#casabuhnici – Ep. 9 VLOG Așa se fac pereții

Dacă ați urmărit serialul #casabuhnici până acum, probabil vă întrebați care este următorul pas, nu? V-am arătat deja proiectul grădina, proiectul 3D al casei, ba chiar am ținut și puțină teorie legată de finanțe. Acum suntem aproape gata să începem construcția. Cei care mă citesc de ceva vreme probabil că știu că nu îmi place să mă lungesc prea mult cu nici un proiect, și, din această prespectivă, construcția #caseibuhnici va avea loc în cel mai scurt timp posibil.

Pe Marius Șoflete îl știți deja dintr-un material anterior. El a făcut timp de șase luni măsurătorile iar acum, în șase ore toți pereții vor fi asamblați și debitați. Este un timp record, știu, pentru că am ales să construiesc casa din CLT (Cross Laminated Timber). Acesta este un sandviș de scânduri, foarte bine închegat și tăiat perfect la dimensiunile necesare, care, din nefericire, deocamdată nu se fac la noi. Sperăm la o fabrică de acest gen în doi ani. Așa spun românii de la Silvania Internațional, care m-au pus în legătură cu Hasslacher Norica Timber, fabrica din Austria care face și panourile pentru mine.

A fost destul de greu să îi conving să îmi ia comanda, însă sunt sigur că a meritat. Nu este ieftin, asta sunt de acord, însă este foarte ecologic și economic. Am mai multă încredere în lemn decât în orice tip de beton, bca sau orice alt material folosit în prezent pentru case. CLT-ul se va dovedi cel mai eficient din punct de vedere energetic și sunt sigur că peste maximum cinci ani, cei care veți analiza această opțiune îmi veți da dreptate. De ce cred asta? Toate argumentele într-un material care vine în scurt timp direct de la echipa de ingineri care m-au convins.

Deocamdată vă invit în fabrica din Austria cu 2 vlog-uri. În primul aveți tot procesul prin care trece lemnul de la scândură la perete gata de instalat în casă. Faceți cunoștință și cu echipa care încheagă pereții într-un proiect realizabil în timp record.

În al doilea clip, vedeți procesul de construcție a grinzilor și o discuție foarte interesantă despre viitorul unei fabrici de CLT de la noi din România împreună cu Mihai Palagi de la Silvania Internațional, omul cheie în această colaborare cu austriecii și căruia trebuie să îi mulțumesc.

Lemnul a fost comandat cu sprijinul Silvania Internațional, cărora le mulțumesc.

Ultimele articole

Articole recomandate

191 Comments

 1. ma asteptam totusi ca in acele fabrici de lemn, in special in cea de grinzi, personalul care lucreaza sa poarte echipament de protectie corespunzator : ochelari, dopuri sau casti pentru zgomot, casti de protectie etc.
  Se pare ca si acolo nu e asa cum ar trebui sa fie din punctul asta de vedere.

 2. Salut George,

  De ce spui ca a fost greu sa-ti preia comanda? Orice sansa de a face o astfel de casa, utilizand sistem CLT, pare redus. Se poate obtine o casa pasiva utilizand timing-frame?

  Se poate vedea casa la fata locului?

  Multumesc,
  Ionut

 3. Salut George
  Eu sunt David, sunt nou pe aici
  îmi place mult cum ai facut casa
  Spune-mi te rog ce grosime au pereții de exterior incluzând izolația de vată bazaltică ?

  Merci

 4. Salutare George,

  Din pacate nu pot sa mai vad acest video. Poti sa ne zici cum il putem vedea acum? E uploadat pe alt canal? Sau pur si simplu l-ai scos.

  O zi buna,
  Florin

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.