#casabuhnici – Despre țevile de apă Politub

Ți-am povestit până acum despre aproape toate sistemele de încălzire, aerisire, răcire, tratare a apei și cele responsabile de generarea și transferul energiei electrice din #casabuhnici. Unele sunt aproape de domeniul SF pentru un apartament sau pentru proiectul de casă pe care îl ai în minte ori pe hârtie deja.

Sunt însă câteva elemente de care trebuie să ții cont atunci când renovezi un apartament sau construiești o casă. Unul dintre cele mai importante este țeava prin care vei transporta apa. Atât cea menjeră sau folosită la încălzirea prin pardoseală cât mai ales cea potabilă. Există multe mituri și teorii cum țeava de cupru sau de oțel ar fi cea mai bună în acest sens. Greșit. Metalul oxidează și ruginește în timp. Vine din pământ și se va face una cu pământul. Mai ales pentru apă.

 

Aduc așadar în discuție polietilena, un material plastic. Așa cum lemnul e mai ecologic pentru construcții decât betonul, așa și această țeavă e mai „verde” decât oțelul. Ca să înțelegi că este și ecologică, amprenta de CO2 a țevii din PE (polietilenă), sunt de cinci ori mai mici ca în cazul celor din oțel.

Cei de la TeraPlast mi-au dat câteva informații despre țeava Politub PE-100, folosită pentru orice tip de instalație pentru apă. Dezavantaje nu prea sunt, având în vedere că au o durată de viață dovedită de până la 100 de ani. Nici eu nu am gândit casa să reziste o veșnicie și nici ție nu îți recomand acest lucru. Nu ai de unde să știi ce își doresc copii tăi când se fac mari și nu este corect față de ei să insiști să rămână lângă tine. Vorba aceea, dacă iubești pe cineva cu adevărat îl lași să plece, este adevărat și se referă în special la copii.

Mai vrei detalii tehnice? Țeava Politub PE-100 e testată și verificată periodic de laboratorul propriu, certificat RENAR. RENAR este asociația de acreditare din România. Spuneam că poate fi folosită pentru orice tip de instalație, asta pentru că este fabricată în diametre de la 20 la 630 mm.

Dacă vrei și mai multe informații le găsesști pe site-ul lor, aici!

Țeava din PE mai are un avantaj major, unul la care am ținut eu foarte mult pe tot parcursul construcției, termenele de execuție sunt cu 35-40% mai reduse. Vin deja finisate pentru a se potrivi cu toate tipurile de fiting-uri și cu echipamentele din casă. De exemplu la o țeavă de cupru este nevoie de o manoperă mai extensivă, o lipire care durează mai mult și probabil și o finisare a îmbinărilor dacă vrei să le lași și la vedere. Gândește-te că în loc de o săptămână de lucru pentru montarea țevilor la baie și bucătărie totul durează mai puțin de patru zile. Sau dacă ai un Ovidiu Țifui chiar două zile.

Ultimele articole

Articole recomandate

5 Comments

 1. Salut George

  Pana la urma instalatia sanitara din casa din ce material ti-a facut-o Ovidiu :

  PPR ( polipropilena ) de culoare alba ?
  Fara sau cu inserie : fibra compozit sau aluminiu ?

  Sau : PE – Polietilena ?

  Fiindca nu prea se intelege , si creezi confuzie .

  Mersi

Leave a reply

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.