Ce avantaje și dezavantaje au centralele cu peleți

Bun. Avem o mulțime de variante de încălzire pentru casă și apartament. Plecând de la sisteme cu recuperatoare de căldură sau cu pompe de căldure inteligente până la variante mai simple de instalat, cum sunt acele panouri radiante. Soluția cea mai populară este desigur centrala cu gaze naturale. Dar ce faci când nu ai acces la gaze naturale și nici bani de o investiție serioasă în pompe de căldură?

Păi, soluția cea mai la îndemână este să arzi lemnul. Aici intră în discuție cazanul pe lemn și desigur există mai multe variante. Cazanul atmosferic (cel clasic), cazanul pe lemn cu gazeificare (care este ceva mai eficient) și cazanele pe peleți. Primele două sunt mai accesibile însă va trebui să le încrci de două ori pe zi iar pentru o eficiență foarte bună lemnul trebuie să fie bine uscat, așadar de o încăpere specială pentru el. Nu, lemnul ținut afară lângă casă sub streașină la -10 grade nu este corect uscat.

Cazanul pe peleți, cel despre care vorbim astăzi are o serie de avantaje. În primul este automatizat, se aprinde și se oprește singur când nu mai e nevoie de ardere. Poate fi alimentat chiar și pentru o săptămână în funcție de modelul pentru care optezi, și este desigur ecologic.

Peleții sunt resturi ale fabricilor de prelucrare a lemnului, rumeguș mai exact, care aruncat pe câmp se poate autoaprinde vara, iar în apă sufocă toți peștii care intră în contact cu el. Și până la urmă, lemnul în sine este ecologic pentru că absoarbe o cantitate mare de dioxid de carbon pe durata vieții lui.

Peleții au de asemenea o putere calorică mai mare decât cea a lemnului normal, buștenii de exemplu, sunt ușor de depozitat și se găsesc tot timpul anului la magazinele mari și chiar hypermarket-uri mari.

Cazanul pe care l-am testat noi în clipul de mai jos este un Vision de 23kW, produs de Romstal.

Câteva specificații: randamentul de ardere și de transfer al căldurii este de peste 90%. Este compus din mai multe elemente: corpul cazanului (care ste în totalitate construit din oțel), rezervorul extern pentru peleti (300l) și snec (șurubul care extrage peleții din buncăr și îi varsă în  arzător). Buncărul asigură o autonomie de aproximativ o săptămână, în funcție de mărimea casei încălzite, și desigur de obiceiurile de consum.

În corpul cazanului sunt: arzătorul modulant (9 trepte) cu funcționare pe peleți cu element de aprindere ceramic și siguranță, camera de ardere, panoul de comandă și control, exhaustor gaze arse, termostat de siguranță, racord de evacuare gaze arse, supapa de siguranță, precum și alte echipamente ce asigură funcționarea echipamentului în deplină siguranță. Avantajele sunt după cum urmează:

 • Este ușor de utilizat, toate funcțiile cazanului sunt gestionate electronic și pot fi accesate prin intermediul unui panou de comandă cu display LCD
 • Funcționarea este controlată electronic – toate componentele și sistemele de securitate și control ale cazanului sunt gestionate prin intermediul unui microprocesor care asigură funcționarea cazanului la parametrii setați pe panoul de comandă în condiții de eficiență maximă
 • Tubulatura se poate curăța manual – cazanul dispune de o manetă laterală prin intermediul căreia se pot curăta periodic turburatorii în câteva minute.
 • Admisia aerului este controlată electronic – cazanele Vision sunt echipate cu ventilatoare de admisie aer de mare capacitate, cu viteză variabilă, gestionate electronic, asigurând eficiența ridicată și protecție la supraîncălzire
 • A protecție împotriva arderii inverse – arderea inversă este împiedicată prin menținerea unui traseu liber de alimentare a arzătorului, avand presiune negativă constantă. Sistem central de control avansat, regleaza constant cazanul cu datele primite de la senzorii montati pe acesta

 

Ultimele articole

Articole recomandate

29 Comments

 1. Salut,

  Am dat de curand de centralele pe peleti de la Hornet sau ecohornet.
  Mi se pare foarte interesanta tehnologia si performantele obtinute.
  In plus am observat ca au dotat un bloc de apartamente nou construite din Bucuresti cu o astfel de centrala.
  Cred ca ar merita facut un review sau interviu si cu acele centrale.
  Sunt curios daca duce arderea pe peleti la un alt nivel si nu numai (producatorii promit ca pot arde chiar si deseurile menajere fara degajari de fum).
  Ce m-a uimit cel mai tare este randamentul de peste 94% indiferent din ce material e facut peletele.

 2. Peletii nu mai sunt o solutie. Pretul a crescut de la 13 lei/sac15kg la 20 lei anul acesta. In ritmul asta ma apropii vertiginos de cea mai scumpa varianta de incalzire – centrala pe curent. In conditiile in care am o centrala peleti cu randament bun, eficienta. In plus iarna trecuta am mai trecut si prin criza lipsei de peleti alergand in toiul iernii dupa peleti si acceptand sa platesc orice pret. Prin urmare, oricat ai fi de paranoic cu energia verde peletii nu mai sunt o solutie optima. Solutia ta cu pompa de caldura (preferabil toata configuratia cu panouri solare) este singura solutie demna de luat in calcul.
  @ Marian, scuze ca trebuie sa te contrazic dar centrala pe peleti, la costul actual al peletilor este foarte ineficienta vs. gaz (chiar si inainte de scumpire asta nebuna peletii erau o varianta mai scumpa).

 3. Salutare George!
  La 13.483 RON cel mai bun pret pt un Vision de 23kW.Nu merita sa achizitionezi un astfel de cazan ,indiferent de marca.La mult mai putin gasesti o centrala pe gazeificare foarte buna gen Stroupova !

 4. Salut George. Centralele pe peleti sunt foarte bune, depinde si de model si tehnologie. Cea prezentata este dupa mine destul de rudimentara, existand unele mult mai performante ce pot sa functioneze cu cereale si aici vorbim de grau, porumb, orz. Eu am o centrala de la producatorul polonez MetalFach si ei chiar se pricep la asa ceva. Aceste centrale au inclusiv sonda lambda ce regleaza automat oxigenul din ardere.

 5. Salut George

  Exista sisteme pe peleti mult mai performante.
  Am o cunostinta care are asa ceva in Austria. Este o casa ce are 4 apartamente aproximativ 350m2. Incalzirea functioneaza cam 6 luni/an, in rest doar apa calda. Este dotata cu un bunker pentru peleti, pe care il alimenteaza o data pe an. Il costa cam 2500 Euro/an incalzirea si apa calda.

 6. Centralele termice pe peleti sunt o optiune foarte buna, pe care eu o recomand.
  Costul cu incalzirea poate fi destul de mare la o casa, si sunt multe cazuri cand nu se poate alimenta cu gaz natural.
  Ca si costuri, peletii nu sunt foarte ieftini. Pretul exploatarii pe peleti, este aproximativ la fel ca pretul exploatarii gazului natural.
  Daca vrei sa stii de unde poti sa cumperi peleti, vezi aici o lista de firme pentru peleti: http://blogdeinstalatii.ro/peleti/
  Clasificarea consumului, de la cel mai scump la cel mai ieftin ar fi aceasta:
  – centrala electrica (foarte scump)
  – centrala pe gaz
  – centrala pe peleti (aproximativ la fel ca gazul)
  – pompa de caldura
  – centrala pe lemne (foarte ieftin)
  Lemnul ramane in continuare cea mai ieftina alternativa. Dar nu este foarte comoda (daca vrei confort) pentru ca trebuie sa fi fochist, uneori chiar si noaptea.
  Cateva lucruri de luat in calzul daca vrei sa montezi o centrala pe peleti:
  – trebuie sa ai o camera tehnica,
  – camera tehnica trebuie sa fie destul de mare pentru a avea loc centrala. De preferat sa fie prevazuta de la faza de constructive,
  – cosul de fum trebuie prevazut si bine facut,
  – sa ai loc pentru depozitarea peletilor,
  – sa fi pregatit sa cumperi o cantitate mare de peleti la inceputul sezonului de incalzire (ca sa ai in pret bun).
  Sper sa va fie de folos.

 7. In general, george Buhnici cred ca ai c-am incurcat borcanele, mai complicat este sa depozitezi peletii decat lemnele, dezavantajele centralei pe peleti sunt arhicunoscute ca si pretul c-am piparat al unui sac de 125 kg inmultit cu multi saci pentru o iarna … si pretuil care va urca in continuare, Este adevarat ca are multe avantaje centrala cu peleti, nimeni nu contesta asta dar … prezinta mai omule si dezavantajele altfel … ai fost platit sa spui „doar ce ai fost … platit” adica parte adevar parte … inducere in eroare a oamenilor adica … calabalac jurnalistic platit.

 8. Centrală termică cu peleți complet echipata pentru conectarea in circuitele de incalzire cu radiatoare sau pardoseala. Importam in Romania centrale pe peleti de la Kozlusan. Aceste modele se pot chiar conecta la internet.
  Aveti mai jos un link spre aceste modele de centrale termice pe peleti.
  https://www.centraletermicelemne.ro/centrale-termice-pe-lemne-peleti-cabune-murale-24-kozlusan
  Pentru informatii suplimentare nu ezitati sa ne contactati.

 9. scriu aici pentru a nu repeta si altcineva greselile mele.
  1-centrala pe gaz de la retea.
  2-centrala peleti .consum cca identic cu cea pe gaze ca si factura. 1000lei lunar casa 200mp.
  atentie luati marci bune : arca,d*alessandro,domusa,dz.
  3-centrala lemne gazeificare : viessmann,etc. DOAR PT PASIONATI DE DEPOZITAT LEMNE SI FOCARIT.si pt cei care vor sa se afume ca carnati :)))
  4-centrala pe lemne normala viadrus -cea mai fiabila . poate functiona si cu incaltaminte veche :))),peturi plastic etc. RECOMAND doar celor care au lemne multe si ieftine la indemana. detin paduri etc .
  atentie : cine are bani si isi permite : pompa caldura aer apa. 15.000€ toata instalatia la o casa de 200mp. zubadan-ecodan. factura lunara 500lei.
  se recupereaza investitia in timp.
  NU RECOMAND sub nici o forma centrala pe gpl-ulei-motorina. casa 200mp consum lunar minim 2000 lei. 22 grade temp ambientala.
  CENTRALA ELECTRICA este pentru cei care vor sa simta pe pielea lor factura de regulazire.
  citez un nene mai in varsta: TE PUI CU TOPORUL PE EA IN MIJLOCUL IERNI !
  consum cca 3000 lei lunar la o casa de 200mp. cine posteaza pe aici consum foarte redus : aia vand asa ceva. intrebati vecini,nu va lasati pacaliti pe site-uri.
  este cea mai paguboasa centrala. cum va imaginati ca la o casa de 200mp o sa consume mai putin decat o centrala pe peleti sau gaz ?
  In consecinta ,cine nu are gaze : CENTRALA PE PELETI.
  consum foarte bun. mai scump cu cca 15% fata de cea pe lemne. dar merita diferenta de 1000 lei/sezon iarna in plus fata de cea pe lemne.
  complet automata,doar alimentezi buncarul ,scoti cenusa o data la 3 zile. in rest nu o atingi.
  orice decizie veti lua : CONSULTATIVA VECINI. ei stiu deja cum sta treaba.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.