Ce este BMS și de ce îi spunem Smart Home

Dacă ți-ai construit recent o casă sau plănuiești să faci asta probabil ai auzit de BMS sau mai bine spus Smart Home. BMS vine de la Building Management System și se aplică mai mult pentru clădirile de birouri, situații așadar mai complexe. Smart Home e pentru acasă. Practic, sunt asociate prin definiție dar există elemente pe care BMS le are și Smart Home nu. Îți explic acum.

BMS este un sistem care poate fi foarte complex și poate controla temperatura, fluzul de aer, pompe de apă și toate dispozitivele ce funcționează cu curent din casă. Smart Home este văzut mai mult ca un gadget de care se leagă o alarmă, o cameră de supraveghere, senzori de inundație și mișcare.

La finalul anului trecut am făcut un live împreună cu cei de la Romstal în care am vorbit de soluția lor de Smart Home, care este un BMS cu capabilități extinse. Adică poate fi montat și acasă, dar face față și la o clădire de birouri cu 30 de etaje. Da, atât de complex poate deveni odată ce adaugi funcții și senzori. Totul este programabil. Ce m-a impresionat foarte mult acolo a fost viteza de răspuns a sistemului. Aproape instantanee. Urmărește live-ul de mai jos ca să aflii mai multe informații despre el, cu scuza de rigoare legată de sunet. Va trebui să folosești niște căști și să le dai destul de tare.

Functii asigurate de sistemul BMS:

 • Monitorizarea stării sau a valorilor tuturor parametrilor din sistem;
 • Inregistrarea evoluției parametrilor din sistem;
 • Controlul automat al parametrilor în funcție de solicitările ocupanților;
 • Acționarea asupra unor echipamente pentru reglarea parametrilor;
 • Alarmarea în caz de avarii, situații de urgență;
 • Informarea într-un sistemul unitar a ocupanților/administratorilor în funcție de nivelul de comunicare.

Pachetul de BMS pentru locuință este compus din:

 1. Controller Mix24:  ( link )
 2. Modul 24Z : Functii: iluminat, senzori, contacte magnetice, conversie întrerupătoare clasice manuale în întrerupătoare inteligente
 3. Modul integrare IP ( link )
 4. Panou digital, DDPc, ALB  ( link )
 5. Se conectori 4D 
 6. Sursa alimentare 24V

Prețul pachetului BMS pentru locuință este de 3600 de lei la care se adaugă un modul de programare logică cu ajutorul căruia se pot întocmi scenarii de timp, programe orare, și altele.

Ce beneficii aduce un sistem BMS? Are costuri de exploatare reduse pentru clădiri randamente ridicate ale instalațiilor obtinuțe prin controlul optim de funcționare al acestora (HVAC, iluminat, pompe, CT, etc.); Oferă  un confort termic sporit,poți seta toate instalațiile să funcționeze într-un mod cât mai optim din punct de vedere al confortului. Îți poți controla de la distanță toate echipamentele și poți face orice setări și reglaje dorești, și te și avertizează când ceva nu funcționează corect. Când ai o inundație de exemplu.

Apropo, controlul de la distanță de pe dispozitive mobile (tableta, telefon) este realizat prin aplicația RomstalBMS cu ajutorul unei conexiuni de tip VPN. Adică sigură.

Ultimele articole

Articole recomandate

10 Comments

 1. Salutare George!
  Vreau sa te felicit pentru proiectul casei tale si ceea ce ai realizat. Sa va bucurați de ea!
  In sprijinul idei tale de a promova construcțiile ECO, ai menționat la un moment dat ca ai niște schite disponibile in BIMX. Am instalat aceasta aplicație pe iPhone, dar nu găsește nimic legat de „Buhnici”. E cumva disponibil doar pentru Android, sau nu am căutat eu cum trebuie? Daca ai putea sa-mi explici un pic, cum pot accesa schema foișorului, ți-as fi foarte recunoscător. Cu respect, Claudiu Magdas

 2. Salut George,

  Stiu ca sunt off topic pe acest post al tau, dar te-as ruga foarte mult sa ma ajuti cu un raspuns la urmatoarea intrebari. Trebuie sa iau o decizie despre achizitia unei case nou construite si raspunsurile tale m-ar ajuta sa stiu daca merita sau nu achizita:

  – Ce izolatie ai la acoperisul tau (grosime si material folosit) ?
  – Cand e ploaie mai puternica se aude la etaj in interior zgomotul de ploaie care bate pe tabla ?

  Multumesc foarte mult !

  • @Laurentiu
   Zgomotul ploii pe acoperisul de tabla imi aminteste de copilarie. Pentru mine este un zgomot placut. Chiar dormeam mai bine cand se auzea :)

   @Buhnici
   Sunt curios daca aplicatia pe telefon o flosesti pentru reglarea temperaturii interioare din casasi daca functioneaza ca un termostat de camera cu comanda prin internet.

 3. Salut George, iti urez sarbatori linistite si fericite alaturi de familie si cei apropiati.

  Totodata revin cu o rugaminte mare, mare. Ti-am trimis un e-mail privind orientarea unui teren pe care vreau sa il cumpar, pe directia punctelor cardinale. Dupa Paste ar trebui sa facem actele.Ma poti ajuta cu un sfat,te rog ?

 4. Am și eu o curiozitate. Nu știu dacă se mai Răspunde la acest articol dar am sa încerc.
  Dacă întrerupătoarele sunt inteligente , mai este nevoie sa întindem kilometri de cablu pentru câteva becuri?!!
  Eu din ce am înțeles din clipurile tale legate de acest BMS sau KNX pe care îl ai acasă fiecare dispozitiv primește o adresa Ip iar sistemul va recunoaște in funcție de ce scenarii creezi tu in program cu Ip-urile respective……
  Poate nu îmi ajung aceste doua filmări pe care le-am văzut ca să-mi dau seama și trebuie sa ma informez , dar nu vad de ce îmi trebuiesc 3 cabluri la 3 prize in loc de un singur cablu pentru toate pentru ca in final eu voi da in program câte un Ip fiecărei prize ……

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.