Ce este un Ecosistem și de ce suntem atrași (captivi) în el

Ce este un ecosistem

Ecosistemul este reprezentat în natură de o comunitate biologică care interacționează cu mediul în care se află. În cazul telefoanelor mobile, noi suntem partea biologică, și mediul e reprezentat de dispozitivele pe care le folosim și interacțiunea dintre ele.

Îi spunem ecosistem atunci când dispozitivele se pot conecta și comunica ușor unul cu celălalt iar asta se întâmplă de obicei când sunt de la același producător. Ca să există un ecosistem, producătorul trebuie să aibă în portofoliu minimum două, trei dispozitive care să comunice între ele și unul trebuie să fie neapărat un smartphone. Este chiar elementul principal al unui ecosistem. Vezi cum dispozitivele mobile sunt întotdeauna în centrul atenției?  Când te gândești că acum zece ani abia, laptop-ul era cel mai cu moț.

Un ecosistem funcționează cel mai fluid, seamless, atunci când toate dispozitivele sunt de la același producător pentru că sistemul de operare are funcții specifice ce permit conectarea tuturor dispozitivelor mai rapid între ele.

Ecosistemul Huawei

Ca și exemplu de caz, astăzi vom folosi Huawei pentru că avem un smartphone – P40 Pro, un laptop – Matebook x Pro 2020, o tabletă – MatePad Pro, un ceas Watch GT2E și chiar și o pereche de căști – Freebuds 3. Taote acestea sunt gândite să se conecteze foarte ușor între ele, și mai ales la telefon. Da, știu, nu au Google Play, și chiar dacă ne-am obișnuit să fim dependenți de serviciile Google (dependenți este cuvântul cheie) poate nu ar trebui să ne punem toate ouăle într-un singur coș, nu?

P40 Pro, al cărui review îl găsești la mine pe canal este așadar cel mai utilizat dispozitiv. Ba chiar Marian l-a făcut să funcționeze chiar și cu serviciile Google. Întotdeauna există o cale, chiar dacă trebuie să mai aștepți puțin.

Camere excelente, un display cu refresh rate ridicat și o baterie ce te ține o zi întreagă oricum l-ai folosi și funcționează impecabil cu laptopul Matebook X Pro 2020 prin Huawei Share. Practic ai câte un senzor NFC pe telefon și pe laptop cu care se împerechează și poți vedea ecranul telefonului direct pe laptop. Poți transfera fotografiile de pe unul pe celălalt cu un simplu drag and drop, documente și chiar link-urile copiate. Poate vrei să citești sau să editezi direct de pe laptop un document mai complex.

Ce este Huawei Share?

Interfața prin care toate dispozitivele Huawei pot comunica între ele fără alte aplicații sau conexiune la internet. Da, este similară cu Samsung Share sau Apple AirDrop și folosește NFC-ul sau Bluetooth Low Energy pentru ca dispozitivele să se poată conecta între ele.  Căștile se conectează prin același protocol, ilustratie cu castile) atât la telefon cât și la laptop dar și la tabletă. Imediat ce ai deschis capacul sunt văzute de toate dispozitivele pe care le ai pe masă, mai repede decât ai zice Bluetooth Connected.

Poți conecta căștile și direct la ceasul Watch TG2e și să asculți muzică de pe el atunci când vrei să ieși la o tură de bloc, sau de parc dacă ești norocos să ai unul prin apropiere și nu trebuie să îți mai iei telefonul cu tine. Da, procedura de copiere a melodiilor este puțin mai complicată și funcționează cel ai bine de pe un telefon cu Android. Pe iOS încă nu ai această opțiune în meniu.

Ceasul, Watch GT2e, (ilustratie scurtă ceas) este unul dintre cele mai accesibile și mai deștepte ceasuri sport în acest moment. Avem și un clip dedicat pentru el pe canal și are deja funcții la care aspiră și Apple Watch, cum ar fi monitorizarea oxigenului din sânge.

Ce nu îmi place la el este că nu știe să facă plăți, cel puțin în Europa sau SUA. MOdelul care se vinde în China știe acest lucru și se integrază foarte bine cu Alipay și cu UnionPay. Despre tabletă, nu știu dacă mai e ceva de spus. (ilustratie eye candy cu tableta) Din punct de vedere strict financiar și hardware, este cea mai bună tabletă cu Android în acest moment. Din nou, avem un review complet cu ea la mine pe YouTube.

Da, nu ai Google Play, însă orice ai avea nevoie vei deschide în browser. Mailul poți să îl folosești prin protocolul IMAP cu orice aplicație de mail, iar Google Maps sau Waze nu cred că te interesează atât de mult pe o tabletă. Nu vei pune niciodată un dispozitiv de 12 inci în bordul mașinii, deși ar fi tentant. Îmi aduce aminte de ecranul de la Tesla.

Concluzie

Ecosistemul este așadar dependent de dispozitivele pe care le folosești. Așadar, acesta este motivul pentru care cumperi un telefon, un laptop, o tabletă de la un producător, mai ales când vorbim de dispozitive High-End și ești atrast de celelalte device-uri din ecosistem. Cuvântul cheie este aici High-End, cele care îți oferă cea mai bună experiență atunci când le folosești. Și totul pleacă de la camera foto a unui telefon.

Ultimele articole

Articole recomandate

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.