Ce înseamnă Inteligența Artificială pe un Smartphone

Inteligența Artificială este probabil cel mai popular termen din ultimii ani din această industrie. Asistăm la o mișcare complet nouă în care sarcina de învățare și dezvoltare nu mai cade pe oameni, pe programatori, ci mai degrabă pe cipurile pe care aceștia le fabrică.

Unul dintre cele mai bune exemple este smartphone-ul. Îl folosești zi de zi, de zeci poate chiar sute de ori, așadar este dispozitivul de pe care comunici cel mai mult și desigur dispozitivul vizat cel mai mult de această transformare.

Telefonul are însă niște minusuri, este mic și nu poți pune lentile sau senzori prea mari pe el, este mic și nu poți integra o baterie pentru o săptămână de autonomie și de asemenea, este mic și nu poți integra un procesor extrem de puternic. Iar apoi ajungem înapoi la baterie dacă pui un procesor prea puternic și tot așa. Singura soluție este optimizarea proceselor de pe un telefon mobil iar cea mai bună metodă este AI-ul.

Pentru baterie de exemplu P20 Pro ține minte care sunt aplicațiile cele mai des folosite, cam cât timp le folosești și ce se întâmplă apoi cu ele. Dacă revii la acele aplicații sau le mai deschizi doar mâine. Astfel, dacă folosești Instagram destul de des, telefonul va ține minte asta și îl va păstra activ în fundal. Aplicația consumă mai multe resurse și energie dacă o tot porneși și o închizi, la fel ca o mașină, așa că mai bine o lași pornită, în stand-by. Astfel economisești și baterie și putere de calcul.

La capitolul procesare P20 Pro știe care sunt de exemplu aplicațiile care consumă cele mai multe resurse și în funcție de cât de mult le folosești le optimizează să ruleze cât mai bine. Un joc de exemplu îți va ocupa ecranul o bună perioadă de timp și restul aplicațiilor deschise în fundal sunt ținute așadar în frâu. Codrin a fost entuziasmat de P20 Pro la capitolul gaming iar acesta este unul din factorii care fac să ruleze jocurile foarte bine pe el.

La nivel de cameră foto, aici se vede adevărata intervenție a AI-ului. Fiind aproape imposibil să pui o lentilă și un senzor mare pe telefon, limitat fiind de baterie, dimensiuni și capabilitățile procesorului, este nevoie de AI.

Astfel, când îndrepți telefonul către o persoană telefonul știe acest lucru și iluminează mai bine zona feței, fundalul dispare încet în ceață și mai primești și o mică spoială gratuită numită modul beauty. Adică tenul tău va fi perfect neted chiar dacă ai barba de 3 zile. Chiar și câinii sau mâncare sunt recunoscute în funcție de formă și de culori (un mic secret din industrie, Huawei P20 Pro poate recunoaște până la 32 de rase de câini).

Cel mai vizibil moment în care AI-ul excelează la fotografii este pe timp de noapte. Telefonul face mai multe fotografii pe care le suprapune iar rezultatul este unul excepțional, chiar și atunci când ții telefonul în mână. Este un fel de HDR însă mult mai deștept de atât.

Bun, dar Google Asisstant, Cortana, Siri? Cum rămâne cu ele și cu momentul în care telefonul mobil va începe să comunice cu noi? Adică noi să comunicăm cu el, sau… Este o întrebare bună.

Momentan AI-ul are o problemă de comunicare. Sau două. Nu știe să comunice cu un om, și nici cei care au construit AI-ul nu știu să îl comunice către oameni. Momentan acestea sunt niște mașini cu multe informații care vor face lucrurile pentru care au fost construite.

Inteligența Artificială folosește o mulțime de tehnologii însă nu poate încă face multe lucruri deodată. Poate vedea probabil mai bine ca un om dacă este implementat într-o mașină cu multe camere, radare și senzori, însă nu poate lua o decizie clară atunci când apare un pericol. Scopul principal este să frâneze mașina.

Momentan, AI-ul realizează acțiuni singulare, specifice, cu o viteză mai mare ca un om, tocmai pentru că se bazează pe o bază de dată creată tot de oameni. Asta este ce încerc eu să îți spun și ție, cu cât cunoști mai multe lucruri cu atât vei fi mai inteligent, iar spre deosebire de AI tu vei putea lua și decizii. Iar acest lucru nu se va schimba prea repede.

Ultimele articole

Articole recomandate

25 Comments

 1. Salut George!
  Am si eu o curiozitate…. Avand contact cu cele mai tari smartphone’uri , pe care il foloseste George Buhnici in viata de zi cu zi? Si ce te-a determinat sa folosesti modelul respectiv?
  Respect

 2. salut. multumesc de informatii. te pot ruga cu ceva idei prin care sa pot tine legate televizorul ( non smart/wifi) mobilul ( o sa fie un xiaomi black shark) si un gamepad pentru android? multumesc frumos

 3. Salut George! Am nevoie de ajutor, am de ales la abonament între un iPhone SE și un Huawei p 20 lite, diferența de preț dintre ele fiind de 20 de euro, iPhone-ul fiind mai scump. Pe care mi l ai recomanda?

 4. Salut! Vreau să îmi cumpăr un telefon dar nu știu încă ce model să îmi iau. Am un buget de aproximativ 1700 lei și mă gândeam să îmi cumpăr un Huawei P20 Lite. Este bun? Se merită să dau 1500 lei pe el? Dacă nu, ce telefon mi-ai recomanda la acești bani? Mulțumesc anticipat!

 5. Folosesc un p 20 pro de aproximativ 1 luna si sunt f incantat deceea ce poate face!
  Ceea ce am observat e ca atunci cand ies din casa si nu mai am semnal de la wireless, AI imi opreste automat wifi astfel ca nu mai trebuie sa intru eu sa fac actiunea necesara. Ce am mai descoperit e ca, intr-adevar, fotografiile sunt clare si focalizeaza rapid! Ce mi-a mai placut e tastatura Swinftkey! Incarcarea rapida, bateria care, cu toate aplicatiile „deschise”, dureaza 1 zi si cateva ore bune de utilizare intensa, ceea ce la fostul telefon samsung s6 nu… trebuia sa il incarc de vreo 3 ori ca bateria sa tina cat cea a huawei-ului. Are f multe + , dar si minusuri! Nu poti impaca pe toata lumea! Dar merita banii dati!

 6. Buna. Am un copil care vrea sa lucreze pe inteligemta artificiala. E student la Politehnica ,cu bursa de merit,intra pe anul 3 ,automatica si calculatoare.Te rog daca cunosti pe cineva si poti sa l ajuti. Telef.meu este 0743625868. Multumesc.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.