Căști de 1000€? Cineva? Interesat? – Audeze LCD2 Closed Back

Căștile sunt una din pasiunile mele și deja nu mai pot spune că  este o pasiune ascunsă. Nu o mai pot ține pentru mine pentru că am repetat acest lucru pe blog de nenumărate ori. Dovada clară este review-ul de acum o lună cu acele căști de 2000 de euro. Fiecare. Dar dacă tot suntem la acest capitol, căști, am coborât puțin prețul și foarte puțin așteptările ca să aruncăm o privire la Audeze LCD 2 Closed Back. Aceasta este o pereche de căști total diferită față de ce ai mai văzut până acum și asta datorită tehnologiei.

Tehnologie

Există mai multe tipuri de tehnologii pentru căști. Cea mai populară și mai ușor de produs este cea de tip Dynamic. Au și cea mai simplă configurație și construcție. Acestea folosesc  un curent redus ce vine de la sursa de audio care generează un câmp magnetic în bobina de voce. Aceasta este atașată la rândul ei de o diafragmă, iar ambele sunt atrase de un magnet permanent care este încărcat electric. Diafragma se mișcă, și generează unde de sunet în răspuns la semnalul electric trimis de sursă. Adică de telefonul tău mobil sau de amplificator.

A doua tehnologie, mai cunoscută în ultimii ani este Planar Magnetic. Principiul de funcționare este similar. Și acestea trimit impulsuri electrice către un material conductiv care interacționează cu câmpul magnetic al magnetului permanent. În acest caz, acea bobină nu este însă rotundă ci firele sunt subțiri și împrăștiate pe suprafața mai rigidă a așa-zisei membrane. Magneții sunt acum în număr de doi și trebuie să fie mai mari și mai puternici pentru ca membrana să emită vibrațiile prin care se crează sunetul.  Din acest motiv căștile cu tehnologie Planar Magnetic sunt mai mari și ceva mai grele ca cele obișnuite.

Cum se comportă?

La nivel teoretic, aceste tipuri de căști au un răspuns diferit față de cele dinamice. Adică, bass-ul este mai bun, mai curat, mai pronunțat fără să fie deranjant. Soundstage-ul, ceea ce numim noi claritatea acustică a unei melodii este mai bun, însă fidelitatea are foarte, foarte puțin de suferit. Distorsiunile, pe de altă parte, cele mai importante însă atunci când vine vorba de căști sau de boxe sunt mai mici. Diafragma este mai rigidă așadar va distorsiona mai puțin.

Mai au puțin de suferit la nivel de ”scurgeri de sunet”. Adică e destul de greu să realizezi o pereche de căști cu tehnologie Planar Magnetic care să nu se audă destul de tare și pentru vecinii de birou sau de cameră. Audeze exact acest lucru încearcă să îl rezolve cu LCD2 Closed Back. E cam aceeași comparație pe are o făceam la review-ul menționat mai devreme. După ce le-am ascultat câteva ore am ajuns la următoarea concluzie. Se aud diferit față de ce ai ascultat până acum, total diferite!

Ultimele articole

Articole recomandate

2 Comments

  1. Se pierde din calitate dace sunetul e transmis prin cromcast hdmi – cablu optic – amplificator. Chiar daca DAC ul din amplificator e de calitate. De ex Tidal pe tel, S9 imi arata Masters. Cand dau aceasi piesa pe chromecast imi scade la Hi-Fi. Eu nu simt diferenta. Ascult pe Focal Aria 906 si Cabridge audio cxa 80

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.