 de milioane de unități din noile modele de S10, gândește-te ce piață de desfacere ar avea Samsung pentru crypto. Nici nu ai nevoie de un calculator pentru asta.

S10 este un computer – Samsung Dex merge mai bine ca oricând, fără întârzieri, fără blocaje, se deschide instant și noi îl folosim chiar pe un monitor 4K direct cu un cablu USB-C la USB-C.

Apropo, dacă folosești adaptorul original pentru Samsung DEX, atunci va funcționa chiar și la 3440×1440 pixeli, foarte aproape de 4K. Pentru asta ai nevoie desigur de un monitor 4K, unul ultra-wide este poate cel mai potrivit.

Interfața de desktop este extrem de similară cu una de PC. Cu toate funcțiile și opțiunile disponibile. Ai acces la toate aplicațiile, unele au interfață optimizată pentru desktop, altele ca Instagram se vor deschide la fel ca și până acum în format de telefon. Nici o problemă, le poți folosi cu tastatură și cu mouse, la fel ca un PC. Ah, da, și suportă multitasking adevărat, ba chiar mai rapid ca unul de desktop pentru că aplicațiile sunt mult mai mici și mai bine optimizate.

Acum, după ce ți-am spus niște lucruri pe care poate nu le aveai în vedere, de ce ai avea nevoie de un S10+? O să spui că are bateria mai mare, nu? Ei bine, și acea baterie a fost gândită să facă față suprafeței mai mari a display-ului. S10+ va avea o autonomie la fel de bună ca S10 în aceleași condiții de utilizare.

Concluzia? Mă tentează să trec din nou la un telefon mai mic, parcă mâinile mele sunt puțin obosite de giganții care îmi ajung în palmă în ultima vreme.

Ultimele articole

Articole recomandate

16 Comments

  1. Salut, George! Am avut ocazia sa testez noul Samsung Galaxy S10 si, dupa parerea mea, se misca groaznic. Trec de la un iPhone XR la acest S10, sunt diferente enorme intre sistemele de operare. Singurul avantaj pe care chiar il vad la noul S10 este camera, care este mult peste cea de la iPhone, cat si senzorul de amprenta introdus in ecran.
    In concluzie, sunt foarte dezamagit de noul S10.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.