Categorie: #casabuhnici

#casabuhnici – să vorbim despre energie

Suntem generația care trăiește în orașe construite prost și visează la o casă nouă în suburbii. Momentul deciziei este pentru cei mai mulți apariția primului copil.

După sute de ore în căutarea unei case noi, mi-am dat seama că am trei opțiuni în bugetul unui român de condiție medie: ceva nou dar de slabă calitate, chiar prost construit, ceva vechi sau o casă nouă, gândită de la zero. De aceea am început acum trei ani o cercetare serioasă pentru viitoarea casă a familiei mele. Am descoperit astfel o bogăție de tehnologii moderne prea puțin cunoscute la noi, unde clasicul înseamnă în continuare cărămida, șina de cale ferată în fundație, tabla ieftină pe acoperiș și polistirenul. Bucuria cea mai mare a fost când am descoperit însă în România specialiști capabili să ne dea idei noi și să ne ajute să le punem într-o casă adevărată. Marius Șoflete este un exemplu pentru felul în care construim structura și pereții dar în curând îi vei cunoaște pe genialii din echipa EFdeN, cei care și-au rupt din timpul alocat pentru pregătirea competiției Solar Decathlon ca să proiecteze instalațiile #casabuhnici. Ne-am propus ca împreună să îți aducem cele mai noi idei din industrie pentru case sustenabile, moderne și confortabile, care să țină cu portofelul tău pe termen lung. În minutele care urmează am să îți explic cum plănuim să folosim energia. Și nu mă refer aici doar la prize, becuri și kilowati. Lucrurile sunt ceva mai adânci… și mai înalte.

Hai să stabilim cum definim #casabuhnici

Smart și automatizată
Controlabilă de la distanță și cu inovații de ultimă oră de la izolația din fundație (pregătiți-vă pentru ceva neașteptat) până la automatizări care nu se văd dar funcționează inteligent; sistemul inteligent de automatizare îți permite să controlezi și să monitorizezi casa de la distanță, fie că ești plecat în concediu și la întoarcere vrei să ai confortul optim, fie că vrei să știi în fiecare secundă consumul sau producția casei. Nu cred însă că am nevoie de șapte aplicații diferite pentru aceasta. O casă inteligentă trebuie să învețe cum o folosesc locuitorii ei, să se adapteze la condițiile meteo. Spre exemplu termostatul va coborî la 16 grade când lipsim iarna de acasă și urcă la 21 când revenim iar obloanele coboară automat când soarele bate vara dinspre sud și temperatura poate urca la 24-26 de grade. Robotul de tuns iarba va avea și el program automat dar se va retrage la garajul lui când vremea e rea. Și sistemul de securitate va fi complex. Am testat deja mai multe pachete Smart Home și am de unde alege. Zeci de senzori de efracție, pentru detectarea inundațiilor, a fumului sau doar a gazelor periculoase, camere de supraveghere wireless, instalate cât se poate de discret încât să nu te simți ca într-un OZN ci doar în siguranță. Pe această temă vei vedea tot mai multe materiale în perioada care urmează după ridicarea casei.

Eficientă energetic
Printr-o proiectare minuțioasă am reușit să reducem consumurile la minim prin limitarea punților termice și folosirea strategiilor pasive, realizând astfel o locuință fără facturi lunare. Ai citit bine, casa va fi atât de bine izolată încât va pierde foarte greu căldura sau răcoarea generate eficient de o centrală care scoate căldură iarna și răcoare vara din pământ. Vorbim despre o pompă de căldură, desigur. O tehnologie spectaculoasă dar ignorată de cei care își construiesc case la noi. O folosesc cu succes companii mici sau mari, hoteluri sau hale de producție spre exemplu pentru a-și reduce factura de încălzire de cel puțin cinci ori. Noi vrem să o legăm și cu panouri solare astfel încât să ne generăm căldura și de la soare. E mai sustenabil așa, adică mai ieftin pe termen lung și mai bine pentru mediu. Nu folosim soarele însă doar pentru apă caldă și electricitate ci și ca să încălzim casa cu razele sale. Echipa noastră a măsurat inclusiv căldura pe care o înmagazinează casa ziua de pe urma radiației solare care pătrunde prin ferestre. O casă construită cu tehnologii pasive este extrem de eficientă până la nivelul la care poți ajunge în ianuarie fără să pornești căldura în casă.

Conceptul se numește Passive Solar Design și primește și el un articol dedicat.

Și dacă tot vorbim despre energie, cei de la E. ON România m-au rugat să îți spun despre o competiție gândită pentru cei cu idei și pasiune pentru soluții inovatoare în domeniul eficienței energetice.

Te încurajez să vezi pe www.energyglobe.ro proiectele înscrise de tineri antreprenori, programatori, arhitecți, ingineri, dar nu doar ei, ci de toți românii cu idei și inițiative smart în domeniul eficienței energetice și al protejării mediului, în competiția E.ON Energy Globe Award.

Sunt 5 categorii diferite, inclusiv pentru ideile neimplementate încă, așa că tot ce contează este ca soluția propusă de voi să contribuie real la protejarea mediului și utilizarea resurselor regenerabile!

Să revenim acum la #casabuhnici

Materiale sustenabile
Echipamentele și materialele au o energie înglobată mică, adică au poluat puțin când au fost produse și sunt prietenoase cu mediul; pe lângă lemnul inteligent despre care am mai vorbit, am introdus în proiect inclusiv brad și stejar reciclat din vechi case săsești. O să vezi grinzi de 300 de ani care primesc a doua viață după ce le-am recuperat dintr-o casă de 200 de ani demolată de un proprietar fără viziune. Plănuiesc inclusiv un foișor din lemnul recuperat, care va trăi astfel încă o generație. Și proiectul acesta va primi o poveste completă aici pe blog. Mai există însă multe materiale ascunse vederii, care fac casa cât mai prietenoasă cu mediul. Vom vorbi curând și despre geocell sau foam glass, sticla reciclată pe care o punem în fundație pentru izolație. Și e doar începutul.

Sigură
Structura din CLT este mai solidă decât una din blocuri ceramice (cărămida din comerțul românesc) și stâlpi de beton deși are pereți mai subțiri. Toate testele confirmă că poate rezista la cutremure de 9. În plus, mitul casei de lemn care arde prea ușor e fals. Lemnul special pentru construcții se comportă exemplar și la acest capitol. Din nou, o explicație detaliată într-un articol dedicat. În plus, structura de lemn este și mult mai eficientă la toate capitolele, inclusiv energetic. O casă clasică pierde căldură prin ferestre ieftine de PVC sau punți termice, adică cimentul aruncat cu lejeritate de meșteri între cărămizi, care devine o punte prin care frigul intră iarna și căldura vara, în ciuda polistirenului păcătos, care rezolvă parțial problema.

Confortabilă
Am lăsat la final exact punctul cheie al casei. Scopul #casabuhnici este să avem un loc de odihnă unde să ne creștem copilul în tihnă, să ne jucăm și să mâncăm un grătar cu prietenii, să citim, să visăm și să scriem articole bune pe bloguri. De aceea am urmărit să asigurăm toți parametrii de confort interior, de la temperatură și umiditate, la nivelul de oxigen, CO2, iluminat natural, toate cu un cost minim de energie.

Noi pariem pe mai puțin de 100 EURO pe an, factură de încălzire.

De aceea este o provocare să reușim să facem din #casabuhnici și o mini-centrală electrică, una care va produce energie și pentru alții, mai ales ziua când nu prea vom fi acasă. Nu cred în baterii instalate în casă decât dacă aș fi departe de rețea. Îmi doresc să pot injecta astfel în rețea curent electric ziua și să îl iau înapoi noaptea când merg bine hidrocentralele, spre exemplu, iar fabricile stau. E un vis greu de realizat în România dar nu mă las până nu îl văd făcut pentru că e mai bine pentru toată lumea să folosim împreună resursele în loc să ne construim toți separat câte un sistem închis.

E doar începutul. Urmărește proiectul #casabuhnici pe blog, facebook și YouTube cu o simplă căutare cu #casabuhnici.

Urmărește #casabuhnici ca să fii la curent cu toate noutățile.