#casabuhnici – Ep. 9 VLOG Așa se fac pereții

Dacă ați urmărit serialul #casabuhnici până acum, probabil vă întrebați care este următorul pas, nu? V-am arătat deja proiectul grădina, proiectul 3D al casei, ba chiar am ținut și puțină teorie legată de finanțe. Acum suntem aproape gata să începem construcția. Cei care mă citesc de ceva vreme probabil că știu că nu îmi place să mă lungesc prea mult cu nici un proiect, și, din această prespectivă, construcția #caseibuhnici va avea loc în cel mai scurt timp posibil.

Pe Marius Șoflete îl știți deja dintr-un material anterior. El a făcut timp de șase luni măsurătorile iar acum, în șase ore toți pereții vor fi asamblați și debitați. Este un timp record, știu, pentru că am ales să construiesc casa din CLT (Cross Laminated Timber). Acesta este un sandviș de scânduri, foarte bine închegat și tăiat perfect la dimensiunile necesare, care, din nefericire, deocamdată nu se fac la noi. Sperăm la o fabrică de acest gen în doi ani. Așa spun românii de la Silvania Internațional, care m-au pus în legătură cu Hasslacher Norica Timber, fabrica din Austria care face și panourile pentru mine.

A fost destul de greu să îi conving să îmi ia comanda, însă sunt sigur că a meritat. Nu este ieftin, asta sunt de acord, însă este foarte ecologic și economic. Am mai multă încredere în lemn decât în orice tip de beton, bca sau orice alt material folosit în prezent pentru case. CLT-ul se va dovedi cel mai eficient din punct de vedere energetic și sunt sigur că peste maximum cinci ani, cei care veți analiza această opțiune îmi veți da dreptate. De ce cred asta? Toate argumentele într-un material care vine în scurt timp direct de la echipa de ingineri care m-au convins.

Deocamdată vă invit în fabrica din Austria cu 2 vlog-uri. În primul aveți tot procesul prin care trece lemnul de la scândură la perete gata de instalat în casă. Faceți cunoștință și cu echipa care încheagă pereții într-un proiect realizabil în timp record.

În al doilea clip, vedeți procesul de construcție a grinzilor și o discuție foarte interesantă despre viitorul unei fabrici de CLT de la noi din România împreună cu Mihai Palagi de la Silvania Internațional, omul cheie în această colaborare cu austriecii și căruia trebuie să îi mulțumesc.

Lemnul a fost comandat cu sprijinul Silvania Internațional, cărora le mulțumesc.

Ultimele articole

Articole recomandate

191 Comments

  1. Imi place ideea ta. Am investigat si eu putin si am vazut cateva proiecte, dar cam scumpe.
    As avea cateva intrebari:
    1) Peretele se mai izoleaza cu ceva hidro/termic?
    2) sunt ignifugati?
    3) cum se trage reteau electrica: aplicat sau are canale speciale?
    4) nu ti-e mila sa dai o gaura in acesti pereti? :))

    Apreciez mult ceea ce faci! Ne mai deschizi si noua mintea. #casabuhnici este un exemplu de „uite se poate si altfel”; mai scapam oare de „Dorei”? :). Think out of the box!

  2. De cand asteptam sa citesc ce se mai intampla cu #casabuhnici :). Inainte sa ne luam apartament ne-am uitat cam 6 luni dupa teren pentru casa pe structura metalica cu panouri de tip sandwich. Apoi, din lipsa de fonduri si „prea tineri ca sa stam la casa”, am ales sa stam langa Bucuresti intr-un apartament cu 3 camere. Acum ne-am mutat in California, Bay Area dar tot cu gandul la casa am ramas. Desigur, aici fara $1.5 mil nu prea iti permiti mare lucru. Asta nu ma impiedica insa sa salvez absolut orice informatie pe care o impartasesti cu noi si o sa o folosesc atunci cand ne vom decide sa incepem un proiect asemanator. Multumesc pentru update-uri si spor!

  3. Esti curajos George. Si eu m-am gandit inainte sa-mi fac casa din ce o construiesc. Cand omul pierde contactul cu realitatea ? Atunci cand doarme. Ce se poate intampla cand omul doarme ? Incendiu sau cutremur. Problema cutremurului este ca si rezolvata la o casa din lemn, dar la incendiu problema nu este rezolvata. Stiu ca vei pune senzori de fum/incendiu dar nu este suficient sa-ti apere viata (posibil senzor defect din fabrica, posibil sa nu auzi alarma datorita monoxidului de carbon inspirat – atunci se viseaza cel mai frumos, conform specialistilor).

    Merg destul de des la munte dar intotdeauna am refuzat vilele care sunt facute din lemn. Doar o data s-a intamplat sa dorm intr-o vila din lemn (datorita sotiei) si pot spune ca am avut doua nopti de cosmar. Am vazut multe stiri la TV in care o vila din lemn a ars pana in temeli, practic nu a mai ramas nimic din ea.

    Eu am ales sa-mi fac o casa din beton. Proiectul a fost sa reziste casa la un cutrenur de 9 gr.Richter iar in caz de incendiu sa arda doar mobilierul din casa. Am uitat sa zic, cand am luat hotararea de a face casa din beton m-am gandit la o constructie care a rezistat peste o mie de ani. Casa din lemn nu am gasit dar castele am gasit.

    Frumos proiectul si sa dea D-zeu sa-l termini si cel mai important, noaptea, atunci cand dormi, sa nu se intample nimic.

  4. Ti-am urmarit cu interes filmarile, iar daca nu ma insel am auzit suma de 25ooo euro? Acest pret, ce include? si cum, pe unde bagi cablurile?cum le maschezi?

    Si inca un lucru ce mi-a trezit interes…..pe fundal ai un remix al lui Nate King Cole – If I may, cum se numeste?

  5. Mi se pare mult mai sănătos și ecologic o casă din lemn dar noi Românii avem o înclinație spre carcoteala din nimic. De preferabil ca locuințele să fie din materiale bio. Nu tăiatul copacilor e problema ci echilibrul dintre tăiat și sădit sau mai pe românește foamea companiilor în detrimentul omenirii.
    Nu pot decât să te felicit pentru noua casă și sper să ne ti în continuare la curent cu construcția ei pentru că așa îmi salvezi timp prețios și peste 2 – 3 ani când o voi lua și eu de la zero cu construcția voi fi bine informat și educat în privința asta.

  6. Salut George. Mă interesează prețul final pe metrul pătrat. Am vizionat cele 2 filmulețe de pe vlogul tău, dar atât ai zis că te-a costat mulți bani. Tehnologia austriecilor e frumoasa, te fascinează, dar nu ține de cald. Până la urmă prețul contează.

  7. Super material!
    O mica intrebare: Cam cat de mare trebuie sa fie „caciula cu bani”? Care sunt, in mare, costurile CLT-ului (inclusiv transportul din Austria)?

  8. Pentru geamuri iti recomand cele facute din lemn presat la o fabrica din Romania, cu lemn romanesc si de foarte buna calitate sau, mai exact, cele facute la SC Unilem SRL, in Bacau. Ca sa vezi ca avem si noi romanii ceva asemanator, dar la scara mult mai mica.

  9. Salut,

    Si eu visez la casa mea, inca sunt in cautarea locului perfect pentru mine (pe langa cluj) si sunt mega interesat de CLT (pe scurt de folosirea lemnului in detrimentul betonului sau al caramidei)
    Acum sunt sigur 100% ca o sa am casa din lemn.

    Întrebări: as vrea sa stiu cam unde se invarte pretul pentru CLT asa cum ai cumparat tu.
    Pe m2 sau nici nu stiu cum se calculează pretul…

    Daca am noroc sa prind fabrica la noi …. ar fi ceva…

    Multumim de informatii si inspiratie :)

  10. Firme care produc grinzi de lemn lamelar incleiat gasesti si in Romania. TEHNICA SCHWEIZ si GLULAM sunt doar 2 exemple. Cat despre cum isi taie ei padurile din jur sa o lasam moale…

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.