CEL MAI LUMINOS TELEVIZOR!! – HISENSE ULED 75U9G

Extrem de multe superlative, însă din punct de vedere tehnic sunt corecte, acesta este unul dintre cele mai avansate televizoare, punct! Din punct de vedere tehnologic este o bijuterie și așa cum spune și producătorul, pentru ei reprezintă aterizarea pe lună. Salutare și bine te-am regăsit cu un nou review de televizor, cel mai luminos din istoria televizoarelor care au trecut pe la noi prin redacție. Și când spun luminos, mă refer la asta!

Acesta este cel mai luminos panou LCD la care m-am uitat vreodată, perfect vizibil și sub lumina reflectoarelor noastre și chiar în lumina soarelui. Dar, chiar ai nevoie de atât de multă lumină în viața ta? Dă-mi voie să îți spun de ce probabil că nu, dar e de senzație pe noul televizor de la HiSense 75U9GQ ULED. Of, iar cu codurile de produse greu de ținut minte. Poate dacă foloseau mai puține consoane.

Primul lucru care reiese din denumire este diagonala de 75 de inci, adică 189 de centimetri. Ecranul este mai mare decât mine și oricare din colegii mei, și vei avea nevoie de un spațiu serios de câțiva metri pătrați pe perete. Renunță la bibliotecă și montează-l direct pe perete, dar cu grijă, are doar vreo 40 de kilograme fără standul solid. . Cel mai impresionant este desigur ecranul și aici avem desigur niște denumiri ce trebuie traduse și începem cu cele mai populare.

HLG, HDR10+ și Dolby Vision/Atmos – Suportă toate standardele de mai sus, și mai interesant este că vedem acest lucrur și pe YouTube dar și pe Amazon Prime și din când în când pe Netflix. Despre HDR se vorbește de zece ani, cel puțin, însă ca să vezi HDR10 ai nevoie de cel puțin 1000 de niți luminozitate. Aici ai mult mai mult, de aceea și acel + de la HDR10+. Practic e compatibil cu cele mai populare standarde de calitate a maginii pe care nu le vei vedea prea curând la televiziune în România. Poți trece prin mai multe moduri de HDR când ai conținut, de la Standard la Day, Night, Dynamic sau Sport. Ferește-te de Dynamic decât dacă nu vrei să impresionezi pe cineva, mai ales cu lumina stinsă.

MiniLED Mai exact FALD MIni LED (Full Array Local Dimming) – Avem un clip dedicat pe această temă iar link-ul este în descriere. Ca să oferi luminozitate unui panoul LCD ai nevoie de LED-uri în spatele lui. Aici sunt peste zece mii de LED-uri, pe 1280 de zone foarte mici care se pot aprinde și stinge în funcție de imaginea afișată în comparație cu câteva sute pe un ecran LCD normal. De aici vine luminozitatea asta care îți rupe ochii pe întuneric. Dezavantajul acesteia este că pe conturul obiectelor luminate vei observa un mic halou, și poți rezolva situația prin scăderea luminozității.

DualCell – Ca să poți focaliza lumina acelor LED-uri foate puternice ai nevoie de un panou de difuzie, dar cum acestea sunt exact în spatele ecranului pe toată suprafața lui, HiSense a ales un al doilea panou LCD, monocrom, pentru a spori astfel și contrastul. Practic sunt două televizoare într-unul, panoul alb negru fiind între cel MiniLED și cel color.

QuantumDot – O tehnologie despre care am auzit la seriile QLED de la Samsung, vine și aici să crească din nou contrastul și culorile afișate. Un al patrulea strat peste panoul principal color.

La capitolul specificații ale ecranului avem de toate, și ce ne surprinde cel mai mult este Contrastul de 1200:1. Desigur, MiniLED-urile sunt răspunzătoare pentru o luminozitate declarată de două ori mai mare ca a unui de top LCD IPS

UltraMotion – Ca orice televizor care se respectă, procesorul intern e în stare să insereze cadre la fiecare secundă care să facă imaginea mai fluidă. Recomandarea noastră, dezactiveaz-o, nimic nu e atât de enervant să vezi un film de acțiune cu mașini care sunt atât de fluide parcă ar fi în spațiu. Lasă creierul tău să insereze acele cadre și bucură-te de filmul respectiv așa cum a fost filmat și editat.

Pentru că vorbim de televizoare în 2021, hop și specificația cu 120 Hz. Panoul este în stare să redea 120 Hz însă doar de pe servicii de streaming, dacă acelea ar livra mai mult de 25 cadre pe secundă. Sau poate în viitor cu un update de software și de pe HDMI? Nu cred, scrie clar pe toate cele patru porturi de pe laterală, 4K 60Hz. 

Dacă tot suntem aici, la conectică stă foarte bine, avem chiar și intrări analog de audio ba chiar și intrare de audio/video pe RCA, pentru consola ta retro de gaming, deși nu știu cât de bine se vede pe un ecran 4K un joc în 360p. Avem atât USB 2.0 și chiar 3.0 dacă vrei să conectezi un HDD extern mai rapid și mai mare. Acela are nevoie de mai mult curent în primul rând. Să nu uităm nici de WiFi Dual-Band și chiar port de rețea dedicat. Recomandarea noastră este desigur, leagă-l cu cablu ca să fie bine, stai mai puțin la buffering pe Netflix și YouTube.

Partea de sunet este cel puțin interesantă. Avem două difuzoare mari de 15 W pe spatele lui, și încă 4 de 10W fiecare, mai mici pe masca frontală. Da, se aude foarte tare, însă peste 50% volum deja nu îmi place cum definește sunetul. Îmi plac însă modurile de ridicare a vocii din meniul de setări, utile mai ales noaptea când te uiți la film.

Telecomanda este clasică cum să spun, elegantă și utilă în măsura în care înveți rapid butoanele însă nu are un controller de mouse sau alte gimmick-uri care ne plac. Are butoane însă pentru serviciile tale preferate de streaming. Și ale mele. 

Sistemul de operare este atât de curat încât nu ai cum să nu îl îndrăgești. Este familiar pentru că are la bază un Android 10, deși se numește VIDAA U, și așezarea meniurile este aproape la fel, fără branding-ul de Google. Merge și cu Google Assistant care te poate salva de căutări compleze folosind o telecomandă basic. Recomandarea noastră, ia o tastatură și un mouse wireless, o să ieși mai câștigat. Sau trimiți ecranul laptop-ului ori al telefonului prin WiFi direct și ai scăpat de bătăi de cap.

Bun, acum că v-ma spus ce știe să facă, ce îi poate duce pielea, îl pot recomanda? Da, pentru cei 13499 LEI la cât costă în magazine acum nu găsești ceva mai luminos la diagonala aceasta. Dar dacă nu ai nevoie de atât de multă luminozitate, atunci alegerea îți aparție doar ție. Poate proiectorul de la HiSense pe care l-am testat recent, numa bun dacă te uiți la filme doar seara ori toată noaptea. 

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.