Cea mai bună boxă portabilă? – Cred că Bose a reușit!

Dacă ți-am trezit nostalgia sau pur și simplu ți-am pus un zâmbet pe față cu acest intro, dă un like acestui video și lasă apoi un comentariu la final. Iar pentru asta, ți-ai făcut deja o listă de gadget-uri pe care să le iei la plajă. Deși nu recomand ca fiecare să vină cu muzica lui la plajă, și să se creeze o discotecă vastă de preferințe muzicale la două prosoape și trei șezlonguri, o să cauți totuși o boxă Bluetooth.

Există și alte modele decât JBL charge să știi, iar dacă vrei puțin mai multă calitate și un sunet mai curat, am pe masa de review un BOSE SoundLink Flex. Este strănepotul primului  SoundLink, o boxă care ne-a plăcut prea mult la momentul lansării ei. Atât de mult încât am recomandat-o oricui căuta ceva mic dar potent.  SoundLink Flex e gândită pentru exterior, mai ales pentru accidente în apă. Ba chiar plutește ca să nu ai nevoie de scufundători să o caute pe fundul mării. 

Vine cu un rating IP 67 pentru apă și praf, iar producătorul promite că grila exterioară este la fel de rezistentă, atât la lovituri cât și la coroziune. Da, este una din boxele pe care poți să le iei la duș fără să îți fie teamă că o vei schimba la anul.

Apropo, știi că telefonul este foarte sensibil la aburii fierbinți din baie? Chiar dacă are și el rating IP 67, aburii reușesc să distrugă membrana de protecție și de aceea poți avea probleme cu el. Mai bine sacrifici o boxă mai puțin sensibilă și mult mai ieftină.

70% din suprafața boxei este acoperită cu silicon, despre care știm că rezistă la șocuri, zgârieturi și mai ales praf și nisip. Grila frontală este din oțel, cu un strat gros de vopsea aplicată în câmp electrostatic. Nu vei reuși să o zgârii prea ușor. Chiar și agățătoarea pentru rucsac este solidă, și suficient de mare să o pui pe un cuier de prosop. Se va răsuci puțin pe rucsac și o să aduci carabiniera de acasă, însă mă bucur că ai totuși o metodă de prindere.

Greutatea e modestă, doar 589 de grame. Nu îți recomand însă să o iei la drum lung, la o plimbare de o zi orice kilogram în plus contează. 

Butoanele sunt pe partea de sus, sunt moi și ușor de recunoscut. Power, Volum, conectare Bluetooth și un buton central de asistent vocal. E inutil, mai ales dacă ai telefonul la câțiva metri. Pe boxă trebuie să apeși ca să îi dai o comandă, pe telefon, nu. Dacă îl setezi corect nici nu trebuie să aibă ecranul deblocat. 

Nu înțeleg însă un lucru, de ce în 2022 mai folosim Bluetooth 4.2 doar cu compatibilitate SBC. E ok pentru sunetul de pe Spotify, YouTube Music sau chiar Apple Music, nu au un bitrate mai mare. Parcă mi-aș fi dorit însă conectivitate Bluetooth 5.0 ca să se poată conecta simultan la două dispozitive. Nu poate, dar ține minte vreo 8 pe care le poți administra din aplicație. 

Nu, nu are mufă jack pentru conectare auxiliară, și ești limitat doar la Bluetooth. Poate a fost intenționată omiterea lui, nu știu, cert e că poți să îți iei gîndul de la acest conector. 

Aplicația apropo este Bose Sound Connect nu Bose Music ca la alte modele de boxe și căști. E relativ limitată și nu are egalizator. Deși îți recomand să lași sunetul plat, așa cum l-a gândit producătorul, pe Android poți instala o aplicație de egalizare. Dacă ai un Samsung e mai simplu, e integrată în interfața de utilizare a telefonului. E utilă mai ales pentru ghidul de utilizare și conectare, și pentru a o ține împerecheată constant prin Bluetooth Low Energy, funcție utilă mai ales când o folosești ca speaker pentru apelurile telefonice. 

Tot din aplicație, dacă ai suficientă dare de mână și ți-ai cumpărat două, poți să le legi în mod stereo pentru o audiție sensibil mai imersivă. Boxa are un singur difuzir de înalte și un driver de bass. Tocmai de aceea recomand să o ții pe verticală dacă ești suficient de aproape de ea ca să sesizezi diferența de poziție. 

Sunetul e curat, destul de dinamic, plin în zona de joase pe la 150-200 Hz la volum redus și undeva peste 400 Hz la volum ridicat. Știm deja de la alte modele de difuzoare că Bose reduce volumul difuzorului de bass pentru a nu distorsiona. Chiar și așa se aude mai bine decât aproape orice alt model la zona aceasta de preț. 

Bateria este măricică dar nespecificată ca dimensiune. Bose spune 12 ore de audiție continuă și cam pe acolo stă la un volum de 60%. 12 ore în continuu nu e o cifră rea deloc, mai ales că o respectă și în lumea reală nu doar pe hârtie. 

Are și QuickCharge, iar noi am reușit să băgăm în ea 50% în mai puțin de o oră cu un încărcător de la Huawei. Nu știu ce scrie Bose pe site de 4 ore de încărcare, poate dacă o legi la un laptop și nu la priză. A, vine doar cu cablu în cutie, probabil nu voiau să creeze confuzie dacă folosești un încărcător de Apple de 5W. Se mai întâmplă, mai ales că produsele Bose cred că se mai vând încă alaturi de iPhone-uri. 

Bun, preț, cât costă și merită oare banii tăi? E la același preț cu JBL Charge 5 și cu SOny XE200, care se va lista la începutul lunii iulie. Este perfect comparabilă ca sunet și autonomie cu cele două, ba chiar parcă este mai clară din punct de vedere medii și înalte. Bass-ul este o idee mai cuminte ca la JBL, însă asta e bine pentru că nu distorsionează deloc.

Bose spune că poate umple cu un sunet curat o sufragerie normală. Dacă trăiești în Japonia poate, unde sufrageriile nu au mai mult de 10 metri pătrați. Bine, nici în România nu sunt prea mari așa că afirmația rămâne valabilă.

Ultimele articole

Articole recomandate

1 Comment

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.