Ce telefon să îmi cumpăr?

Aceasta este una dintre întrebările pe care le primesc cel mai des pe blog, și este normal. Le apreciez pe toate și încerc să vă răspund cât mai repede la toți. Alegerea unui telefon nu este simplă, mai ales că apare câte unul nou odată la două săptămâni. Cama așa am calculat eu, și nu mă refer aici doar la vârfurile de gamă ci și la cele de zonă medie.

Voi încerca să structurez aici cele mai importante aspecte la care să te uiți atunci când cumperi un telefon și aștept și completări de la voi, în comentarii. Dacă te întrebi de ce în fotografia de mai sus sunt un Samsung Galaxy S9 și un S9+, le poți câștiga aici: www.buhnici.ro/giveaway Extragerea pentru acestea două o facem pe 16 martie. Pentru Razer Phone și OnePlus 5 atunci când atingem 500.000 de subscriberi pe YouTube.

Doi ani de la vechiul telefon

Cam aceasta ar fi după mine distanța dintre telefonul vechi și cel nou. Dacă ai de exemplu un S7, da merită să faci upgrade la S9. S-au întâmplăat multe din 2016. Dacă ai S8 nu merită. Diferențele de performanțe, cameră și funcții se simt mai bine la o perioadă de doi ani între dispozitive. Atenție, mă refer la data de lansare a acelui telefon. Dacă vrei să ai însă cel mai nou și cel mai bun telefon nu pot să te împiedic să faci asta, sunt banii tăi până la urmă.

Ce cauți la noul telefon?

Ce cauți mai exact? E prea lent? Are ecranul prea mic? Camera foto nu e suficient de bună? Trebuie să te gândești puțin cam ce te nemulțumește la actualul dispozitiv. De multe ori te plictisești de el și pur și simplu vrei ceva nou, mai bun. E normal, mai ales că pui mai des mâna pe el decât pe o geacă sau o pereche de blugi. Și mie mi se întâmplă, și de multe ori nu știu ce vreau. Nu e vina ta, stai liniștit, am spus mai sus, se lansează unul nou odată la două săptămâni. Este în interesul producătorului să îl schimbi cât mai des, nu?

De cele mai multe ori îl vei cumpăra pe cel care îți place cel mai mult. De aceea îți recomand să treci prin magazinele operatorilor să pui mâna pe ele. Arată diferit în poze și filmări pe YouTube decât atunci când îl ții în mână.

Camera foto

Regula este următoarea: Telefoanele de top au cele mai bune camere, cele de preț mediu ceva mai slabe, și cele sub 1000 de lei de exemplu, decente. Diferența între telefoanele de top de exemplu este destul de mică. O vei observa diferența doar dacă le pui unul lângă celălalt și apoi compari fotografiile pe ecranul unui monitor. 98% din cei care fac fotografii cu telefonul, și aici mă includ și eu, le vor vedea doar pe telefon. Atât.

Performanță

Din nou, la fel ca la camere foto, telefoanele de top sunt cele mai rapide. Cele de zonă medie, să zicem 1500-2000 lei au performanțe decente și nu vei avea probleme să rulezi Facebook, Instagram, YouTube sau jocuri pe ele. Chiar și jocuri, da, vor rula bine pentru că majoritatea sunt gândite pentru dispozitive de genul. Dacă producătorii de jocuri ar gândi jocurile doar pentru telefoane de top, profitul lor ar fi mult mai mic. Telefoanele de zonă medie reprezintă grosul vânzărilor, atât pentru producătorii de telefoane cât și pentru cei de jocuri și aplicații.

Baterie???

Am pus trei semne de întrebare pentru că, înafară de telefoanele cu baterii de 5000-10000 mAh, restul sunt gândite să reziste 10-12 ore de utilizare medie. Nu mai mult. De la cele de 1000 de lei până la cele 5000 de lei. Așa sunt optimizate bateriile, în funcție de grosimea și performanțele telefonului. Asta este tehnologiea deocamdată, cu asta trăim. Soluția este încă un încărcător la birou, unul în mașină, sau eventual o baterie externă dacă circuli cu metroul sau mergi pe jos.

Cum le compari?

Există însă o metodă sigură pe care și eu o folosesc atunci când vreau să compar două sau mai multe telefoane. Se numește GSMARENA.COM

Da, am pus link mai sus către ei. Intri pe site, cauți modelul telefonului tău de exemplu, și apoi pe cel pe care vrei să îl cumperi după ce apeși pe butonul de compare. Așa vei vedea toate specificațiile, absolut toate, una în dreptul celeilalte. Acum, te uiți la ce te interesează pe tine. Procesor, performanță, baterie, ecran, cameră, conectivitate, etc. Așa îți poți face o primă idee dacă merită sau nu diferența de bani pe care trebuie să o dai pe telefonul nou. Sau chiar prețul acestuia dacă îl vei cumpăra direct, fără să renunți la cel vechi.

Știu, sunt multe cifre acolo, însă dacă nu te descurci întreabă-mă la comentarii pe mine sau pe Radu și îți vom răspunde cât de repede putem. Hai să discutăm, pe tine ce anume te interesează la un telefon?

Ultimele articole

Articole recomandate

313 Comments

  1. Salut George! Am o intrebare pentru Radu legata de htc u11. Se zvoneste ca din cauza acelui squeeze feature rigiditatea telefonului ar fi afectata. A simtit vreodata Radu ca htc u11 ar fi un telefon fragil? Il recomanda peste un s8?

  2. Salut, apreciez maxim ceea ce ai scris, ai perfectă dreptate și cred că este destul de stresant să fii întrebat constant ”ce ai alege între x și y?” sau ”ce să-mi iau dintre x si y?”. Sper că întrebările mele să nu fie lafel de sâcâitoare. Sincer vreau să nu mă mai intereseze aceste întrebări, pur si simplu castigand la giveaway (doamne ajuta):
    1. Care este diferența între un procesor Mediatek, Kirin, Qualcomm toate de ultimă generație? Nu îmi pot da seama la ce e mai bun fiecare. Am căutat să înțeleg pe internet dar am eșuat…
    2. Eu sunt un tânăr de 17 ani, am foarte mult timp liber(prea mult, încat mi-am deschis și eu un blog pe care nu îl citește nimeni înafara de mine) și mă uit foarte mult pe internet, video/bloguri, astfel vreau un ecran clar și acum vine întrebare: e mai bun un ecran Amoled cu rezoluția
    1080 x 1920 sau un IPS cu rezoluție mai mare 1440 x 2880 și cu densitate de pixeli mai mare?
    3. Sunt Dj și vreau ca în orice moment să am un device care să îmi poată oferi un sunet cât mai clar în căști. Telefonul meu actual avea Dolby Atmos(Lenovo K6) și am fost extrem de mulțumit de sunetul pe care îl oferea (păcat că s-a spart, nu mai ține bateria si merge in poze). La ce să mă uit pentru a vedea dacă îmi oferă calitate a sunetului un telefon? Poate chiar ceva care să îmi redea muzica necompresata ar fi nemaipomenit!!
    4. Și ultima întrebare (probabil cea mai enervanta): Este mai bun un telefon de top din 2016 sau un telefon mid-range 2017?
    Vă mulțumesc pentru timpul acordat citirii comentariului meu și sper sa ma ajutați cu răspunsuri.

  3. Bună,George,am să urmez sfaturile cu „share-ul la guveaway-ul din 1 de mărţişor.
    ACEST BLOG NU-I SECURIZAT!!!(???)
    PT TINE AM SĂ RISC..HMM

  4. Ce părere ai despre honor 10 view?
    Am stat ceva timp pana am decis sa.l achiziționez. Eram in dubii intre Nokia 8 si honor 9 si tindeam catre honor 9. Foloseam si inca mai folosesc pentru o perioada scurta oneplus 3.

  5. Bună ziua.
    Am un 1 + 5T. Varianta 128 cu 8
    Merita sa îl schimb cu un alt telefon mai performant de pe piata? Nu mă interesează ceva ajuns la un telefon ci over Allview că și dispozitiv per total.
    Știu că există camera mai buna pe alte telefoane sau ecran sau aspect mai deosebit…per total general merita sa îl schimb? Și dacă totuși se impune schimbarea cu ce dispozitiv sa îl schimb?

  6. 90% dintre utilizatori nu au repere fixe in ceea ce priveste achizitionarea unui nou terminal. Il iau pentru ca le place cum arata, ca e cel mai nou, ca are pret bun (accesibil lor) sau ca e la moda. Restul de 10% il iau in functie de nevoi (putere de procesare, camera foto, etc.). Pe astia 10% ii gasim aici si pe alte site-uri dedicate,ei se informeaza, comenteaza, compara. Ei sunt „pasionatii”. Eu de exemplu am doua criterii care ma fac sa ma rezum la foarte putine modele: ecran AMOLED (si derivatiile acestuia, OLED, LED, SAMOLED, P-OLED, etc) pentru ca imi place sa am Glance (nativ sau prin app), si certificare IP68 (pentru ca de la Xperia Z3 m-am obisnuit sa nu ma crizez daca ploua pe telefon, vars suc pe el sau fac o poza in mare). Aceste aspecte cumulate ma reduc la 2 producatori, Samsung si LG, iar senzor + app Health puse in discutie ca avantaj, ma face sa ma rezum la Samsung. Nu vreau asta, dar deocamdata atat ofera piata. Astept chinezii. Sau Nokia, prima dragoste :)

  7. Cand aleg un nou telefon ma orientez sa fie cat mai slim, usor de tinut intr-o mana si de umblat cu o mana, sa faca poze clare, bateria sa ma ajute in caz de dolosesc anumite aplicatii ce mananca mai multe resurse, si sa se miste cat mai bine fara pic de lag.

  8. Cum vi se pare Mate 10 Lite … Se merita sa dau 1500 de lei in vara pe el ? Sau mai putin daca se ieftineste . Sau dati-mi exemple de telefoane bune cu stocare de cel putin 64 GB ecran mare si camera buna intre 1000 si 2000 lei

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.