Cât costă de fapt benzina?

Materia primă este mai ieftină decât apa plată. Din puțul sondei până la pompă benzina își înmulțește prețul de zeci de ori. Uite cum arată structura prețului în 2012.

Taxele incluse in benzina de la 1 ianuarie 2012:
– acciza este de 467 EUR / tona
– taxa de drum este de 125 EUR / tona
– taxa de solidaritate (cate un cent / litru – motivul este acoperirea
prejudiciului creat in urma falimentului Bancorex), adica 10 EUR /
tona
– pretul producătorului de aproximativ 370 EUR / tona.

Astfel rezulta urmatorul pret pe tona de benzina: 370+467+125+10=972 EUR / tona (taxe si accize)
Se adauga TVA de 24 %, adica 233.28 EUR
Totalul este de 1205.28 EUR / tona
Un litru de benzina este 1,205 EUR (aproximativ 5.15 RON)
Producatorul incaseaza 370 EUR / tona
Statul incaseaza 835.28 EUR / tona

Asta ne arată cât de puțin capabil este statul să producă și din alte surse decât pompa. Într-o țară de 22 de milioane, grosul bugetului se face din TVA și accize pe carburanți sau țigări.

Ultimele articole

Articole recomandate

25 Comments

 1. Un mic comentariu referitor la calcul :

  – 1205.28 EUR / tona -> aproximativ 1205.28 EUR / 1350 l benzina.

  Densitatea benzinei este de aprox 710 Kg/m3. – 730 Kg/m3
  In concluzie, toata lumea exceptand consumatorul castiga o caruta de bani din carburanti.

 2. simplu suntem prostii tarii tacem si inghitim tot ce vor ei si iesim in strada doar pt a sta ca mutii si alti se uita la tv si comenteaza ce astepatii fratilor luam ex de la greci care stiu cum sa rezolve astfel de situatii

 3. Diferenta de la 5.15 pana la 5.58 cat e cea mai ieftina, adica vreo 40 de bani cine o baga in buzunar, ca din cate inteleg eu producatorul isi ia la pretul de livrare. Aici ma doare sufletul ca statul sta cu mainile in jeb si se uita cum petrolistii isi platesc pseudo-amenzile din banii fraierilor care alimenteaza.

 4. E aiurea ce zic dar parca ii inteleg un pic si pe petrolisti cand scumpesc benzina pentru ca si eu as gandi in locu’ lor: noi facem toata munca dar statu’ ia grosu’? Oricum, dupa acest calcul, ii gasesc penibili pe guvernanti cand arata cu degetu’ catre petrolisti zicand ca din cauza lor s-a scumpit benzina/motorina. Si mai penibila mi se pare acum actiunea acestora prin care au verificat petrolistii chipurile incercand sa stabilizez/reduca pretul carburantilor.

 5. inteleg accizele pe alcool , pe tutun care pana la urma sunt un moft………sa legalizeze prostitutia si sa scada din accizele pe combustibil, sa scoata bani si din droguri(nu ca nu ar scoate din etnobotanicele lor, macar sa le puna accize ) dar sa nu mai creasca preturile la combustibil caci in curand o sa murim de foame……… E grav! $$$

 6. @matei garici: statul ia grosul in orice domeniu. Exemplu concret- lucrez cu import distributie de produse- vine produsul in vama platesc inainte sa-l ridic 24%tva + taxe vamale (se taxeaza pana si valoare transportului!). Apoi 16% impozit pe profit si apoi inca 16% impozit pe dividende -adica asa scurt peste 50% din bani s-au dus direct la stat. Din ce a ramas scade cheltuielile cu pretul produselor, transportul, salariile, diferente de curs etc etc etc (unele impozitate si ele) si in final imi ajunge abia o mica bucatica in buzunar. Si cu banii aia ma duc la magazin, ca persoana fizica, si platesc din nou taxe pentru absolut tot ce cheltuiesc.

 7. toata lumea a primit spamul asta pe mail. macar daca-l postezi aici, cred ca ai putea sa verifici tot ce se scrie acolo. eu nu cred ca e 100% adevarat, desi statul intr-adevar ia 50-60% din pretul benzinei.

 8. Si inca la noi e mai ieftina decat in europa de vest.

  Singurul lucru care mi se pare anormal este ca noi platim taxa de drum, plus rovignieta si nu avem autostrazi. Asta e grav.

  In rest, masinile sunt scumpe din toate punctele de vedere. Cine nu isi permite, sa renunte, nu e nici o rusine. M-am saturat de sutele de masini care stau si ocupa locuri de parcare fiindca proprietarii nu au bani de benzina, de intretinere, de cauciucuri de iarna, etc….

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.