Ce are în comun casa inteligentă cu asigurarea #casabuhnici #groupama

groupama_orange_smart_home_casabuhnici_george_asigurare_casa_inteligenta_cover

Ce are în comun casa inteligentă cu asigurarea? Multe lucruri, foarte multe. Poți să fii sigur că sunt interconectate și în multe situații depind una de cealaltă.

Unii dintre voi știți că proiectul #casabuhnici este în desfășurare. La ora asta proiectăm de zor. Lucrăm în detaliu mai ales la automatizări. Bănuiți probabil că va fi conectată și inteligentă. O să tot vorbim despre asta iar azi intrăm pe o soluție care abia apare la noi.

Asigurarea cu senzori incluși pentru casă inteligentă. Căutând în piață am găsit singura astfel de asigurare pentru case și deștepte și conectate la un dispecerat. Astfel, notificările primite de tine prin aplicație, e-mail sau sms se duc simultan și spre dispeceratul asiguratorului. Acesta te sună imediat să verifice dacă totul este în ordine sau dacă ai nevoie de un specialist pentru reparații în regim de urgență și fără costuri suplimentare. Hai să vedem cum funcționează.

Sistemul este simplu. Creierul este un fel de router central, la care se conectează senzori. Mulți senzori. Cât vrei tu de mulți în limita a 256, în funcție de dimensiunea… castelului tău. Sistemul este acesta. Dispozitivul central Smart Home, care seamănă cu un router, se leagă la internet, prin cablu, se activează, și gata. Are și o cartelă SIM pentru back-up, atunci când îți taie internetul sau taie Dorel fibra din cartier cu târnacopul.

Să revenim. Groupama Asigurări oferă în parteneriat cu Orange, în premieră pentru Romania, o clauză pe care o poți adăuga asigurării pentru locuință și în care primești Hub-ul, adică dispozitivul central SmartHome, un senzor de fum și unul de inundație. Doar aceștia sunt monitorizați de la distanță de dispeceratul Groupama dar în plus, ai la dispoziție și senzori de mișcare, pentru geam sau ușă, priză inteligentă și chiar și cameră de supraveghere. Acești senzori se cumpără de la Orange. În afară de camera video, toți senzorii au o baterie ce rezistă 1 an. Să le schimbi e joacă de copii. Dar să nu îi lași pe copii să le butoneze că o să îi confunde cu jucăriile. Sunt mici și ușori. Îi poți pune direct pe perete sau în tavan cu o bandă dublă adezivă și ai scăpat de orice grijă. Sigur, iti recomand un șurub pentru siguranță.

Sa vorbim puțin despre dispozitivul central. La nivel de automatizare pentru casă există un standard numit Z-Wave. Face același lucru ca o rețea wireless doar că specială pentru senzori, și nu bruiază nici Wi-Fi-ul și nici Bluetooth-ul.

Acum, tehnologia există, dar ce faci cu ea? Dacă tu ești plecat în vacanță și casa ta țipă la tine prin internet ce faci? Chemi un prieten?

Pachetul de care iți spuneam este asigurarea facultativă de la Groupama cu clauza ACASĂ 24/7 ce vine cu sistemul Orange Smart Home cu doi senzori, unul de fum și unul de inundație. Prețul este chiar mai mic dacă îți iei sistemul în pachetul cu asigurare și dispecerat, față de prețul de raft doar pentru alarmă. De aceea e important ce faci când țipă alarma. În acest caz, te sună imediat cineva din centrală. În caz de inundație de exemplu vine în maximum o oră un instalator care îți rezolvă problema. Doar pentru asta își merită banii. În plus și despăgubirea vine mai rapid prin aplicația asiguratorului dar despre asta într-o altă ediție.

Ultimele articole

Articole recomandate

27 Comments

  1. In afara de servicii extra, care este inteligenta sau noutatea? Lucrul asta il face orice centrala de efractie.
    Eu as fi interesat de o solutie intr-adevar inteligenta care sa poata sa imi aprina luminile, sa-mi porneasca AC sau centrala termica, cuptor samd.
    Daca ai ceva idei…..asteptam un link

  2. Hello! George, acum 3 ani mi-ai dat un sfat foarte bun, asa ca am optat pt LG G2. Te rog sa repeti performanta si sa imi spui ce sa aleg intre LG G4 si Samsung Note 4. Multumesc si scuze de offtopic!

  3. Buna ziua da-mi voie sa te depunctez pentru reclama facuta ancestei pieti a asigurarilor (si ma opresc pentru ca nu cunosc o injuratura destul de expresiva in care sa-mi dispretul ) care in loc sa ma convinga ca e bine sa am asigurare ma obliga sa o fac doar pentru a se imbogati niste smecheri pe spatele prostimi intelegi tu .

  4. M-i se pare extraordinara ideea. În caz de incendiu real, cei de la groupama cheamă 112? Dacă proprietarul nu răspunde la telefon și i-a luat casa foc sau s-a inundat, care e procedura?

  5. Pare a fi interesanta si de folos aceasta grupare de servicii (cel putin pe viitor cand vor fi mult mai accesibile ca pret pentru omul de rand sau chiar obligatorii astfel de sisteme smart de monitorizare si interventie ale asiguratorilor).
    O nelamurire: „Dacă tu ești plecat în vacanță și casa ta țipă la tine prin internet ce faci? Chemi un prieten? ” si „În caz de inundație de exemplu vine în maximum o oră un instalator care îți rezolvă problema. ”
    – Se presupune ca fiind plecat in vacanta (departe, nu in oras), nu e nimeni sa-i deschida instalatorului.
    – Pentru a lasa instalatorul sa intre sa rezolve problema, se va trimite online comanda de deschidere a usii folosind un alt senzor smart? Sau se va lasa o cheie duplicat vecinului de alaturi (de buna credinta presupunem) care e tot timpul acasa pentru a supraveghea si interveni in astfel de cazuri? Sau probabil vor sparge usa de la intrare/geamul pentru a interveni.
    – Instalatorul e de incredere? Va inchide usa dupa el? Il monitorizam video in timp real pe telefon de la distanta sau inregistram pe DVR/NVR sa vedem mai tarziu daca a fost cuminte?

    In mod normal, in astfel de cazuri, casa super inteligenta denumita generic „smart home” va putea gestiona astfel de situatii, alarme si lua toate deciziile singura, fara ajutorul proprietarului, sau doar primind comenzi online de la distanta de la proprietarul nestresat.

    Casa inteligenta ar trebui astfel sa aiba control absolut (zeci sau sute de diferiti senzori) asupra fiecarui centimetru patrat al locuintei, un sistem foarte bun de gestionare curent electric (plus fail-safe generatoare de curent, securizate) in cazul unor „Dorei” care vor taia curentul ( pica tot hub-ul cu totul , nu doar internetul) sau altii cu alte ganduri si asa mai departe. Iar costurile banuiesc ca nu vor fi mici.

    Bineinteles, odata cu dezvoltarea „smart home” se vor dezvolta si acei smart guys cu ele „smart hacks” pentru smart homes, pentru ca bine fara niciun rau nu exista.
    Desigur, e doar o un gand acum. Nu m-am gandit la o securitate de tip fortareata, insa acolo se va ajunge daca se doreste utilizarea eficienta a unei astfel de tehnologii.

    Momentan sistemele de genul asta, fara a fi complet utilizate cu tot smart-ul posibil, pot fi considerate doar gadget-uri, la fel ca orice alt telefon, tableta sau smart-watch.
    Parerea mea.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.