Categorie: #casabuhnici

Ce avantaje și dezavantaje au centralele cu peleți

Bun. Avem o mulțime de variante de încălzire pentru casă și apartament. Plecând de la sisteme cu recuperatoare de căldură sau cu pompe de căldure inteligente până la variante mai simple de instalat, cum sunt acele panouri radiante. Soluția cea mai populară este desigur centrala cu gaze naturale. Dar ce faci când nu ai acces la gaze naturale și nici bani de o investiție serioasă în pompe de căldură?

Păi, soluția cea mai la îndemână este să arzi lemnul. Aici intră în discuție cazanul pe lemn și desigur există mai multe variante. Cazanul atmosferic (cel clasic), cazanul pe lemn cu gazeificare (care este ceva mai eficient) și cazanele pe peleți. Primele două sunt mai accesibile însă va trebui să le încrci de două ori pe zi iar pentru o eficiență foarte bună lemnul trebuie să fie bine uscat, așadar de o încăpere specială pentru el. Nu, lemnul ținut afară lângă casă sub streașină la -10 grade nu este corect uscat.

Cazanul pe peleți, cel despre care vorbim astăzi are o serie de avantaje. În primul este automatizat, se aprinde și se oprește singur când nu mai e nevoie de ardere. Poate fi alimentat chiar și pentru o săptămână în funcție de modelul pentru care optezi, și este desigur ecologic.

Peleții sunt resturi ale fabricilor de prelucrare a lemnului, rumeguș mai exact, care aruncat pe câmp se poate autoaprinde vara, iar în apă sufocă toți peștii care intră în contact cu el. Și până la urmă, lemnul în sine este ecologic pentru că absoarbe o cantitate mare de dioxid de carbon pe durata vieții lui.

Peleții au de asemenea o putere calorică mai mare decât cea a lemnului normal, buștenii de exemplu, sunt ușor de depozitat și se găsesc tot timpul anului la magazinele mari și chiar hypermarket-uri mari.

Cazanul pe care l-am testat noi în clipul de mai jos este un Vision de 23kW, produs de Romstal.

Câteva specificații: randamentul de ardere și de transfer al căldurii este de peste 90%. Este compus din mai multe elemente: corpul cazanului (care ste în totalitate construit din oțel), rezervorul extern pentru peleti (300l) și snec (șurubul care extrage peleții din buncăr și îi varsă în  arzător). Buncărul asigură o autonomie de aproximativ o săptămână, în funcție de mărimea casei încălzite, și desigur de obiceiurile de consum.

În corpul cazanului sunt: arzătorul modulant (9 trepte) cu funcționare pe peleți cu element de aprindere ceramic și siguranță, camera de ardere, panoul de comandă și control, exhaustor gaze arse, termostat de siguranță, racord de evacuare gaze arse, supapa de siguranță, precum și alte echipamente ce asigură funcționarea echipamentului în deplină siguranță. Avantajele sunt după cum urmează:

  • Este ușor de utilizat, toate funcțiile cazanului sunt gestionate electronic și pot fi accesate prin intermediul unui panou de comandă cu display LCD
  • Funcționarea este controlată electronic – toate componentele și sistemele de securitate și control ale cazanului sunt gestionate prin intermediul unui microprocesor care asigură funcționarea cazanului la parametrii setați pe panoul de comandă în condiții de eficiență maximă
  • Tubulatura se poate curăța manual – cazanul dispune de o manetă laterală prin intermediul căreia se pot curăta periodic turburatorii în câteva minute.
  • Admisia aerului este controlată electronic – cazanele Vision sunt echipate cu ventilatoare de admisie aer de mare capacitate, cu viteză variabilă, gestionate electronic, asigurând eficiența ridicată și protecție la supraîncălzire
  • A protecție împotriva arderii inverse – arderea inversă este împiedicată prin menținerea unui traseu liber de alimentare a arzătorului, avand presiune negativă constantă. Sistem central de control avansat, regleaza constant cazanul cu datele primite de la senzorii montati pe acesta

 

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.