Sunt convins că majoritatea dintre voi ați avut momente în care v-ați simțit singuri cu anxietățile, temerile și eșecurile voastre. Eu unul am trecut prin asta și încă procesez ce s-a întâmplat. De aceea când l-am invitat pe Cătălin Meșter, fondatorul I Love Failure, la un dialog lung despre vulnerabilitate și curaj, știam că va ieși ceva special. Nu m-am înșelat.
Cătălin Meșter este genul de om care te face să te simți confortabil să vorbești despre orice. Are o sinceritate dezarmantă și un mod de a-și asuma greșelile care te inspiră să fii și tu mai deschis. În loc să ascundă sub preș experiențele dureroase, le transformă în lecții și îi ajută și pe alții să facă la fel.
Am vorbit despre cum a ajuns de la facultatea de calculatoare abandonată și experimentele cu droguri din tinerețe, la antreprenoriat și la crearea unei mișcări care normalizează discuțiile despre eșec. Poveștile lui despre anxietate, paranoia și momentele de cumpănă m-au făcut să realizez cât de important e să avem spații sigure unde să putem fi vulnerabili.
„Când ești prins cu ceilalți care nu sunt așa, n-ai cum de unul singur să faci fără resurse”, mi-a spus la un moment dat. „Depinzi de mediul în care ești în momentul respectiv.” Această observație despre importanța anturajului și a contextului social m-a lovit puternic. Cu toții știm că „devii media celor 5 oameni cu care petreci cel mai mult timp”, dar rareori discutăm despre cât de greu e să găsești și să păstrezi un anturaj care să te tragă în sus.
Un alt moment memorabil a fost când mi-a povestit despre prima experiență I Love Failure, când a auzit pe cineva vorbind deschis despre divorț și faliment. „Deodată am simțit… mă uit la mine și văd povestea lui de eșec. Mă bucuram că, mamă fii atent ce și-o luat și ăsta, dar era chestia că nu sunt singur.”
Această idee – că împărtășirea eșecurilor ne ajută să ne simțim mai puțin singuri – este fundamentul a ceea ce face Cătălin acum. De la evenimente în operă la sesiuni în școli și corporații, el creează contexte în care oamenii pot să fie autentici și vulnerabili fără să fie judecați.
Ce m-a impresionat cel mai mult a fost perspectiva lui asupra libertății și autenticității. Pentru el, acestea nu sunt concepte abstracte, ci nevoi fundamentale pe care le-a simțit încă din copilărie. „Simțeam că de fiecare dată când nu spun ce gândesc, îmi iau ceva din mine, îmi iau puțin din autenticitate”, mi-a explicat.
Am discutat și despre social media, despre cum platformele acestea ne fac să ne simțim inadecvați și anxioși. „Îți arată o lume incredibil de faină în care toți sunt happy, arată bine… realitatea este foarte diferită”, observă el. Este o critică validă într-o eră în care mulți dintre noi ne construim identități digitale perfect lustruite, în timp ce ascundem părțile mai puțin fotogenice ale vieții.
Dar poate cea mai importantă lecție din discuția noastră a fost despre curaj – nu curajul de a nu greși niciodată, ci curajul de a recunoaște când greșești și de a merge mai departe. „Trebuie să fii înapoi pe drum”, cum spune Cătălin. „Și dacă ești înapoi pe drum ești ok.”
În timp ce pregătesc acest material pentru publicare, mă gândesc la cât de mult avem nevoie de astfel de conversații oneste în spațiul public românesc. Avem nevoie să normalizăm discuțiile despre eșec, anxietate și vulnerabilitate. Să înțelegem că nu suntem singuri în momentele dificile și că cel mai important pas este să continuăm să mergem înainte, chiar și după ce „dăm rasol”.
Cătălin Meșter și mișcarea I Love Failure fac exact asta – creează spații unde putem să fim autentici, să învățam unii de la alții și să transformăm eșecurile în lecții de viață. Pentru că, la final, nu contează de câte ori cădem, ci de câte ori găsim curajul să ne ridicăm și să mergem mai departe.
Vă invit să urmăriți interviul integral și să-mi spuneți în comentarii ce părere aveți. Ați trecut prin momente similare? Cum ați găsit puterea să mergeți mai departe? Și mai ales – credeți că avem nevoie de mai multe spații unde să putem vorbi deschis despre eșecurile noastre?
PS: Pentru cei interesați să afle mai multe despre I Love Failure sau să participe la evenimente, îl puteți găsi pe Cătălin pe platformele sociale sau direct pe site-ul proiectului. Merită să-l urmăriți – s-ar putea să descoperiți că nu sunteți singurii care se luptă cu anxietatea, îndoielile sau teama de eșec.
Poți asculta interviul în format audio chiar aici pe blog sau îl poți descărca:
Membrii care ne susțin cu donațiile lor lunare au văzut și acest clip în avans. Mai sunt multe în secțiunea dedicată lor. Toate clipurile pentru membrii de pe YouTube sunt aici!
Platformele mele sunt susținute de oameni ca tine, care aleg să se aboneze și să devină membri, dar și de companii ce investesc în publicitate. Nu doar prietenii tăi, ci și potențialii tăi clienți urmăresc #IGDLCC. Trimite un email la contact@buhnici.ro pentru a solicita o ofertă personalizată pentru afacerea ta.
Devino membru în comunitatea Buhnici.ro pe YouTube și vezi toate podcasturile în avans.- https://www.youtube.com/channel/UCNz5n8PoSGYSwkOH_SMnl2A/join
Urmărește-mă cu @gbuhnici pe Instagram, Facebook, Twitter, TikTok-@georgebuhnici
Montaj: Daniel Ivan – @danielivanm1 pe Instagram
Dacă ești încă aici, poate arunci o privire pe magazinul nostru de gadgeturi, Gadget Boutique – www.gb.ro