#casabuhnici – Primele 7 zile. 2 milioane de vizitatori

Salutare,

Scriu pe scurt pentru că e 1:30 am, luni, iar peste câteva ore sunt în șantier. Mi-am propus totuși să nu las să treacă prima săptămână fără să scriu ce e important, ca să nu uit chestiile bune și rele.

 1. Cel mai important este că avem casa în picioare fără probleme importante care să ne fi blocat munca. Credeam că o să fie cu stress masiv dar mă uneori mă distrez de minune pe șantier în ciuda caniculei. E o bucurie imensă să vezi o casă care apare din pământ în 5 zile de muncă efectivă. Acum ne punem întrebarea ce finisaje să mai anulăm ca să lăsăm la vedere cât mai mult lemn.
 2. Am avut noroc de vreme bună și nu a plouat în casă dar canicula m-a pus la podea. Duminică m-am trezit cu o durere de cap înfiorătoare. Suntem toți extenuați de căldură iar asta e o lecție. Trebuia să începem în mai cu riscul de a prinde ploi mai dese.
 3. Avem o echipă foarte bună care trage tare deși majoritari sunt inginerii. Au fost alături de noi Octav și Cătălin Caraza din echipa Inginerie Creativă, care s-au întors la alte proiecte după ce au urcat panouri pe casă de dimineața până seara. Marius rămâne șef de șantier și ne bazăm pe Nicușor Tătărucă la bătut cuie și strâns șuruburi împreună cu Gogoașă, un dulgher convertit de la betoane împreună cu șeful lui, Radu Rădescu. Mama lui Șoflete face ciorbe geniale și sarmale iar tata este omul meu de încredere care tunde cu coasa buruieni, îngrijește gardul viu, face pază noaptea.
 4.  Macaralele te pot usca de bani. Suspectez un mic cartel pe zona Ilfov pentru că e aproape imposibil să prinzi o macara potrivită. Firma cu care am lucrat ne-a oferit una prea mare și scumpă (50 EUR / oră) pe care nu am reușit să o schimbăm decât după trei zile cu insistențe. Primul macaragiu a fost un domn, dar al doilea un personaj încăpățânat cu tricoul ridicat pe burtă, care nu a fost dispus să stea nicicum o oră în plus, seara pe răcoare ca să încheiem acoperișul deși venea ploaia.
 5. Am primit zeci de oameni în vizită pe șantier. Ne caută oameni care ne spun că își opresc proiectele existente ori schimbă proiectele de casă după al nostru ori își doresc să construiască așa în viitor. O doamnă ne spunea că vrea să facă o școală Montessori din CLT, altcineva că și-ar vinde casa actuală ca să ridice alta ca a noastră. Aducem inspirație și idei noi pentru familii tinere care vin și ne pun întrebări foarte precise. Cei mai mulți știu toate detaliile proiectului iar asta ne surprinde și ne onorează. Nu ne așteptam la atâta curiozitate și interes. Sincer. E important că încep să vină și profesioniștii. Am avut mulți arhitecți tineri în vizită, câteva fete chiar au tras cot la cot cu noi ca să învețe acest tip nou de construcție. M-am bucurat că vineri a venit și primul profesor de la facultatea de construcții care își dorește să revină cu studenții. De aceea vom primi vizite în continuare, de preferință seara după 19 cu programare pe pagina de facebook Inginerie Creativă.
 6. Am depășit 2 milioane de accesări pe YouTube, facebook și blog în ultima săptămână. Doar pe camera LIVE din șantier s-au strâns în plus peste 1.000.000 de minute vizionate. Văd interes masiv pentru construcții pe un blog focusat în mod normal pe tehnologie iar traficul e mai mare decât la lansarea lui Samsung Galaxy S8 iar asta îmi arată că domeniul acesta are nevoie de bloggeri și vloggeri mai mulți și mai buni. Oamenii vor să afle despre soluții și tehnologii noi. Cineva trebuie să le arate.
 7. Nu neglija curățenia. Firma de foraje mi-a spus de la început că nu își evacuează noroiul bentonitic folosit la foraj dar nu mă așteptam să scot un camion de reziduuri pentru care am adus și un buldoexcavator. În plus, e jumătatea de normă a lui tata care mai strânge cuie, sârme și alte nenoriciri rătăcite de muncitori. Și mai face și baby-sitting la nevoie. 
 8. Îmi petrec 3 sferturi din timp la telefon sau pe calculator în discuții pentru materiale și furnizori. Oricât aș programa și organiza, tot timpul am senzația că lupt și cu mori de vânt. Prima firmă de electrice cu care am bătut palma s-a retras fără să ajungem nici măcar la preț, furnizorul inițial de amenajări ne-a lăsat în aer. Acum alergăm după parchet spre exemplu. Nu știm cu cine facem mobila. Nu știm cine ne montează gresia, faianța și parchetul.
 9. Șantierul este momentul acela când îți dai seama cine contează, cine ține aproape. Am construit o dată cu casa parteneriate cu firme care ne susțin cu mult know-how și specialiști. Ajungi să îți dorești să poți plăti doar să găsești ceva de calitate într-o piață infestată de turcisme. Am pus în lista de furnizori firme care ne-au confirmat că se implică mai mult decât cu o ofertă de preț. Spre exemplu Dimmer ne-au produs grinzile pe CNC în timp record, 48 de ore cu livrare. Rockwool ne produc pe comandă vata bazaltică de 300mm pentru că nu se cere în mod obișnuit așa ceva la noi dar o vor face. VELUX ne produc ferestre la standarde de casă pasivă pe comandă specială, din aceleași motive. De la Rothoblaas  am avut și marfă și doi specialiști, Ionuț și Levi, care au muncit cot la cot cu noi în șantier două zile la bătut cuie, pus scotch, strâns șuruburi.  Și aș putea continua cu fiecare în parte dar veți mai auzi despre fiecare aici pe www.buhnici.casa.

Mă opresc aici că e 2:20. Ne vedem de dimineață pe șantier că punem grinzi pe acoperiș.

Ultimele articole

Articole recomandate

33 Comments

 1. Salut George,

  Imi poti spune, te rog, ce camera video folosesti pentru supravegherea non stop a constructiei, cea care filmeaza LIVE pentru buhnici.casa? E alimentata de la retea sau cu baterii, are SIM pentru 3G/4G, sau de unde isi ia conexiunea de internet?

  Imi doresc sa instalez si eu o astfel de camera pentru santierul meu.

  Multumesc mult.

  • Camera este AXIS P1425-LE, e alimentată la rețea prin POE, adică ia curent din cablul de rețea ce are un adaptor de alimentare în celălalt capăt. Nu are Wireless și 4G, dar poți rezolva cu netul cu un modem 3G/4G cu cartelă SIM.

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.