Cel mai bun server nu se vede (P)

Data center server room

Ca reporter pe teren, am ocazia să deschid ușa mai multor companii și să intru chiar și în camera tehnică. Acolo unde sunt dulapuri întregi cu computere, kilometri de cabluri și desigur instalații masive de aer condiționat. În principiu fiecare companie mai mare are mai multe servere. De date, de email, de infrastructură, etc. Pe lângă acestea forfotesc băieții de la IT, sau fetele, și au grijă ca totul să meargă strună. Cu cât mai multe servere ai în companie cu atât mai mult ai nevoie de unul sau mai mulți oameni foarte bine pregătiți să se ocupe de ele. Plus de achiziții, imprimante și mai știu eu cu ce vrei să îl încarci pe omul respectiv. De la criză încoace, oamenii buni de IT s-au scumpit și sunt rari cei buni. Unii au plecat pe cont propriu, alții pe afară. Știm cu toții discuția. OK, ce facem acum?

Compania a rămas așadar cu un munte de ”fiare” pe care cineva trebuie să le administreze, iar angajații sfârșesc trimițând email-uri de pe adrese de Yahoo. Pe lângă faptul că acel munte de fiare a costat zeci sau poate sute de mii de Euro, o dată la 4-5 ani cam trebuie upgradat sau schimbat. Nimic nu ține o veșnicie, mai ales computerele. Și uite așa, compania respectivă care a alocat sume fabuloase pentru echipamente și oameni, nu își poate desfășura activitatea pentru că nu le funcționează baza de date, email-ul sau sistemul de deschidere a ușilor de pe culoar.

Așa se pierd banii în această industrie, dependentă de tehnologie.

Soluțiile cloud, așa cum le văd și eu acum, sunt cele mai bune opțiuni. În loc să îți iei un rack fizic care să încingă debaraua/camera tehnică, nu mai bine închiriezi în cloud o soluție integrată? Server pentru email, website, bază de date, administrare PC-uri, back-up, rețea internă, internet, infrastructură completă, și cel mai important, securitate maximă. Mult mai bună decât ce ai putea achiziționa tu cu un buget chiar decent. Aici mă refer la soluții antivirus și la anti-hackeri începători.

Telekom oferă de exemplu soluții de Hosting Data Center și Virtual Data Center.

Atenție, urmează o avalanșă de termeni tehnici din care jumătate nici eu nu știu ce înseamnă. Lucrează cu infrastructură Cisco, Juniper, F5 (pentru geekși) și suportă rețele de tip VPN IP MLS (tot pentru geekși, poate îmi explică și mie cineva ce înseamnă asta). La capitolul protocoale, cam tot ce vrei: SMB, NFS, FTP, iSCSI, iar disponibilitatea datelor și a serviciilor este de 99,999%. Pe românește, sunt șanse de zece ori mai mari să îți pice curentul și să îți fure serverul din firmă decât să cadă serviciile din cloud.

Hai să enumerăm avantajele, indiferent dacă ai o firmă mică, mare, nouă, sau cu vechime. Crede-mă, să poți plăti pe cineva să se ocupe de cele menționate mai devreme este o gură de aer proaspăt.

Nu ai costuri de personal. Sigur, poți să îți iei un băiat la IT, dar nu trebuie să știe Linux, Windows, OSX, iOS, Android și Windows Phone.

  • Nu cheltuiești zeci sau sute de mii de euro pentru achiziția sau schimbarea echipamentelor vechi.
  • Totul trebuie să funcționeze tot timpul, ai un contract stufos prin care operatorii de servicii cloud se obligă să livreze non-stop serviciul.
  • Nu au cheltuieli de curent, serverele nu sunt simple computere într-o debara, iar pentru o companie consumul de curent poate ajunge la niveluri impresionante.
  • Nu ai nici bătăi de cap cu sistemul special de climatizare și desigur, nici cheltuieli de curent cu acesta. De multe ori factura pentru răcirea serverelor e mai mare decât cea de consum.
  • Datele tale sunt sigure. Sau mult mai sigure decât ți-ai putea permite. Atât împotriva virușilor, cât și a hackerilor.
  • Intimitate și protecția datelor. Într-un cloud privat, cumpărat ca serviciu, ai mai multă intimitate decât folosind soluții precum Google. Google din informație trăiește, citindu-ți mailurile și învățând căutările tale pe internet.
  • Soluțiile sunt complet scalabile. Dacă firma ta crește, nu trebuie să cumperi echipamente, ci pur și simplu iei un abonament mai mare, sau adaugi utilizatori serviciului respectiv.

Tu cum vezi lucrurile? Ai plăti pe cineva să vină să îți repare computerul sau te apuci tu să înveți de la zero ce trebuie să faci? Și ce faci peste 5-10 ani când deja te pricepi dar nu vor mai exista computere?

UPDATE pentru cei care au cerut imagini din datacenter-ul Telekom.

Ultimele articole

Articole recomandate

27 Comments

  1. Lucrez cu platforma AWS de la Amazon pentru cloud. Costuri mici, totul se rezolva din cateva click-uri, uptime extrem de bun, viteza buna, crearea de instante noi se face in 2 minute. Foarte incantat.

  2. Salut George știu că asta nu are legatura cu articolul dar e urgent. Trebuie sa îmi iau telefon si m-am decis sa cumpăr iPhone 7 dar mie frica sa nu se audă acel hiss din spatele logo-ul. Ce poți să-mi spui si mie te rog.

  3. Solutiile cloud au avantaje si dezavantaje. Ce ai enumerat tu mai sus,e frumos sau asa ar trebuie sa fie,(nu numai in contract ).Odata ce datele tale sunt pe net ..sunt aproape publice. Injectarea bazelor de date se intampla destul de frecvent(indeferent de server).Marile companii de host sufera atacuri zi de zi. Pe langa asta,isi schimba actionariatul sau patronatul ,frecvent,TOS`urile lor sufera schimbari majore des sau cum le numesc ei(actualizarile termenelor si conditiilor.) Companiile mari ,iar mai nou si cele mijlocii,investesc in propriile lor servere,multe dintre ele prefera ca la sfarsitul programului de lucru sa si taie alimentarea lor de la reteaua de energie,ele fiind accesibile doar in timpul programului. Tinand active doar serverul pentru site-ul web si mici aplicatii de programari ,email etc. Pe de alta parte,migrarea bazelor de date costa foarte mult. Noi am primit o oferta foarte mare pentru migrarea datelor .Nu doresc sa evidentiez prin acest comentariu doar partile negative..nici vorba..are si niste parti foarte bune,pe majoritatea le-ai enumerate tu in articol. Sunt convins ca multora dintre societati cloud`ul este o solutie eficienta.

    • De acord cu tine, un centru de date care lucrează pentru mai mulți clienți e ținta atacurilor constante. Dar și securitatea e la un nivel mai sus. Sau mai multe. E foarte bine că ai enumerat și dezavantajele, cine citește acest articol va ști la ce să se aștepte. Din păcate oferta e atât de complexă, și diferă de la caz la caz. În plus, da, intră în discuție și factorul uman.

      • Multumesc frumos pentru aprobarea/validarea comentariului.
        Propun printre altele,sa publici un articol despre SPAM(MESAJE CU CARACTER PUBLICITAR) . Ar fi frumos sa vedem o dezbatere pe acest subiect. Dupa parerea mea e util,atata timp cat ai posibilitatea sa te dezabonezi de ele si sa nu mai fii deranjat niciodata. „SPAM-ul este util sau nu? ” De ce in mediul online este interzis ,iar in cel offline permis. Cutiile postale fizice sunt bombardate de ofertele hypermarketurilor si ale altor companii,iar in mediul acesta,fata de cel virtual nu prea exista o posibilitate de unsubscribe/dezabonare.
        Eu cred ca ar fi multe de discutat.

        *NOTA =nu fac referire la mesajele de phising sau scam.

  4. Pe timpuri cei de la Romtelecom aveau cele mai proaste servicii pe partea de gazduire.

    Sa speram ca dupa ce au fost cumparati de Nemti lucrurile s-au imbunatatit.

  5. Astia glumesc cu 50euro pe puterea aia de calcul? Ca e mai mult dublu fata de competitorii din Europa.

    50,00 Eur/Lună
    (fără TVA)

    Beneficii incluse
    Stocare

    80 GB

    RAM Garantat

    1024 MB

    RAM Maxim

    1,5 GB

    CPU Garantat

    1,5 Ghz

    CPU Maxim

    2,9 Ghz

    Interfețe de Rețea / Procesoare Virtuale

    1 NIC/1 vCPU

    Adrese IP

    1

  6. Sunt fan Cloud, desi este interesanta afirmatia „There is no Cloud, it’s just someone else’s computer”.
    Eu cred ca orice firma ce are ca obiect de activitate orice altceva decat IT ar trebui sa se orienteze catre o astfel de solutie, motivul este simplu din punctul meu de vedere: business focus. Daca vinzi papuci nu trebuie sa fi expert pe infrastructura IT, cumperi un serviciu, lasi pe cineva sa ti-l administreze, win – win.
    Totul suna frumos, dar ce faci cand acel „Cloud” este down? Din pacate in ziua de azi avem parte de asa ceva „http://www.datacenterdynamics.com/content-tracks/security-risk/major-ddos-attack-on-dyn-disrupts-aws-twitter-spotify-and-more/97176.fullarticle” sau „https://www.engadget.com/2016/11/29/mirai-botnet-targets-deutsche-telekom-routers-in-global-cyberatt/”. Iar cand ceva de genu se intampla parca ai fi preferat sa ai toate datele la tine in „beci”.
    Totusi daca ar trebui sa ma decid pt o solutie de Cloud si as fi o firma mica sau mijlocie as merge pe mana unor solutii SaaS (Software as a Service). Ex: vrei pachet Office? Nu ai nevoie de decat de Office 365 de la Microsoft. Vrei CRM? mergi la SalesForce etc.

    • Prefet de acord cu tine, dacă faci pantofi nu trebuie să îți bați capul să îți instalezi singur computerele sua sistemul de supraveghere. Da, se întâmplă să pice și la ei, dar cred că oricum mult mai puțin dacă l-ai face de unul singur.

  7. Preturile telekom pentru vps-uri sunt exagerate. Foarte exagerate. Sunt mai scumpi decat AWS de care multi fug acum catre servere bare metal. Inteleg ca trebuie sa iti finantezi cumva aceasta activitate dar mi se pare ca te discreditezi cu astfel de postari.

  8. Problema cu cloud-ul e ca nu scaleaza liniar.
    E foarte OK la inceput, cum au scris antecomentatorii – business focus. In plus e o optiune de optimizare fiscala – totul e OPEX.
    E de asemenea foarte bun ca sa absorbi varfuri de trafic (de ex. BF cand poti suplimenta pe cloud serverele la preturi destul de ok – nicio firma nu-ti face leasing pe 24h la echipamente).

    Problema apare atunci cand incepi sa cresti si observi ca fiecare noua instanta de EC iti umfla nota de plata cu echivalentul unui server fizic… La peste un anumit numar de masini costurile totale s-ar putea sa fie comparabile intre cloud si propriul data center; poate chiar propriul data center e mai ieftin. In plus doar la nivel PaaS clientul nu se preocupa de mentenanta softului. In IaaS e in continuare de sysadmin/devops – doar ca nu mai are masini fizce.
    Asta e si motivul pentru care solutiile de ‘private cloud’ gen OpenStack infloresc. Daca cloud-ul public ar fi panaceul atunci chestiile custom nu ar prezenta interes pentru nimeni.

      • Daca le aprobi asa greu care mai e sensul lor?
        Dar nu mi se pare ok sa publici articole publicitare pentru asftel de produse si sa accepti foarte greu comentariile. Inteleg ca trebuie sa ai un venit pentru a justifica munca depusa dar nu incerca sa il obti prin promovarea unor astfel de produse.
        E un produs mult prea scump pentru ce ofera in comparatie cu provideri consacrati pentru DigitalOcean, Linode, Vultr, Hetzner. Mai ales ca este oferit folosind ceva asemanator OpenVz. Cu asfteld e articole credibilitatea ta sa scada.

  9. Buna George,
    Felicitari pentru ca esti invitatul de onoare al Connect Romania 2017.
    Asta dovedeste recunoasterea de care te bucuri.
    Abia asteptam sa te vedem live.
    Din pacate inregistrarea la eveniment se face numai pe baza de „promotional code”, stii cumva cum putem procura unul?
    Multumesc frumos

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.