Ce înseamnă un oraș inteligent?

Există o mulțime de teorii despre orașe inteligente, proiecte de tot felul, însă puține sunt puse în aplicare. Motivul principal sunt desigur banii. Ori lipsesc, ori au existat și nu au fost investiți cu cap în acel proiect.

Am scris acum ceva vreme despre proiectul Smart City de la Alba Iulia, recunosc, fără multe speranțe că va deveni ceva mai mult de atât, un proiect bine gândit care la momentul respectiv suna exact așa. Ca un proiect.

Zilele trecute l-am trimis pe Radu la plimbare, să vadă cu ochii lui care este situația și de ce aud din ce în ce mai des de acest oraș. S-a întors cu zâmbetul pe buze și tolba plină de povestiri. Vă spun și vouă ce mi-a transmis. Proiectul este deja în mare parte implementat, urmează să fie extins și să acopere între orașul, iar asta nu poate decât să mă bucure.

Internet Gratuit

Vorbeam atunci de internet gratuit în multe puncte ale orașului și în autobuze. Este implementat în 15 autobuze și în zonele centrale ale orașului, primărie, universitate, și deservește fără limită de trafic zeci de mii de utilizatori în fiecare zi. Desigur, dacă stai pe torrenți vei fi blocat o perioadă, e totuși un hotspot pentru toată lumea. Un lucru interesant, înainte de conectare la hotspot ți se cere să completezi un chestionar, în mare parte despre serviciile publice, lucruri pe care le-ai considera utile în orașul tău. Există așadar o cale directă de comunicare și de preluare de feedback de la locuitorii orașului.

Apropo de asta, a fost pusă în funcțiune și o platformă publică pe harta căreia poți adăuga orice fel de situație apărută. De exemplu o groapă, o gaură de canal, o bordură distrusă sau chiar idei și soluții pentru probleme de trafic. Poate poți regândi modalitatea de intrare într-o intersecție care va fluidiza traficul pe strada respectivă. Aceste adnotări sunt luate în considerare și primești și răspuns atunci când problema este rezolvată. Sau atunci când este necesară o investiție mai mare și un proiect mai amplu ți se comunică și acest lucru.

Doar din conectările la internet se poate observa când și unde sunt cei mai mulți turiști, ce tip de conținut se consumă și cum poate fi îmbunătățit chiar și transportul în comun pe rutele respective. Se pot regândi spații de parcare, se pot adăuga reclame pentru restaurante sau magazine din apropiere. Aproape orice. Există chiar display-uri în stațiile de autobuz ce urmează să afișeze ora aproximativă la care vine autobuzul, ca să nu stai în ploaie cât îl aștepți.

Tot la capitolul internet, Orange pregătește instalarea de hotspot-uri 5G care să acopere tot orașul în mod eficient, ținând cont de zonele cu trafic mai intens. Da, ai citit bine, 5G! Alba Iulia va fi probabil unul dintre primele orașe cu 5G din țară. Mă mut acolo.

Iluminare

Un alt aspect important al unui oraș este iluminarea. În 2017, în multe orașe din țară, chiar și în București, lumina se aprinde de la buton. Sau de la mai multe, atunci când sună alarma pentru mecanicul de serviciu. În funcție de apusul soarelui. Puțin cam învechit sistemul, nu credeți?

Dacă eu acasă îmi pot instala un senzor de luminozitate exterioară și un bec cu led, iar lumina se aprinde singură atunci când se înserează, de ce nu s-ar putea face asta și la nivelul unui oraș? Se poate, tot în Alba Iulia există 100 de stâlpi cu iluminare cu LED, controlabilă în intensitate și care poate porni automat când se face seară. Sau când vine furtuna și se întunecă prea tare cerul. Becurile își pot scădea intensitatea luminoasă chiar la jumătate în perioadele din noapte când nu este trafic și uita așa se economisește și mai mult curent.

Acest sistem implică faptul că stâlpul va fi conectat în permanență la curent, lucru care nu se întâmplă cu vechile sisteme de iluminare. Așa se pot instala camere de supraveghere, senzori și alte dispozitive ce pot influența pozitiv traficul și securitatea. Consumul este oricum foarte mic, în comparație cu becurile normale de iluminat stradal care consumă și 500W. Becuri, care oricum nu rezistă mai mult de 1-2 ani. Apropo, becurile LED pot transmite în aplicație chiar și starea lor de utilizare, ca să le poți schimba la timp.

Educație

Un alt factor important este cel al educației. În Alba Iulia a fost introdus un catalog digital. Teoria este simplă și funcționează. Cu cât mai rapid ajung informațiile de la profesori la părinți și cu cât mai transparentă este această comunicare, cu atât mai mult au de câștigat copii. În mod deloc surprinzător, copii sunt de acord cu asta. Bine, poate nu chiar toți, însă nu ar trebui să ai nimic de ascuns la vârste fragede, cel puțin nu față de părinți. Așa se spune :)

Rezultatul? Cu 50% mai puține absențe, note mai bune pentru elevi și o creștere cu 133% a numărului de elevi cu media generală 10. 10, da?

În concluzie, voi sta cu ochii mai atent pe Alba Iulia în viitorul apropiat. Și vă propun și vouă să faceți la fel. Există niște oameni în administrația lor publică care încearcă și reușesc să atragă investiții pe care le folosesc exclusiv la dezvoltarea orașului. Nu mult, cam 200 de milioane de euro în ultimii zece ani, bani care au fost folosiți cu cap în proiecte precum stațiile de epurare ale apei, canalizare, și multe alte lucruri deștepte pe care nu le vezi upgradate nici măcar în București. Sigur, capitala nu este un etalon din multe aspecte, poate doar ca dimensiune, și cu siguranță va rămâne în urma altor orașe mai mici și mai active din acest punct de vedere.

Dacă vrei să îl asculți pe Radu care îți povestește despre orașul inteligent, aruncă o privire pe cavaleria, aici.

Vizionare plăcută și dă-i un share să îl vadă și prietenii tăi dacă ți-a plăcut. Apropo, te-ai înscris la Giveaway? Am un iPhone 8 și un Galaxy Note 8 de dat. Le vrei? Intră aici: GIVEAWAY

Nu ezita să îmi lași un comentariu aici, pe blog. Atenție, comentariile sunt moderate, de aceea nu apar imediat, iar asta tocmai ca să am timp să îți răspund pe îndelete.

Încă un lucru, am observat că unii se plâng că videoclipurile noastre se văd sacadat, mai ales de când am trecut la 4K 60fps. Ne pare rău, dar cel mai probabil este conexiunea de internet sau computerul de pe care vă uitați. Încercați să treceți clipul la 1080p 60fps și lăsați-mi un comentariu dacă se mai întâmplă acest lucru.

Ultimele articole

Articole recomandate

9 Comments

 1. PROIECTUL VENUS, ACELA ESTE UN ORAS CU ADEVARAT INTELIGENT, SI AM FACE BINE SA IL SUSTINE !!!!
  Te rog povestestene parerea ta despre PROIECUTUL VENUS SI JAQUE FRESCO !!!
  MULTUMESC Anticipat

 2. Buna ,
  Eu sunt din Cluj Napoca ,și în orașul meu avem wifi fixate în puncte cheie a orașulu.Ce mai este tare la noi ,primăria a făcut o platforma in care postează proiecte și noi/locuitorii orașului votam ce proiecte sa se implementeze,ii chiar foarte tare .Plus că în mijloacele de transport noi avem internet .
  Întrebarea mea de ce se pot face lucruri foarte bune la orase mici,unde nu primesc așa multi bani și la orașele mari cu importanta mare nu se face nimica .Cum putem schimba noi ,oameni ce trăim în ele ceva ??

 3. Felicitări oamenilor care gandesc si realizeaza acestea pt.cetatenii orasului Alba Iulia.Mai exista insa cel putin un oraș care are demult implementate acele lucruri enumerate de tine George si anume Brașovul.

 4. Cluj, Iași și Alba Iulia mereu au fost peste București ca și new world tech.
  Dar și aici sunt șanse foarte mari să se implementeze, că investitori sunt destui.
  Ne trebuie doar altă conducere la primărie, sau oameni care se implică mai mult de la administrație.

 5. Practic doriti sa construiti Bigbrother sub masca facerii de bine .

  1) Doriti camere de luat vederi cu care sa puteti urmarii masinile si oamenii , bineinteles ca vor avea face recognition si vor recunoaste numerele de la masini mai devreme sau mai tarziu.
  2) Doriti sa stiti ce face lumea pe internet deoarece bineinteles tot traficul de internet prin internetul „gratis” va fi logat , nu ca acum cel prin internetul cu plata nu ar fi…
  3) Tot cu ajutorul acestui internet gratis oamenii vor putea fi localizati mai usor in functie de acces point-ul la care sunt conectati + celula gsm la care sunt conectati. Pe langa faptul ca oamenilor li se vor fura date personale de catre „autoritati” , vor fi lasati si la indemana oricarui „hacker” ce poate fi si un pusti de 9 ani , deoarece bineinteles tot traficul poate fi interceptat de catre cel care se afla in aceeasi retea cu persoanele ce folosesc acea retea.
  4) Va incapatanati sa ne demonstrati binefacerile unei tehnologii absolut nesigure deoarece planul din care si dumneavoastra faceti parte este instaurarea unui sistem de dictatura mascata . Scopul acestei tehnologii este evident nu a fost niciodata siguranta omului ci haiturea lui dupa cum doreste „conducerea”
  5) Nu mai devreme de acum aproximativ 3 zile protocolul wpa 2 a fost demonstrat inutil ,putea fi oricum aflata parola si inainte de spargerea protocolului chiar daca un pic mai greu, cardurile de ratb sunt sparte de 4 ani de zile cel putin , windowsul fura datele oamenilor si le trimite in „cloud” pentru analiza adica binele cetateanului , de asemenea face implicit localizare si trimite ceea ce se tipareste de la tastatura in mod implicit vezi doamne ca sa inteleaga mai bine modul in care scrii la tastatura , siri si google si cortana te asculta cu mare atentie fie din calculator fie din telefon .
  Televizoarele , de exemplu cele Samsung asculta in permanenta si trimit vorbele pe internet ca vezi doamne trebuie sa isi dea seama ce vrea omul de la ele ……
  5) Ale cui interese le reprezentati ? In nici un caz ale oamenilor ….

 6. „Cu cât mai rapid ajung informațiile de la profesori la părinți și cu cât mai transparentă este această comunicare, cu atât mai mult au de câștigat copii. În mod deloc surprinzător, copii sunt de acord cu asta.”

  Corect in acest context se scrie „copiii”!
  E de corectat ca nu da bine la cititori. :)

 7. Din nou, un articol fain. O mica sesizare, se întâmplă și la case mai mari, am văzut și la articolul cu asigurarea pentru casa: atenție la pluralul cu macaragii, copii. Ați papat un i, trebuie sa fie 3. Succes

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.