Cât produc din fotovoltaice? – #casabuhnici

După un an de zile de când m-am mutat și am finalizat construcția #caseibuhnici, a venit momentul să discutăm despre investiția majoră pe care am făcut-o în fotovoltaice. Inițial, plănuisem să le instalez doar pe cele de pe casă. Erau super suficiente pentru consumul zilnic al oricărei case, chiar una și mai mare decât a noastră.

Apoi s-a format în mintea noastră ideea că putem atinge și standardul de Casă Pasivă Premium, lucru la care nu ne-am gândit când am început construcția. Pentru asta însă, cerințele erau să pot produce mai mult decât consum, mai ales când vine vorba de moneda actuală și a viitorului, curentul electric. Așa a apărut foișorul din spatele casei, care a mărit producția teoretică de aproape patru ori. O investiție mare dar gândită pentru viitor.

Chiar spun în timpul clipului că sper ca la momentul în care îl voi publica să fiu deja prosumator. Să pot vinde curent electric pe persoană fizică. Visul meu s-a îndeplinit cu un efort și răbdare de fier, dar am semnatul contractul și acum vând surplusul de curent produs de panouri, pe timpul zilei, către enel. Vă voi detalia tot procesul pe blog, însă mai durează puțin până punem toate informațiile la un loc. Am înnotat în birocrație timp de 6 luni, vreau ca voi să petreceți mai puțin timp ca mine printre hârtii.

Concluzia pe scurt este că merită. Din plin. Nu este o investiție de business ci una de viitor, una la care dacă faci calculele acum o să vezi că nu ieși pe plus decât peste mult timp de la momentul aplicării ei. În 10 ani însă lucrurile se vor schimba și mai mult, atât la nivel global cât și pentru tine, individual. S-ar putea să ajungi să conduci o mașină electrică în fiecare zi, iar curentul să fie mult mai scump ca acum. Doar pentru asta va fi rentabil să instalezi panouri, mai ales că nu ai nevoie de atât de multe ca și mine.

Ultimele articole

Articole recomandate

26 Comments

  1. Buna, te-ai gandit vreodata la efectele nocive pe care se spun ca le au amplasarea panorilor pe acoperis pentru sanatate( EMF-electro magnetic field). La fel si studiile ca masinile electrice ar fi foarte periculoase pentru sanatate din acelas motiv( baterii, invertoare, campuri electromagnetice puternice). As fi foarte interesat sa-ti stiu parerea ta despre subiectul asta.

  2. Draga George, felicitari pentru toate aceste initiative si pentru efortul depus. Foarte multi dintre noi gandim ca si tine, suntem pe aceeasi lungime de unda. Exista insa o problema majora, nu tot romanul de conditie „medie” isi permite o casa de 180 de mii de euro. Nu toti avem timpul necesar sa studiem ani de zile, sa gandim cu saptamanile si sa colaboram cu cei mai buni specialisti. Suntem prinsi in lupta pentru supravietuire prea mult timp din viata noastra, si probabil ca este un pic si vina noastra , din perspectiva mentalitatilor si prejudecatilor noastre. Ar fi o idee interesanta daca am putea gasi ceva solutii alternative pentru adevaratii romani medii, care nu isi pot permite ceva mai mult de 50 de mii de euro (fie fonduri proprii acumulate in foarte multi ani de economie, fie un credit, fie vanzarea locuintei actuale si completarea din fonduri proprii etc). Vor si ei o casa dar isi doresc si un minim de confort, iar acest confort minim ce este asigurat in imobilele comune (blocuri de apartamente), costa semnificativ cind esti individualizat la o casa. Este adevarat ca dupa ce ai terminat casa esti relativ independent si facturile sunt mici, deloc sau ocazionale, dar pina sa ajungi acolo este dificil sau imposibil pentru foarte multi dintre noi. De ex am cumparat o bucata de teren suficienta pentru o casa.Exista posibilitatea sa cumperi mai scump undeva unde sunt utilitati sau mai ieftin undeva unde nu sunt. Imi este suficient in principiu o casa de 110 m2 amprenta la sol si putin la mansarda. Cea mai apropiata borna electrica este undeva la 200 m si nu stiu daca ma pot lega la ea, fiind trasa de alt cetatean si nu stiu ce putere instalata are. Nu este canalizare (probabil vor trece 10 ani cel putin pina se vor face lucrari de catre preaiubitul nostru stat) trebuie fosa septica, pentru a fi si ecologic si moral, Nu sunt gaze , nu este apa curenta –> trebuie put. Ce sanse are un roman mediu cu 50 de mii de euro sa devina independent in astfel de conditii in care suntem foarte multi care ne dorim sa evadam spre marginea zonelor metropolitane, odata ca spatiul locativ nu ne este suficient (eu de ex stau intr-o garsonera de 32 m2 cu sotia si am si un baietel de 8 ani). M-am orientat spre casele din containere ce pot fi si relocate in caz de forta majora (la o casa de lemn nu cred ca este posibil in conditii de daune rezonabile) deocamdata dar inca sunt in balanta. Daca ai vreo idee, sau te poti consulta cu specialistii care deja iti sunt prieteni probabil as fi interesaty chiar sa pornesc un proiect pilot. Sunt ferm convins ca aceste ganduri exprima problema unei vaste majoritati din tara noastra. Multumesc pentru amabilitatea de a fi citit aceste randuri pina la capat.
    Sorin .

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.