Ce este YouTube Red ? – adică pe bani

YouTube Red – captură de pe mobil

Și, cum lucram eu la clipul promis despre Spotify, am dat peste asta. Am intrat pe mobil de pe o conexiune de Statele Unite și mi s-a deschis o reclamă care mă încurajează să mă abonez la YouTube Red în limba română. Adică la YouTube fără reclame. Cu ascultare/vizionare offline și în fundal, adică atunci când pe ecran ai altceva decât YouTube. Care este treaba cu YouTube Red și când vine la noi? Hai să vedem ce și cât știm dar mai ales de ce este important. Și pentru voi dar și pentru noi, cei care creăm clipuri.

YouTube știe că asculți deja muzică pe platforma lor. Și tu știi că nu poți asculta decât cu ecranul pornit, căci altfel se oprește. În plus, videoclipurile consumă masiv (pe lângă baterie) abonamentul de date dacă asculți prin 3G sau 4G. Un videoclip poate consuma de la 10 până la de 100 de ori mai mulți mega decât un clip audio. Pe WiFi nu e o problemă dar dacă asculți de la școală, de pe drum, dintr-un hotel cu WiFi prost… Ai prins ideea.

img_2197

Așadar, pentru 13$ minus 1 cent ai YouTube fără reclame și muzică fără întreruperi. Prima lună e gratis în State. Mai poți să îți și descarci pe telefon clipurile preferate și să le vezi pe avion spre exemplu. Asta mi se pare cel mai tare, să îmi pot vedea abonamentele peste zi după ce ele s-au tras automat pe mobil în noaptea dinainte în timp ce telefonul era pe WiFi la încărcat.

img_2198

Care e faza cu „emisiunile noi”? Păi simplu. Banii pe care îi facem pe YouTube sunt foarte puțini. Eu produc cel mult 250$ la fiecare milion de vizionări. Prin YouTube Red, creatorii de conținut sunt ceva mai bine plătiți. Nu e cea mai bună soluție nici aceasta însă. Cel mai bine va fi când fanii vor putea cotiza direct un anumit abonament ca să vadă clipurile unui autor. Eu m-aș mulțumi spre exemplu și cu 10 cenți per vizionare ca să fiu rentabil. Despre acest tip de finanțare de la fani o să vorbim însă muuult mai încolo. #dinpăcate Și nu e de vină doar YouTube pentru asta. Trebuie să se vadă că oamenii dau buluc pe Patreon ca YouTube să se agite. Ceea ce nu se întâmplă… Merg prea bine pisicile, muzica, gaming-ul și virăluțele făcute de oameni slabi dar pasionați.

img_2199

YouTube Red Originals este viitorul. Aici vei vedea clipuri lucrate de cei mai buni pentru care vei plăti de plăcere, așa cum faci acum cu Netflix pentru House of Cards. Că doar nu ai avea tupeul să te uiți în ochii lui Kevin Spacey și să îi spui: „Mișto serial, boss, dar te-am tras de pe torenți…” #glumăproastă


Valabil și pentru muzică. Descarci ce îți place și asculți fără net, chiar și cu ecranul stins. Din păcate cea mai mare parte a muzicii de pe YouTube este super-compresată, adică are o calitate slabă, sub cea a unui MP3 prost. Dacă vrei să asculți la căștile telefonului e decent dar pentru 10$ pe lună există soluții mai bune pentru muzică de la Tidal, Deezer sau Spotify.

img_2200

img_2201

Practic Google va încerca cu YouTube ceea ce nu a reușit cu Google Play Music pe partea de muzică. Liderul incontestabil este Spotify la nivel internațional și pe bună dreptate. Pentru iPhone, Apple Music merită pentru integrare și postul de radio Beats1 care este excelent iar la noi cel mai bun e Deezer pentru că merge bine și are calitate a audiției ridicată dacă umbli la setări. Atenție doar să nu o activezi ca mine pe 4G că rămâi fără net în 10 zile.

În fine, întrebarea cheie este când vine YouTube Red în România? Nu te încânta prea tare dacă ai văzut textele din capturi în limba română. Sunt localizate după limba telefonului iar YouTube credea că sunt în SUA. În România nu vine în 2017. Persoane familiare cu problema la Google, îmi spun că o să îl vedem înainte cu cel puțin un an prin UK, Germania sau Franța. Serviciul este activ deocamdată în Australia, Mexico, Noua Zealandă, și Statele Unite iar eu am prins reclama în română pentru că așa e limba telefonului. Mai mult, chiar dacă îți faci cont pe SUA, în momentul când te conectezi din afara SUA vei vedea reclame pe YouTube. Dacă ești însă încăpățânat (ca mine) îți pui VPN beton și plătești ca un boss. Sau te uiți în continuare la tot ce e moca, mult și…

Spune-mi la comentarii dacă vrei YouTube Red. Sunt pregătit să îi citesc și pe cei mai speciali dintre voi care nu vor să dea banul că nu #semerită. Hai să vă „aud”.

PS: Articolul despre Spotify e aproape gata :) Ca de obicei.

Ultimele articole

Articole recomandate

27 Comments

  1. E o idee destul de buna, mai ales ca include si google play music pe care oricum il platesc lunar. Nu imi e insa foarte clar cat primeste un youtuber. Daca din cei 13$ sa zicem ca 6$ sunt pentru google play music si raman 7$ pentru youtube red atunci ei trebuie sa ii imparta pe numarul de clipuri vizualizate (in realitate o sa mai opreasca si ei un procent). Dar in sistemul actual cu reclame daca per vizualizare primeste 1 cent (o suma radom) atunci cu youtube red o sa primesti mai putin de 1 cent per vizualizare.
    Si suma de 10 centi per vizionare este putin exagerata dar as plati si cativa dolari pe reviewuri in-depth care sa includa multe teste (nu doar cele populare pentru ca telefoanele pot sa fie optimizate pentru ele dar poti de exemplu sa rulezi ember performance suite de la eviltrout (cofondator discourse)) si folosirea telefonului pe o perioada mai lunga (de exemplu o luna).

  2. Eu ascult muzica pe Iphone din aplicatia Music si sunt suuuuper incantata de calitatea audio. Primele trei luni sunt gratuite, iar apoi cica ar fi 5€/luna si sunt pregatita sa-i platesc :) Chiar daca in conceptia noastra e mult mai usor sa descarci muzica de pe net si multi nici nu concep sa plateasca pt o melodie sau un film, cred ca usor usor vine momentul in care sa intram si noi in rand cu lumea civilizata si sa intram si noi in „legalitate” in privinta asta.

  3. Eu am fost foarte multumit.de youtube red sau muzica youtube.evident perioada de incercare era.de 14.zile.si se activa aceea perioada de retry numai din youtubemusic.care se gaseste pe google play.STATE. din 2 dec.nu mai e disponibil aceea incercare gratuita timp de 14 zile.

  4. Salut, George sti cumva daca ma pot porta cu o cartela prepay telekom la abonament la aceeasi telefonie? Adica se numeste si asta portare sau nu se aplica daca vrei sa treci de la cartela la abonament?
    p.s. scuze de off topic

  5. Salutare! Sincer george, eu a.si plati un abonament de maxim 5 euro pt munca pe care o faci, pt ca meriti, insa daca la un moment dat s.ar impune o astfel de masura mi.as dori mai multe clipuri pe partea de gadgeturi, sisteme audio premium sau nu, gadgeturi realizate pt a.ti facilita viata de zi cu zi. Cum sunt unele clipuri de pe youtube de ex, in care iti prezinta 5 gadgeturi pana in 100 $ :) . Bafta

  6. Pentru ce folosesc zi de zi, subscriptia la Google Play Music este de ajuns. Planul de date 5GB plus ceva bonusuri imi ajunge pentru a vedea orice video apare nou „pe drum” unde nu am Wi-Fi. Singura chestie interesanta mi se pare descarcatul clipurilor pentru a le vedea mai tarziu, lucru imposibil pentru mine momentan pentru ca..Nexus 5x 16GB, you get the point. Abia imi ajunge memoria pentru poze.
    In pretul ala ma incadrez la Google Play Music si Netflix, care pare o combinatie mai buna.
    Poate unora Youtube Red o sa le fie de folos.
    Off: Nu stii cand o sa apara Spotify si la noi?

  7. Parcă tocmai am citit reclama dintr-un episod Black Mirror. Sa vizionam cat mai mult. Sa avem totul offline, la noi. Când suntem in avion, in masina la semafor, in pauza de masa sau înainte de culcare, sa ne mai uitam la cate ceva pe YT.

    Este cu totul altceva sa asculti piesa preferata la calitate buna pe Spotify (desi si aici sunt vechile si uitatele posibilitati de a avea albumele offline in telefon) față de a viziona, mereu, toate clipurile posibile, cu mintea goala, cu zero amintiri ulterioare, cu degetul pe butonul de share in căutarea unor like-uri.

    De câte abonamente la surse de content video (Amazon, HBO, Netflix, YT si altui) avem nevoie ca sa uitam complet de vietile noastre?

  8. Daca ai un salariu pana in 3000 lei la noi in Romania nu se merita sa dai bani pe asa ceva. Daca ai mai mult de 3000 muncesti prea mult ca sa mai ai timp sa te uiti pe seriale puse pe youtube, te uiti asa o data intr-o duminica. Stii dc ai tu priza la publicul roman, pe langa faptul ca esti simpatic pe sticla? Pentru ca avem torenti, nu ar fi fost atatia dezghetati cum sunt acum fara torenti. Succes pe continuare!

  9. Zici ca te-ai multimi cu 10 centi/vizualizare ca sa devii rentabil?
    Pai astea ar fi ca la 50k de vizualizari tu sa faci 5k $?!

    Eu care ma uit pe youtube la filmulete destul de mult, ar inseamna sa dau minim 30 de dolari pe luna (pe langa abonamentul de net). O solutie ar fi sa primiti bani si de la providerii de net.

    Tocmai asta e motivul pentru care youtube merge atat de bine, ca e GRATIS!
    Adica ar inseamna ca la 1 milion de vizualizari sa faci 100k dolari? Asta e rentabil?

    Apreciez ceea ce faci, dar banii ar trebui sa ii iei de la youtube care ar trebui sa faca un sistem de plati gen netflix.

  10. Mai exista cel putin o optiune gratuita, cu ajutorul caruia rulezi youtube-ul in background.( firefox :P ). Il folosesc cand telefonul e conectat la bluetooth-ul masinii. Nu nu vad ce as plati pe ceva ce il pot face gratis/legal acum.

  11. Care este faza cu Spotify? Se hotaresc sa vine si in Romania? Eu imi schimb ip proxy-ul pentru a le asculta muzica :D, si ar fi minunat daca ar veni in tara :D

  12. După părerea mea cel mai buna aplicație pentru streaming de muzică este Tidal deoarece pentru un abonament de 10 euro ai muzică în format flac deci calitatea este mult superioara în comparație cu alte platforme. Și Deezer are streaming cu muzică necompresata prin Deezer Elite dar trebuie sa-ti cumperi echipamente muzicale de la Sonos care sunt destul de scumpe.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.