Ce este YouTube Red ? – adică pe bani

YouTube Red – captură de pe mobil

Și, cum lucram eu la clipul promis despre Spotify, am dat peste asta. Am intrat pe mobil de pe o conexiune de Statele Unite și mi s-a deschis o reclamă care mă încurajează să mă abonez la YouTube Red în limba română. Adică la YouTube fără reclame. Cu ascultare/vizionare offline și în fundal, adică atunci când pe ecran ai altceva decât YouTube. Care este treaba cu YouTube Red și când vine la noi? Hai să vedem ce și cât știm dar mai ales de ce este important. Și pentru voi dar și pentru noi, cei care creăm clipuri.

YouTube știe că asculți deja muzică pe platforma lor. Și tu știi că nu poți asculta decât cu ecranul pornit, căci altfel se oprește. În plus, videoclipurile consumă masiv (pe lângă baterie) abonamentul de date dacă asculți prin 3G sau 4G. Un videoclip poate consuma de la 10 până la de 100 de ori mai mulți mega decât un clip audio. Pe WiFi nu e o problemă dar dacă asculți de la școală, de pe drum, dintr-un hotel cu WiFi prost… Ai prins ideea.

img_2197

Așadar, pentru 13$ minus 1 cent ai YouTube fără reclame și muzică fără întreruperi. Prima lună e gratis în State. Mai poți să îți și descarci pe telefon clipurile preferate și să le vezi pe avion spre exemplu. Asta mi se pare cel mai tare, să îmi pot vedea abonamentele peste zi după ce ele s-au tras automat pe mobil în noaptea dinainte în timp ce telefonul era pe WiFi la încărcat.

img_2198

Care e faza cu „emisiunile noi”? Păi simplu. Banii pe care îi facem pe YouTube sunt foarte puțini. Eu produc cel mult 250$ la fiecare milion de vizionări. Prin YouTube Red, creatorii de conținut sunt ceva mai bine plătiți. Nu e cea mai bună soluție nici aceasta însă. Cel mai bine va fi când fanii vor putea cotiza direct un anumit abonament ca să vadă clipurile unui autor. Eu m-aș mulțumi spre exemplu și cu 10 cenți per vizionare ca să fiu rentabil. Despre acest tip de finanțare de la fani o să vorbim însă muuult mai încolo. #dinpăcate Și nu e de vină doar YouTube pentru asta. Trebuie să se vadă că oamenii dau buluc pe Patreon ca YouTube să se agite. Ceea ce nu se întâmplă… Merg prea bine pisicile, muzica, gaming-ul și virăluțele făcute de oameni slabi dar pasionați.

img_2199

YouTube Red Originals este viitorul. Aici vei vedea clipuri lucrate de cei mai buni pentru care vei plăti de plăcere, așa cum faci acum cu Netflix pentru House of Cards. Că doar nu ai avea tupeul să te uiți în ochii lui Kevin Spacey și să îi spui: „Mișto serial, boss, dar te-am tras de pe torenți…” #glumăproastă


Valabil și pentru muzică. Descarci ce îți place și asculți fără net, chiar și cu ecranul stins. Din păcate cea mai mare parte a muzicii de pe YouTube este super-compresată, adică are o calitate slabă, sub cea a unui MP3 prost. Dacă vrei să asculți la căștile telefonului e decent dar pentru 10$ pe lună există soluții mai bune pentru muzică de la Tidal, Deezer sau Spotify.

img_2200

img_2201

Practic Google va încerca cu YouTube ceea ce nu a reușit cu Google Play Music pe partea de muzică. Liderul incontestabil este Spotify la nivel internațional și pe bună dreptate. Pentru iPhone, Apple Music merită pentru integrare și postul de radio Beats1 care este excelent iar la noi cel mai bun e Deezer pentru că merge bine și are calitate a audiției ridicată dacă umbli la setări. Atenție doar să nu o activezi ca mine pe 4G că rămâi fără net în 10 zile.

În fine, întrebarea cheie este când vine YouTube Red în România? Nu te încânta prea tare dacă ai văzut textele din capturi în limba română. Sunt localizate după limba telefonului iar YouTube credea că sunt în SUA. În România nu vine în 2017. Persoane familiare cu problema la Google, îmi spun că o să îl vedem înainte cu cel puțin un an prin UK, Germania sau Franța. Serviciul este activ deocamdată în Australia, Mexico, Noua Zealandă, și Statele Unite iar eu am prins reclama în română pentru că așa e limba telefonului. Mai mult, chiar dacă îți faci cont pe SUA, în momentul când te conectezi din afara SUA vei vedea reclame pe YouTube. Dacă ești însă încăpățânat (ca mine) îți pui VPN beton și plătești ca un boss. Sau te uiți în continuare la tot ce e moca, mult și…

Spune-mi la comentarii dacă vrei YouTube Red. Sunt pregătit să îi citesc și pe cei mai speciali dintre voi care nu vor să dea banul că nu #semerită. Hai să vă „aud”.

PS: Articolul despre Spotify e aproape gata :) Ca de obicei.

Ultimele articole

Articole recomandate

27 Comments

  1. imi doresc YouTube Red as dorii sal incerc pentru ca fata cel de acum sunt cam satul de el tot ce apare nou ma intereseaza si vreau sa incerc ,ms frumos.

  2. Eu cred ca youtube o sa piarda foarte mult prin aceasta miscare cel putin la noi in Ro dar si pe plan Global daca toti youtuberi buni ti-ar impune un pret pentru a putea sa ii vizualizezi fie si 10 centi o fa fie un dezastru si youtube va muri incet si sigur nu stiu asta cred eu acum poate ma insel.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.