Ce are în comun casa inteligentă cu asigurarea #casabuhnici #groupama

groupama_orange_smart_home_casabuhnici_george_asigurare_casa_inteligenta_cover

Ce are în comun casa inteligentă cu asigurarea? Multe lucruri, foarte multe. Poți să fii sigur că sunt interconectate și în multe situații depind una de cealaltă.

Unii dintre voi știți că proiectul #casabuhnici este în desfășurare. La ora asta proiectăm de zor. Lucrăm în detaliu mai ales la automatizări. Bănuiți probabil că va fi conectată și inteligentă. O să tot vorbim despre asta iar azi intrăm pe o soluție care abia apare la noi.

Asigurarea cu senzori incluși pentru casă inteligentă. Căutând în piață am găsit singura astfel de asigurare pentru case și deștepte și conectate la un dispecerat. Astfel, notificările primite de tine prin aplicație, e-mail sau sms se duc simultan și spre dispeceratul asiguratorului. Acesta te sună imediat să verifice dacă totul este în ordine sau dacă ai nevoie de un specialist pentru reparații în regim de urgență și fără costuri suplimentare. Hai să vedem cum funcționează.

Sistemul este simplu. Creierul este un fel de router central, la care se conectează senzori. Mulți senzori. Cât vrei tu de mulți în limita a 256, în funcție de dimensiunea… castelului tău. Sistemul este acesta. Dispozitivul central Smart Home, care seamănă cu un router, se leagă la internet, prin cablu, se activează, și gata. Are și o cartelă SIM pentru back-up, atunci când îți taie internetul sau taie Dorel fibra din cartier cu târnacopul.

Să revenim. Groupama Asigurări oferă în parteneriat cu Orange, în premieră pentru Romania, o clauză pe care o poți adăuga asigurării pentru locuință și în care primești Hub-ul, adică dispozitivul central SmartHome, un senzor de fum și unul de inundație. Doar aceștia sunt monitorizați de la distanță de dispeceratul Groupama dar în plus, ai la dispoziție și senzori de mișcare, pentru geam sau ușă, priză inteligentă și chiar și cameră de supraveghere. Acești senzori se cumpără de la Orange. În afară de camera video, toți senzorii au o baterie ce rezistă 1 an. Să le schimbi e joacă de copii. Dar să nu îi lași pe copii să le butoneze că o să îi confunde cu jucăriile. Sunt mici și ușori. Îi poți pune direct pe perete sau în tavan cu o bandă dublă adezivă și ai scăpat de orice grijă. Sigur, iti recomand un șurub pentru siguranță.

Sa vorbim puțin despre dispozitivul central. La nivel de automatizare pentru casă există un standard numit Z-Wave. Face același lucru ca o rețea wireless doar că specială pentru senzori, și nu bruiază nici Wi-Fi-ul și nici Bluetooth-ul.

Acum, tehnologia există, dar ce faci cu ea? Dacă tu ești plecat în vacanță și casa ta țipă la tine prin internet ce faci? Chemi un prieten?

Pachetul de care iți spuneam este asigurarea facultativă de la Groupama cu clauza ACASĂ 24/7 ce vine cu sistemul Orange Smart Home cu doi senzori, unul de fum și unul de inundație. Prețul este chiar mai mic dacă îți iei sistemul în pachetul cu asigurare și dispecerat, față de prețul de raft doar pentru alarmă. De aceea e important ce faci când țipă alarma. În acest caz, te sună imediat cineva din centrală. În caz de inundație de exemplu vine în maximum o oră un instalator care îți rezolvă problema. Doar pentru asta își merită banii. În plus și despăgubirea vine mai rapid prin aplicația asiguratorului dar despre asta într-o altă ediție.

Ultimele articole

Articole recomandate

27 Comments

 1. De un an de zile tot dezvoltam in domeniul asta de casa inteligenta. pana in prezent am reusit sa dezvoltam automatizarea luminilor, perdelelor, jaluzelelor, prizelor, partea de audio..mai exact multi-room, incalzirea in pardoseala si clasica, aerul conditionat..si cel mai esential lucru la o casa inteligenta sunt scenariile pe care le poti creea….incercam sa integram cu ajutorul unor retele de IR si partea de tv, dar in genul Apple TV dar mulat pe provideri nostri(telekom,digi,upc)

 2. Salut George. Ce sistem folosesti pentru a face casa inteligenta? Eu am acasa un sistem „hibrid”- knx si z-wave. Te felicit pentru ca ai instalat sistemul de ventilatie dublu flux. Eu il am instalat de cativa ani si nu regret, isi face treaba. Sper ca ai prevazut la baie câblu pentru senzorul de umiditate, care sa dea comanda sistemului de ventilatie sa mareasca turatia pentru extragerea aerului umed. Si pentru dormitoare te sfatuiesc, in cazul in care nu ai prevazut, sa ai senzori de monitorizare a calitatii aerului, care sa fie legati la sistemul de ventilatie dublu flux. Daca pot sa-ti fiu util cu ceva, pe partea de casa inteligenta, mi-ar face mare placere. Cu drag

 3. salut George ce echipamente ai in rack-ul tau router ? switch nvr , nas, patch panel ?

  Ce modele sunt cate porturi au ? Ce ai conectat in switch ? de la router .

  Dispozitivul central Smart Home il ai de la Fibaro ? Alexa ? Orange ?

  Multumesc.

 4. salut George ce echipamente ai in rack-ul tau router ? switch nvr , nas, patch panel ?

  Ce modele sunt cate porturi au ? Ce ai conectat in switch ? de la router .

  Dispozitivul central Smart Home il ai de la Fibaro ? Alexa ? Orange ?

  Multumesc.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.