Categorie: #casabuhnici

Cât produc din fotovoltaice? – #casabuhnici

După un an de zile de când m-am mutat și am finalizat construcția #caseibuhnici, a venit momentul să discutăm despre investiția majoră pe care am făcut-o în fotovoltaice. Inițial, plănuisem să le instalez doar pe cele de pe casă. Erau super suficiente pentru consumul zilnic al oricărei case, chiar una și mai mare decât a noastră.

Apoi s-a format în mintea noastră ideea că putem atinge și standardul de Casă Pasivă Premium, lucru la care nu ne-am gândit când am început construcția. Pentru asta însă, cerințele erau să pot produce mai mult decât consum, mai ales când vine vorba de moneda actuală și a viitorului, curentul electric. Așa a apărut foișorul din spatele casei, care a mărit producția teoretică de aproape patru ori. O investiție mare dar gândită pentru viitor.

Chiar spun în timpul clipului că sper ca la momentul în care îl voi publica să fiu deja prosumator. Să pot vinde curent electric pe persoană fizică. Visul meu s-a îndeplinit cu un efort și răbdare de fier, dar am semnatul contractul și acum vând surplusul de curent produs de panouri, pe timpul zilei, către enel. Vă voi detalia tot procesul pe blog, însă mai durează puțin până punem toate informațiile la un loc. Am înnotat în birocrație timp de 6 luni, vreau ca voi să petreceți mai puțin timp ca mine printre hârtii.

Concluzia pe scurt este că merită. Din plin. Nu este o investiție de business ci una de viitor, una la care dacă faci calculele acum o să vezi că nu ieși pe plus decât peste mult timp de la momentul aplicării ei. În 10 ani însă lucrurile se vor schimba și mai mult, atât la nivel global cât și pentru tine, individual. S-ar putea să ajungi să conduci o mașină electrică în fiecare zi, iar curentul să fie mult mai scump ca acum. Doar pentru asta va fi rentabil să instalezi panouri, mai ales că nu ai nevoie de atât de multe ca și mine.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.