Categorie: General

Cel mai bun server nu se vede (P)

Data center server room

Ca reporter pe teren, am ocazia să deschid ușa mai multor companii și să intru chiar și în camera tehnică. Acolo unde sunt dulapuri întregi cu computere, kilometri de cabluri și desigur instalații masive de aer condiționat. În principiu fiecare companie mai mare are mai multe servere. De date, de email, de infrastructură, etc. Pe lângă acestea forfotesc băieții de la IT, sau fetele, și au grijă ca totul să meargă strună. Cu cât mai multe servere ai în companie cu atât mai mult ai nevoie de unul sau mai mulți oameni foarte bine pregătiți să se ocupe de ele. Plus de achiziții, imprimante și mai știu eu cu ce vrei să îl încarci pe omul respectiv. De la criză încoace, oamenii buni de IT s-au scumpit și sunt rari cei buni. Unii au plecat pe cont propriu, alții pe afară. Știm cu toții discuția. OK, ce facem acum?

Compania a rămas așadar cu un munte de ”fiare” pe care cineva trebuie să le administreze, iar angajații sfârșesc trimițând email-uri de pe adrese de Yahoo. Pe lângă faptul că acel munte de fiare a costat zeci sau poate sute de mii de Euro, o dată la 4-5 ani cam trebuie upgradat sau schimbat. Nimic nu ține o veșnicie, mai ales computerele. Și uite așa, compania respectivă care a alocat sume fabuloase pentru echipamente și oameni, nu își poate desfășura activitatea pentru că nu le funcționează baza de date, email-ul sau sistemul de deschidere a ușilor de pe culoar.

Așa se pierd banii în această industrie, dependentă de tehnologie.

Soluțiile cloud, așa cum le văd și eu acum, sunt cele mai bune opțiuni. În loc să îți iei un rack fizic care să încingă debaraua/camera tehnică, nu mai bine închiriezi în cloud o soluție integrată? Server pentru email, website, bază de date, administrare PC-uri, back-up, rețea internă, internet, infrastructură completă, și cel mai important, securitate maximă. Mult mai bună decât ce ai putea achiziționa tu cu un buget chiar decent. Aici mă refer la soluții antivirus și la anti-hackeri începători.

Telekom oferă de exemplu soluții de Hosting Data Center și Virtual Data Center.

Atenție, urmează o avalanșă de termeni tehnici din care jumătate nici eu nu știu ce înseamnă. Lucrează cu infrastructură Cisco, Juniper, F5 (pentru geekși) și suportă rețele de tip VPN IP MLS (tot pentru geekși, poate îmi explică și mie cineva ce înseamnă asta). La capitolul protocoale, cam tot ce vrei: SMB, NFS, FTP, iSCSI, iar disponibilitatea datelor și a serviciilor este de 99,999%. Pe românește, sunt șanse de zece ori mai mari să îți pice curentul și să îți fure serverul din firmă decât să cadă serviciile din cloud.

Hai să enumerăm avantajele, indiferent dacă ai o firmă mică, mare, nouă, sau cu vechime. Crede-mă, să poți plăti pe cineva să se ocupe de cele menționate mai devreme este o gură de aer proaspăt.

Nu ai costuri de personal. Sigur, poți să îți iei un băiat la IT, dar nu trebuie să știe Linux, Windows, OSX, iOS, Android și Windows Phone.

  • Nu cheltuiești zeci sau sute de mii de euro pentru achiziția sau schimbarea echipamentelor vechi.
  • Totul trebuie să funcționeze tot timpul, ai un contract stufos prin care operatorii de servicii cloud se obligă să livreze non-stop serviciul.
  • Nu au cheltuieli de curent, serverele nu sunt simple computere într-o debara, iar pentru o companie consumul de curent poate ajunge la niveluri impresionante.
  • Nu ai nici bătăi de cap cu sistemul special de climatizare și desigur, nici cheltuieli de curent cu acesta. De multe ori factura pentru răcirea serverelor e mai mare decât cea de consum.
  • Datele tale sunt sigure. Sau mult mai sigure decât ți-ai putea permite. Atât împotriva virușilor, cât și a hackerilor.
  • Intimitate și protecția datelor. Într-un cloud privat, cumpărat ca serviciu, ai mai multă intimitate decât folosind soluții precum Google. Google din informație trăiește, citindu-ți mailurile și învățând căutările tale pe internet.
  • Soluțiile sunt complet scalabile. Dacă firma ta crește, nu trebuie să cumperi echipamente, ci pur și simplu iei un abonament mai mare, sau adaugi utilizatori serviciului respectiv.

Tu cum vezi lucrurile? Ai plăti pe cineva să vină să îți repare computerul sau te apuci tu să înveți de la zero ce trebuie să faci? Și ce faci peste 5-10 ani când deja te pricepi dar nu vor mai exista computere?

UPDATE pentru cei care au cerut imagini din datacenter-ul Telekom.